Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! İşte fotoğraflar...

Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları ve fotoğrafları araştırılan konular arasında yer alıyor. 44. yıl dönümünde vatandaşlar tarafından Kıbrıs Barış Harekatı merak ediliyor. TSK tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 44 sene geçti. Kıbrıs Barış Harekatı 44. yıl dönümünde kutlama mesajları aranıyor. İşte Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! Detaylar haberimizde...

Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! Kıbrıs Adası'nda Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 44 yıl geçti. Vatandaşlar ise Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları araştırıyor. İşte Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! Kıbrıs Barış Harekatı fotoğrafları! Merak edilen detaylar haberimizde...

Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! İşte fotoğraflar...

KIBRIS BARIŞ HAREKATI KUTLAMA MESAJLARI

Ayşe tatile çıkalı tam 43 yıl oldu. Var olsun şanlı ordum! KIBRIS BARIŞ HAREKATI! Türküm cesurum geldim aldım.

Rumlar Ecevit’e ‘Cesursan gel de al’ dediler,o da,’Cesurum geldim aldım’ diye yanıt verdi.Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43.yıldönümü kutlu olsun

Kod adı “Toros”, kod adı “Bozkurt” olanlara selam olsun. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43’üncü yıldönümü kutlu olsun.

Kalptensolzer'in içeriğine göre;Yüce TÜRK Milletinin Son büyük DESTANI Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43 yılı Kutlu olsun Başaramayacaksınız KIBRIS Türk tür Türk kalacaktır

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. Yıldönümü. Dün oradaydık ; Bugün de Oradayız. Yarın da orada olacağız.

Milli Zaferimiz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43.Yılı Mübarek olsun. Kıbrıs Zaferi “Bana Ne Amerikadan!” demektir.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43 yılında da Şanlı Ordu var olsun, destanlar asker kafası keserek değil, düşman biçerek yazılır

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43.yılı Kut bulsun.Türk Sancağı’nın dikili olduğu heryer Türk vatanıdır.Kıbrıs tarihte Türk’tü.Türk olarak kalacak

Günaydın ne mutlu Türküm diyen herkese. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yılı kutlu olsun.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıldönümü, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlu olsun.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43.yıl dönümünde Şehit ve Gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43 yılı Tür askeri, Türk ordusu varolsur.

Bir gece ansızın gelebiliriz dedik ve geldik “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43” kutlu olsun harekatta şehit olan Mehmetçiğimizin ruhu şad olsun

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümü kutlu olsun, Yavru vatan var olsun!

Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! İşte fotoğraflar... - Resim : 2

KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Kıbrıs Barış Harekatı'na zemin hazırlayan gelişmeler 1959'da başladı. Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın 1959'da imzaladığı Zürih ve Londra anlaşmalarıyla bu ülkelerin garantörlüğünde Türk ve Rum halklarının eşitliğine dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.

Rumlara ait silahlı gruplarca 1963'ten itibaren gerçekleştirilen saldırılar sonucu Kıbrıs Türkleri, ülke yönetiminden baskı ve zulümle uzaklaştırıldı. Adayı Yunanistan'a bağlama hedefine ulaşmak isteyen Rumların yürüttükleri saldırılar ve ambargolar 1963-1974 yılları arasında artarak devam etti.

Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! İşte fotoğraflar... - Resim : 3

EOKA-B liderlerinden Nikos Sampson, Yunanistan'da iktidarda bulunan cuntanın desteğiyle gerçekleştirdiği darbeyle 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'u devirdi.

Adadaki darbe haberi Ankara'ya ulaşınca Milli Güvenlik Kurulu toplandı.

Başbakan Bülent Ecevit, toplantının ardından Türk Silahlı Kuvvetlerine Kıbrıs'a müdahale ihtimaline karşı hazırlık yapılması yönünde talimat verdi.

Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! İşte fotoğraflar... - Resim : 4

Dünya kamuoyunun Kıbrıs'taki askeri yönetime tepkileri de Türkiye'nin lehine bir ortam yaratıyordu.

Türkiye, adaya ortak müdahalede bulunulması için garantör devletlerden İngiltere'nin kapısını çaldı. İngiltere'ye, iki garantör devlet olarak adaya müdahale önerildi. Londra'ya giden Bülent Ecevit'in teklifi, İngiltere Başbakanı tarafından kabul görmedi.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdı.

18 Temmuz'da Ecevit, Londra'da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Joseph Sisco ile görüştü.

Öte yandan Kıbrıs'ta, "Yeşil Hat"ta hava gerginleşti. TBMM, olağanüstü toplantıda, Kıbrıs'ta darbe sonucu ortaya çıkan durumu görüştü. 19 Temmuz'da Sisco, Atina'dan Ankara'ya geldi. Sisco'nun Atina nezdindeki girişimlerinden sonuç alınamayacağı anlaşıldı.

Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! İşte fotoğraflar... - Resim : 5

RUMLAR ATEŞKESİ İHLAL ETTİ

Türk birliklerinin Kıbrıs'ta yerleşim alanları genişlerken 30 Temmuz'da Cenevre'deki görüşmeler sona erdi. Taraflar ateşkesin sürmesini istemesine rağmen 6 Ağustos'ta takviyeli Rum birlikleri, Girne'nin batı kesiminde saldırı başlattı. Saldırıyı püskürten Türk birlikleri, Rumların ateşkese uymaması sonucu Lapta'yı ele geçirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı kutlama mesajları! İşte fotoğraflar... - Resim : 6

Taraflar barış koşullarını tekrar görüşmek üzere Cenevre'de ikinci defa bir araya geldi. Görüşmelere Kıbrıs Türk Halkı Lideri Rauf Denktaş ile Kıbrıs Rum Halkı Lideri Glafkos Klerides katıldı. Kıbrıs Türklerini temsil eden heyet, adanın yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, iki kesimli bir federasyon kurularak Türk tarafına yüzde 34 toprak bırakılması gerektiğini belirtti. Rumların ve Yunanistan'ın buna yanaşmaması üzerine 8-13 Ağustos tarihlerindeki konferans sona erdi.

