Kırbaç Kasırgası nedir? Ne zaman başlayacak? Ne kadar sürecek? Ne yapılmalı? Korunma yolları
Meteoroloji tarafından ardı arkasına uyarıları yapılan Kırbaç Kasırgası'nın ne olduğunu merak eden vatandaşlar, bu yıkıcı doğa olayı ile ilgili bilgileri merak ediyor. Kırbaç Kasırgası nedir? Ne zaman başlayacak? Ne kadar sürecek? Ne yapılmalı? Korunma yollarına ve Kırbaç kasırgası ile ilgili detaylı bilgilere bu haberden ulaşabilirsiniz.
Türkiye ilk defa kasırga görmeye hazırlanıyor. Meteorolojiden çok ciddi uyarıların yapıldığı Kırbaç Kasırgası'nın' Ege Denizi'nden bekleniyor. Peki Kırbaç Kasırgası nedir? Ne zaman başlayacak? Ne kadar sürecek? Ne yapılmalı? Korunma yolları ve merak edilen tüm bilgiler haberimizde yer alıyor.
KIRBAÇ KASIRGASI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, pazar günü için uyardı. Ege Denizi'nden Kırbaç olarak adlandırılan kasırganın gelme ihtimali var. Akdeniz'de başlayan ve saatteki hızı 200 kilometereye kadar çıkması beklenen 'Kırbaç Kasırgası'nın Türkiye'yi de etkisi altına alabileceği öngörülüyor.
NE ZAMAN BAŞLAYACAK? NE KADAR SÜRECEK?
Tahminlere göre İyon Denizi üzerinde hafta sonu kasırga oluşacak. 28 Eylül Cuma günü sürekli rüzgarlarla birlikte İyon Denizi üzerinde güçlenecek olan kırbaç kasırgası 29 Eylül Cumartesi gününden itibaren Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket edecek. Kırbaç kasırgasının 30 Eylül Pazar günü Kıyı Ege'de rotası tam belli olmamakla birlikte Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla arasından kıyı şeridinden giriş yapması bekleniyor.
Yunanistan'dan Türkiye'ye doğru gelecek olan Kırbaç Kasırgası cumartesi akşamı gelecek pazar günüde etkisini gösterecek olan Kırbaç Kasırgası önümüzdeki hafta başı Türkiye'den ayrılacak.
Kırbaç kasırgası sürekli esen rüzgar ile (saatteki hızı 100 kilometre ve 200 kilometre arası) İyon Denizi'nden Ege – Akdeniz'e doğru hareket ederek etkisini gösterecek.
Büyük tehlike içeren kırbaç kasırgası; kuvvetli rüzgarları, aşırı yağmurları ve Ege ile Akdeniz'de beklenen dalga yüksekliği ile Cumartesi Yunanistan'ın güney kıyılarında; Pazar ve Pazartesi ise Türkiye'nin Ege kıyılarında büyük risk taşıyor. Ancak bazı tahmin modelleri kırbaç kasırgasının etkilerini Türkiye için daha da kuvvetlendirerek Mora yarımadası ile Girit adası arasındaki bölgeden gireceğini, bu şekilde Yunanistan'da kara ile temas etmeden doğrudan Türkiye sahillerine 2. kategoride bir kasırga olarak gelebileceğine dikkat çekiyor.
NERELERİ ETKİLEYECEK?
İzmir gibi birçok Kıyı Ege sahil şeridinde birkaç saat içerisinde metrekareye yer yer 100 kilogram ve üzeri yağış düşebilir. Muhtemel aşırı yağış sebebiyle sahil şeridinde yer alan şehirlerde kara ile deniz birleşmeleri yaşanabilir.
Ayrıca Kırbaç kasırgası İzmir'de bofor rüzgar ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetinde (115-140 km/sa) rüzgara neden olabilir.
Kırbaç kasırgası, Yunanistan'ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi'ne doğru hareket ederek, Türkiye'de Kıyı Ege ile Marmara Bölgesi'nde aşırı yağışlara neden olabilir.
İZMİR'DE KIRBAÇ KASIRGASI'NA KARŞI KIRMIZI ALARM
İzmir'de, Türkiye'nin batı sahilini etkileme ihtimali bulunan fırtına ile ilgili tüm birimler alarma geçti. İZSU, İtfaiye, Fen İşleri, İZBETON ve Park Bahçeler birimleri, fırtına ve şiddetli yağışa karşı vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması için makine, ekipman, araç ve personeli ile 24 saat görev yapmaya hazır hale geldi.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’ye doğru gelen fırtınanın Ege Bölgesi’ni etkilemesi durumunda, 30 Eylül Pazar günü rüzgar hızının saatte 100-120 kilometreye ulaşacağı ve yağışların metrekarede 75 kilogram ve üzerinde beklendiği yönündeki açıklaması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi de tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Şiddeti ve yeri konusundaki belirsizliklerin devam ettiği fırtınanın oluşumu ve gelişimini yakından takip eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, olağanüstü bir duruma karşı da gerekli hazırlıkları yaptı.
İtfaiye Daire Başkanlığı; çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, deniz seviyesinin yükselmesi, ulaşımı etkileyecek tel kopmaları gibi olaylar için merdivenli araçlar, ayırıcı- kesici aletler, motopomp, dalgıç pompa gibi ekipmanlarla 30 ilçede 50 grup tesisi, 1000’in üzerinde personeli ile birlikte çalışacak. Meteoroloji’den gelecek bilgiler doğrultusunda yağışın etkili olacağı bölgelere uzun mesafe su basan yüksek debili pompalar yerleştirilecek.
Fen İşleri Daire Başkanlığı, kasırga ihtimaline karşı tüm personelinin teyakkuz halinde olmasını istedi. Cumartesi gecesinden başlamak üzere pazartesi sabahına kadar nöbetçi ekipler görev yaparken; bomlu, damperli ve vinçli kamyonlarla TIR, loder, beko loder ve ekskavatör gibi araçlar da hazır bulundurulacak. Pazar günü ise araç ve personel sayısına takviye yapılacak. İZSU Genel Müdürlüğü de hem merkezde hem de ilçelerde su, dere taşkınlarına karşın araçlar ve ekipleriyle hazır olacak. Altgeçitlerde oluşabilecek su birikmelerine karşı pompalar kurulacak. Park Bahçeler Daire Başkanlığı da muhtemel bir fırtınada devrilebilecek ağaçlara karşı nöbetçi ekip sayısını artırdı.
Meteoroloji, atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştıran bir bilim dalı. Türkçeye, Fransızca météorologie sözcüğünden geçmiştir.
Atmosferin özellikle alt katmanlarında meydana gelen hava olaylarının oluşumunu ve değişimini nedenleriyle inceler ve kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlar. Matematik, coğrafya, istatistik ve fizikten yararlanır.
Günümüzde meteorolojik hizmetler, tamamen bilimsel yöntemlerle ve uluslararası iş birliği içerisinde yürütülmektedir. Bugün dünyada, 24 saat sürekli çalışan onbin civarında kara istasyonu, açık denizlerde görev yapan altıbinden fazla gözlem gemisi ve yüksek hava sondajları yapan binden fazla meteoroloji istasyonu vardır.