Son zamanlarda artan kiralar ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahibi evi için yüksek kira bedeli talep ederken, kiracılar yüzde 25 bedeli üzerinden zam yapmak istiyor. Kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan bu anlaşmazlık tahliye krizleri yaşanmasına neden oluyor. Sorun yaşamak istemeyen ev sahipleri de çözümü kiracı tercihini değiştirmekte buluyor. Yani ev sahiplerinin yeni gözdesi artık ‘aile ve memurlar’ değil, ‘bekâr ve öğrenciler’ oluyor.
Kiralamada yeni dönem! Ev sahiplerinin istekleri değişti
Bundan bir kaç yıl öncesine kadar kiracılarının evli ya da memur olmasını isteyen ev sahipleri tabularını yıktı. Önceden bekara yada öğrenciye ev kiralamak istemeyenler şimdi kira fiyatlarının zamlanmasıyla birlikte yeni seçimlerini ‘bekâr ve öğrencilerden’ yana kullanıyor. Peki ev sahiplerinin fikirleri neden değişti? "Bekâra ev yok, ev sahibi aile istiyor’ sözünü tarihe mi karışıyor? İşte detaylar...
EV SAHİPLERİ YÜZDE 25 ZAMMI AZ BULUYOR
Ev sahiplerinin artık çok uzun soluklu bir kiralama yapmayı düşünmediklerini söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Bunun sebebi de kiracıların uzun süre konutta ikamet ettiğinde ev sahibi kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklar. Yaşanan bu durum son zamanlarda çok ciddi bir şekilde artış gösterdi. Uzun yıllardır böyle bir anlaşmazlığa şahitlik etmemiştik. Bu durum mülk sahiplerinin gözünü korkuttu. Yüzde 25’lik sabit artışı az bulan, tahliye sürecinde zorluk yaşamak istemeyen ve uzayan davalarda vakit kaybetmek istemeyenlerin tercihi bekârlar ve öğrenciler oldu. Yani ev sahipleri konutlarında daha kısa süreli kalacak ve çıkarken sorun çıkarmayacaklarını düşündükleri kiralama adaylarına yöneldiler” dedi.
“3-4 öğrenci bir araya geldiğinde paylaşım ekonomisi yapıyor ve yüksek kira bedelini daha rahat bir şekilde ödüyor. Yüksek kira beklentisi karşılanan ev sahibi de öğrenciye ‘tamam’ diyor. Örneğin, ev sahibi konutu için 20 bin TL kira istiyor. Vatandaş, ‘20 bin TL’ye öder miyim, ödeyemez miyim diye düşünüp, kirayı 15 bin TL’ye düşürmeyi isterken, 4 öğrenci 5 bin TL’den ödeme yaparak konforlu bir evde kalmayı tercih ediyor.”
ÖĞRENCİLER KISA SÜRE KİRALAMA YAPIYOR
“Ev sahipleri de biliyor kiraların yüksek olduğunu, kolay ödenemeyeceğini. Aile yerine birkaç kişi (öğrenci ya da bekâr arkadaş) bir araya gelirse kirayı daha kolay öder diye düşünüyor” diyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Öğrenciler çok uzun kalmıyor. Ancak bir aile daha uzun kalmak istiyor. Son zamanlarda ev sahiplerinde konutlarını kısa süreli kiraya verme psikolojisi hâkim. Öğrencinin en kısa 1-2, en uzun 3-4 sene kalıp evi boşaltacağını biliyor. Yüksek kira bedelini de birlikte ödeyeceklerini düşündüklerinden tercihlerini öğrenci ve bekârlardan yana kullanıyor” dedi.