Çalışanların sigortası niteliğindeki kıdem tazminatı, son işyerinde çalışılan her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Tazminatın alt limiti asgari ücret belirliyor. Asgari ücret 1 Ocak itibarıyla yüzde 55’lik artışla brüt 10 bin 8 liraya çıkmıştı. Yani en düşük tazminatta bu tutar baz alınıyor. Kıdem tazminatının 1 yıl için en yüksek tutarını ifade eden tavan ise memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Diğer bir deyişle memur maaşındaki artışa endeksli bir kıdem tavanı var ve 6 ayda bir güncelleniyor. En düşük kıdem net 9 bin 932 liraya en yüksek kıdem ise 19 bin 830 liraya çıktı.
Kıdem tazminatında 2023 tarifesi! İşte en düşük ve en yüksek ücret
2023 yılına girdiğimiz şu dönemde milyonlarca çalışanın ve emeklinin alacağı ücretlerde önemli artışlar oldu. Bu artışlardan çalışanın sigortası niteliğindeki kıdem tazminatını da yukarı çekti. 2023 yılının en düşük ve en yüksek kıdem tazminatı belli oldu. Peki kimler kıdem tazminatı alabilir? EYT kapsamında olana ne kadar ödenecek? İşte detaylar...
HER YIL İÇİN FARK 4 BİN 611 LİRA
Emekli olup, emekli aylığını kestirmeden destek primine tabi olarak çalışmaya devam edenler, tekrar emekli olamayacağından ‘emeklilik gerekçesiyle’ kıdem tazminatı alamıyor. İşten çıkarma, geçerli nedenle (maaşın geç ödenmesi ve mobbing-psikolojik baskı gibi) sözleşme feshi, en az 1 yıllık çalışma süresinin olması gibi normal bir işçiyle aynı kurallara tabi olarak tazminat alabilirler. Diğer yandan kıdem tazminatını sıfırladıktan sonra emekli maaşlarını kestirip çalışmaya devam eden emekliler, yeniden emeklilik dilekçesi vererek, emeklilik sonrası sürelerin tazminatını da alabilir.
15 YIL ÇALIŞAN ASGARİ ÜCRETLİNİN KÂRI 53 BİN LİRAYA ULAŞIYOR
Artışların geçen yıla göre ne kadarlık bir fayda sağladığını örneklerle açıklayalım. Örneğin; 8 bin 506 bin lira net asgari ücretle çalışan bir kişinin ‘aynı işyerinde’ 15 yıl çalışması varsa bu yıl EYT’den emekli olup işten ayrıldığında veya kendi iradesi dışında çıkartıldığında net 149 bin lira tazminat alacak. Aynı çalışan 1 Ocak’tan önce işten ayrılıp kıdeme hak kazansaydı 96 bin 399 lira kıdem tazminatı alacaktı. Yani bu çalışanın cebine bu yıl 52 bin 690 liralık fazladan para girecek.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
İş Kanunu’na göre kıdem tazminatı, işçinin son aldığı brüt ücret üzerinden ödenir. Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor. Tazminat hesaplanırken ücretin yanı sıra, düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli ikramiye ve primler gibi) dikkate alınıyor.