HAREKATIN PAROLASI İSE "AYŞE TATİLE ÇIKSIN"

Aynı gün Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait bir filo, çıkarma gemileriyle Akdeniz'e açıldı. Kıbrıs Barış Harekatı, TSK'ye bağlı birliklerin Lefkoşa-Hamitköy-Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine hava indirme, Yavuz Plajı'na denizden çıkarma yapmasıyla 20 Temmuz'da başladı.

Harekatın parolası ise "Ayşe tatile çıksın" olarak belirlendi. Ayşe, Cenevre konferansına katılan dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in kızının adıydı.

Bülent Ecevit, harekatın başladığını, "İnsanlığa ve barışa büyük bir hizmette bulunmuş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışmaya yol açılmaz. Biz aslında savaş için değil barış için ve yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz." sözleriyle duyurdu.

Türk uçakları 21 Temmuz'da, Rum mevzilerine karşı harekete geçti. 4'üncü Paraşüt Taburu ile birleşen Kıbrıs Türk Kuvvetleri, Lefkoşa Havalimanı ile Kaymaklı bölgesine taarruza başladı. 2'nci ve 3'üncü komando taburları Zeytinli istikametinde ilerledi. Kocatepe muhribi ise haberleşme ve koordinasyon eksikliğinden dolayı Türk uçaklarınca batırıldı.

Harekatın ikinci günü, 3'üncü Paraşüt Taburu'nun taarruzu sonucu Deliktepe düştü. Girne'ye giren Türk birlikleri Lefkoşa'ya yöneldi. Bu sayede Lefkoşa-Girne hattı birleştirildi.

Lefkoşa'nın Türk kesiminin denizle bağlantısı sağlandı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çağrısı üzerine Türkiye, 22 Temmuz saat 17.00'den itibaren harekata son verdi.

ABD ve İngiltere dışişleri bakanlıklarının yetkilileri aracılığıyla Türkiye ile Yunanistan arasında ateşkes anlaşmasına varıldı. Yapılan harekatla Lefkoşa-Girne karayolunun denetim altına alınmasıyla Lefkoşa'nın Türk kesiminin denizle bağlantısı sağlandı. Bunun dışında kalan başta Magosa olmak üzere diğer yerleşim bölgelerinde ise Türklerin güvenliği tam olarak sağlanamadı.

Bu arada harekatın başlamasıyla İstanbul, Ankara, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Adana, İçel ve Hatay'da sıkıyönetim ilan edildi. 20 Ağustos'tan itibaren bu illere Antalya da eklendi. Yunan cuntasının işbaşına getirdiği Nikos Sampson, 22 Temmuz'da cumhurbaşkanlığından istifa etti. Harekatta 3 gün içinde 57 şehit verildi, 184 asker yaralandı.

Yunanistan'da sivil yönetimin iş başına gelmesinin ardından 25 Temmuz 1974'te Kıbrıs barış görüşmeleri Cenevre'de başladı. Türkiye, Yunanistan'a Kıbrıs'ta federasyon sistemini önerirken TSK da 26 Temmuz'da Girne'nin 5 Mil Plajı'na asker ve malzeme yardımı için çıkarma yaptı.

İKİNCİ HAREKAT BAŞLADI

Takvimler 14 Ağustos'u gösterdiğinde Kıbrıs'ta ikinci harekat başladı. Harekatın amacını ise doğuda Magosa ve batıda Lefke'ye kadar olan bölgelerin, Rum işgalinden kurtarılması oluşturuyordu. Türk birlikleri 15 Ağustos'ta Magosa'ya girdi. Batıda ise Lefke yönünde Mitri alındı.

Harekatın son günü olan 16 Ağustos'ta Lefke ve Omorfo alındı, Lefkoşa bombalandı. Sonrasında ilan edilen ateşkes 6 saat sürdü. Rumların açtığı ateşe, Türk birlikleri karşılık verdi.

RUM KATLİAMI ORTAYA ÇIKARILDI

Magosa'ya 15 kilometre uzaklıktaki Türklere ait Atlılar Köyü'nde Rumlar tarafından yapılan katliam ortaya çıkarıldı. Bir çukura gömülü 57 Türk'ün cesedi bulundu.

22 Ağustos'ta Yeşil Hat üzerinde esir değişimi yapılırken 29 Ağustos'ta Yeşilırmak Köyü tamamen Türklerin kontrolüne geçti.

1 Eylül'de ise Magosa'ya bağlı Muratağa ve Sandallar köylerinde 88 kişinin yakılarak çukura gömüldüğü anlaşıldı.

16 Eylül'den itibaren Rum ve Türk tutsakların değişimi işlemlerine başlandı.

Harekatın başarıyla sonuçlanması sonrasında, 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu, devlet başkanlığına Rauf Denktaş getirildi. 15 Kasım 1983'te ise Mecliste alınan kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.

Aradan geçen 44 yılda ise Kıbrıs için çeşitli yol haritaları hazırlandı. Bu konu üzerinde çeşitli konferanslar, toplantılar gerçekleştirildi. Uluslararası toplumun da katkısıyla hazırlanan yol haritaları, Rum kesiminin uzlaşmaz tavrı nedeniyle bugüne kadar hayata geçirilemedi

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.