Kirasını ve aidatını zamanında ödeyen, her yıl yasal limitler doğltusunda artış yapan ve çevreye rahatsızlık vermeyen kiracıları sevindiren gelişme yaşandı. 'İyi kiracı' olarak nitelendirilen bu kiracıları ev sahipleri 10 yıl boyunca çıkartamayacak. Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, Borçlar Kanunu'nda kiracıları ilgilen kısımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Kiracılara müjde: Bu özelliklere sahipseniz ev sahibi 10 yıl boyunca sizi çıkaramayacak!
Ev sahibi ve kiracılar arasındaki tartışmalar her gün farklı bir boyut kazanıyor. Son olarak Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklik ile kiracıların haklarının daha fazla korunması gündemde. değişiklik ile, kirasını düzenli ödeyen kiracıyı ev sahibi 10 yıl boyunca çıkartamayacak. İşte detaylar...
KONTRAT TARİHİNDEN 10 YIL SONRAYA KADAR ÇIKARTILAMAZ
Adaletoğlu, "Kiracı açısından kirasını ödediğinde, aidatını ödediğinde ve yıllık olarak kirasını periyodik yasal limitlerde artışını yaptığı durumlarda tahliyesi mümkün değildir. Kiracı olarak bir yıllık veya 5 yıllık bir kontrat yaptınız, bu kontratın bitimini takiben 10 yıllık zaman geçtikten sonra, yani bir yıllık kontratınız varsa 11'nci yıldan sonraki aşamada mal sahibi size burada tahliye talebiyle dava açma imkanına sulh hukuk mahkemesinde sahiptir. Ancak kontratınız 5 yıllıksa, bu kontrat süresinin üzerine eklenecek 10 yılla birlikte, 16'ncı yıldan itibaren bu davayı açma imkanına sahiptir." dedi.
"MÜLK SAHİBİNİN AYNI SEMTTE BAŞKA EVİ YOKSA ÇIKARTABİLİR"
Kiralayan açısından, tahliye imkanı sınırlı sebeplerle sayılıyor. Mesela mülk sahibi, ihtiyaç nedeniyle daireyi kendi kullanacaksa... Ancak böyle bir durumda da ihtiyacı olduğunu kanıtlamak zorunda. TRT Haber'de yer alan habere göre, Mülk sahibinin aynı semtte başka bir evinin olmaması gerekiyor. Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, daha yüksek fiyata kiraya verebilmek için kiracının çıkarılamayacağını söylüyor:
"Burada kiralayan açısından ihtiyaç nedeniyle alt ve üst soyundaki yakınlarına, bu dairenin veya iş yerinin ihtiyaç hissedildiği gerekçesiyle dava açabilir kiracıya karşı. Esas amacım tahliye etmek diye bu madde kullanılamaz. Burada kanun koyucu buna önlem olarak yine kiracıyı koruma adına, uygulama olarak dava tarihinden yani tahliye tarihinden itibaren 3 yıllık süre içerisinde başka bir kiralama yapması konusunda yasaklama getirmiştir. Yani 3'üncü bir kişiye kiralamak mümkün değildir. Mal sahibinin aynı ilçe içerisinde bir başka evi varsa, o evde ben oturacağım diye bir sebeple tahliye açsa da o davanın lehine sonuçlanması mümkün değildir. Günün koşullarında kiranın çok daha alt düzeyde kaldığını düşünürseniz, zaten mal sahibi açısından uyarlama davası açma imkanı vardır."