Kim olduklarını öğrenince şoke olacaksınız!

Tokat’ta Öğretim Görevlisi Adem Keskin, Dünya literatüründe daha önce yer almayan Palaeopsylla cinsine ait 2 pire keşfetti. Keskin, literatüre kattığı bu iki pireye kızları Beyzanur ile Ayşenur'un adlarını verdi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde araştırmalar yapan Öğretim Görevlisi Adem Keskin yıllardır Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde üzerine çalışma yaptığı pirelerle ilgili önemli bir keşfe imza attı.

2 farklı cinse ait 4 yeni tür ve 1 yeni alt tür keşfeden 2 çocuk babası Adem Keskin, keşfettiği bu iki farklı cins pireye kızları Beyzanur ve Aysenur'un adlarını verdi. 

Dünya genelinde yaklaşık 2 bin 700 pire türü bulunduğunu söyleyen Keskin, yaptıkları literatür çalışmasında 115 farklı pire türünün Türkiye’de varlığının tespit edilmiş olduğunu kaydetti. Bu çalışmanın üzerine daha önce Türkiye’de varlığı kayıt altına alınmamış 2 pire türü kaydettiklerini ifade eden Keskin, 2019 yılında yaptığımız incelemede 5 pire türü olduğunu tespit ederek detaylı çalışmalarını yaptıklarını belirterek, “Bu pire türlerinin tanımlamasını yaparak bilim dünyasına tanıttık. Bu çalışmalar uluslararası dergilerde kabul gördü ve yayınlandı. Ülkemiz faunasına katkı yaptık.

Kim olduklarını öğrenince şoke olacaksınız!

Bu pire türlerinden ilkine ben büyük kızımın ismini Ayşenur’a atfen 'Palaeopsylla aysenurae' olarak, diğer pire türüne ise küçük kızım Beyzanur’a atfen 'Ctenophthalmus beyzanurae' adını verdim. Bulduğumuz yeni türlere ise bu alanda ünlü olan Prof. Dr. Jean-Claude Beaucournu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu ile son örneğimize ise Anadolu’ya atfen 'Ctenophthalmus teres anatolicus' adını verdim. Yapacağımız yeni çalışmalarla biz ülkemizdeki pire varlığı sayısının artacağını düşünüyoruz.

Ülkemiz bu alanda bakir, çalışma yapılmamış. Bu türlerin tespitinden sonra sağlık açısından ne gibi zararı var, patojen taşıyorlar mı? Hastalık bulaştırabilir mi? Ya da hastalıkların doğadaki döngüsü ile bunların bir ilişkisi var mı bunları araştırmayı hedefliyoruz” dedi.

İSİM VERME GELENEĞİ

Biyolojide isim vermenin bir gelenek olduğunun altını çizen Keskin, “Sistematik zoolojide çalışan hocalarımız kendi hocaları, anneleri, babalarının ya da çocuklarının eşlerinin isimlerini verirler. Aslında bunun çok da güzel bir mantığı var. Sonuçta hepimiz faniyiz, ölüp gideceğiz. Ama bu isimler bilimsel literatüre dünyada yaşam devam ettikçe kayıtlı olacak. Bu ismini verdiğimiz kişileri ölümsüzleştiriyoruz. Bu bir gelenektir” diye konuştu. Keskin, kızlarını adını pirelere verdiğini duyanların şaşırdığını ifade ederek, “Bir çok hocamız sevdiğimiz arkadaşımız aradı ‘bizim ismimizi ne zaman veriyorsunuz’ şeklinde. Böyle bize takıldılar, nazire yaptılar“ ifadelerini kullandı.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.