Kemoterapi alan kanser hastaları ne yapacak?

Dünya ve Türkiye küresel bir salgına dönüşen Kovid-19 nedeniyle sağlık hizmetlerinin acil olmayanlarını ötelemiş durumda. Bunun sebebi korona ile enfekte olmayan hastaların hastaneye gelişlerinin virüs buluşma riskini doğurması. Peki, aktif olarak kemoterapi alması gereken kanser hastaları ne yapacaklar? Tedavilerinin sürdürülmesi için hastaneye gidemezlerse ne olacak? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal yanıtladı...

Dünya genelinde 20 binin, Türkiye'de ise 75 kişinin ölümüne yol açan 500 binden fazla kişinin de enfekte olduğu yeni tip koronavirüs Kovid-19 önlemi olarak vatandaşları acil bir durum olmadıkça hastanelere gelmeyin çağrısı yapılıyor. 

Ancak, periyodik tedavi ve kontrolleri olan ve bunlar yapılamadığında hayati sonuçlara yol açabilen hastalıkları olanlar ne yapacak?

Örneğin, aktif kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları durumları acil sınıfına girmediği için hastaneye gitmeyecek mi? Tedavilerini nasıl sürdürecekler? 

Bu soruların yanıtlarını A Haber'e konuk olan İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal verdi. 

Kemoterapi alan kanser hastaları ne yapacak?

Bu sorulara yanıt vermek adına Tıbbi Onkoloji Derneği içerisinde 9 kişilik bir pandemi danışma kurulu oluşturduklarını belirten Prof. Turhal şunları söyledi:

"Kanser hastalarının devamlı kontrole gelmesi gerekiyor ama bu Kovid-19 pandemisinin yarattığı risk nedeniyle eğer hastalarımızın şu an için aktif bir sıkıntıları yoksa doktora danışmaları gereken özel bir sorunları yoksa bunu ertelemeleri gerektiğinin daha doğru olacağını düşünüyoruz.

Asıl karşımıza gelen soru ise aktif kemoterapi alan hastalar ne olacaktı. Onlar bir ikilemde kalmış durumdalar. Bununla ilgili aldığımız karar ise şöyle. Hastalarımız hastaneye geldiklerinde önce Sağlık Bakanlığı'nın koyduğu kuralları ile Kovid için taransınlar. Yani ateşleri var mı yok mu? Yani onkoloji doktorunun yanına gitmeden önce taransınlar. Eğer sözü edilen sıkıntılar varsa, ateş, öksürük, nefes darlığı gibi o zaman bu hastalar bizim alanımızdan çıksın, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının tedavi protokolleri neyse onlara girsin ve bizim tedavilerimiz bir yanda dursun. Ama hastalarımızın büyük çoğunluğunda -3 bin, 5 bin vaka da deseniz- böyle bir sıkıntısı yok. Sıkıntısı olmayan, aktif kemoterapi alan hastalarımızın tedavisi durmasın devam etsin dedik. Sonuçta hastalarımız içerisinde kanser hastalığı var olan bir sorun. Bunun yüzde yüz olduğunu biliyoruz. Oysaki kovid hastalığına yakalanıp yakalanmama tamamen ihtimal dahilinde olan, daha küçük bir şey. Onun için hastalarımız risk almasın tedavilerine devam etsin dedik. Ama bu tedavinin nasıl olacağı konusunda başka öneriler de oldu."

Kemoterapi alan kanser hastaları ne yapacak? ile ilgili etiketler kanser Koronavirüs kemoterapi kanser hastası Onkoloji enfeksiyon Prof. Dr. Serdar Turhal
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.