Birçok kadın fark etmiyor bile: Kimyasal gebelik nedir? Kimyasal gebeliğin belirtileri nelerdir?
Birçok kadının başına gelen ve fark etmeden geçirdikleri kimyasal gebelik aslında bir çeşit düşüktür. Kimyasal gebeliği fark etmek normal gebeliğe göre oldukça güçtür. Peki, ‘ Kimyasal gebelik nedir? Kimyasal gebeliğin belirtileri nelerdir? Kimyasal gebelik neden olur?’ İşte cevabı…
Kimyasal gebelik, hamileliğin başlangıç haftalarında gerçekleşen erken dönem düşükler için kullanılan bir terimdir. Yumurta döllendiği zaman beta HCG adlı hormon üretilmeye başlar. Beta HCG seviyeleri, testlerde görülecek kadar yüksek olduğu için pozitif gebelik sonucu alınır. Ancak kimyasal hamilelik olması durumunda gebelik testi pozitif çıksa da ultrasonda gebelik kesesi görülmez ve gebelik ilerlemez. Adet periyodunun bitiminden bir hafta sonra kanama olur ve hamilelik sona erer.
KİMYASAL GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kimyasal gebelik yaşandığı zaman hamilelik hormonu beta HCG normal hamileliğe göre daha düşük seviyede olur. Bu sebeple mide bulantısı ve yorgunluk gibi erken dönem hamilelik belirtileri pek görülmez. Hamilelik belirtileri görülmediği ve 5. hafta gibi çok erken bir dönemde gerçekleştiği için çoğu kadın herhangi bir belirti görmeden kimyasal gebelik yaşayabilir.
KİMYASAL GEBELİK NASIL ANLAŞILIR?
Kimyasal gebelik erken dönemde gerçekleştiği için ve belirti göstermediği için ancak gebelik testleriyle anlaşılabilir:
-Hamileliğin ilk haftalarında yapılıp pozitif sonuç alınan gebelik testinin bir hafta sonra tekrarlandığında negatife dönmesi,
-Kanda gebelik testi yani beta HCG testinde hormon değerlerinin çok düşük olması,
-Gebelik testinin pozitif çıkmasından sonra kanama görülmesi,
-Adet döngüsü başlamadan önce hafif lekelenme olması, kimyasal gebelik belirtisi olabilir. Ancak lekelenme her zaman kimyasal gebelik anlamına gelmez. Embriyonun rahme tutunması sürecinde de pembe ya da kahverengi hafif lekelenme görülebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışmalısınız.
-Gebelik testinde görülen kimyasal hamilelik belirtilerinin yanı sıra bazı kişilerde çok hafif karın krampları ya da ağrı görülebilir.
KİMYASAL GEBELİK NE ZAMAN SONLANIR?
Düşük genellikle hamileliğin 20. haftasından önce herhangi bir dönemde görülebilir. Kimyasal gebeliğin sona ermesi ise 5. haftadan önce, yumurta henüz rahim duvarına tutunmadan önce gerçekleşir. Bu da adet döngüsünün bitiminden sonraki haftaya denk gelir. Bu kadar erken bir dönemde gerçekleştiği için çoğu kadın hamile olduğunu anlamadan önce kimyasal gebelik sona erer.
KİMYASAL GEBELİK NEDEN OLUR?
Kadınların yaklaşık %70’inde görülebilen kimyasal gebeliğin sebebinin kromozomlardaki bir anomali olduğu düşünülmektedir. Sperm ve yumurtaların her birinde 23 kromozom olmalıdır. Ancak döllenen yumurtadaki kromozom sayısı fazla ise vücut bunu fark edip gebeliği kanama yolu ile sonlandırabilir. Olası kimyasal gebelik nedenleri ise şöyledir;
-Emriyonun herhangi bir nedenle sağlıksız olması, kimsayal ve fiziksel bir sorun yaşanması kimsayal gebeliğin sebeplerinden biridir.
-Anne babadan kaynaklanan genetik bir hastalık da kimyasal gebeliğe neden olabilir.
-Anne rahmi duvarında bebeğin tutunmasını engelleyen kist vb oluşumlar döllenen yumurtayı düşürerek bu durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir.
-Annede tiroid, şeker hastalığı, tüplerde normal dışı bir durum da kimyasal gebeliğe yol açabilir.
-Ayırca enfeksiyon, metabolik hastalıklar, kan akış sisteminde pıhtılaşma vb sorunlar da kimyasal gebeliğin nedenleri arasında sayılabilir.
KİMYASAL HAMİLELİK SONRASINDA TEKRAR HAMİLE KALINABİLİR Mİ?
Kimyasal gebelik tekrar hamile kalmayı engellemez. Kimyasal gebelik geçirildikten 2 hafta sonra tekrar hamile kalınabilir. Hatta sağlıksız embriyo vücuttan atıldığı için sağlıklı bir hamilelik şansı da yükselir. Peş peşe gerçekleşen düşüklerde ise doktorunuzda danışmanızda fayda vardır.