Kış aylarının vazgeçilmezi işkembe çorbası nasıl yapılır?
İşkembe çorbası tamamen biz Türklere ait bir çorbadır. Ancak zaman zaman Bulgaristan, Yunanistan, Romanya gibi çeşitli Balkan ülkelerinde de varlık göstermiştir. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde de çok sevilmekte ancak sağlıksız olduğu gerekçesi ile sakatat kullanılmadan yapılmakta ve tüketilmektedir. Peki, sonbaharın vazgeçilmezi olan işkembe çorbasının malzemeleri nelerdir? Nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...
İşkembe çorbası aslen Osmanlı İmparatorluğu zamanında Trakya bölgesinde yaşayan Arnavut ve Bulgarlardan gelmiştir. Balkanlar da Osmanlı toprağı olduğu için kolay bir şekilde yayılma özelliği göstermiştir. Türklerin yaşadığı Avrupa’nın pek çok bölgesinde de işkembe çorbası sıklıkla tüketilmektedir. Peki, sonbaharın vazgeçilmezi olan işkembe çorbasının malzemeleri nelerdir? Nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...
MALZEMELER
1 kilogram işkembe (iyi temizlenmiş)
2 yemek kaşığın tereyağı
2 yemek kaşığı unHaşlamak için:
1/2 adet limon suyu
1 adet küçük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
6 su bardağı suTerbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 adet limon suyu
1 çay kaşığı tuzServisi için:
1/2 çay bardağı sirke
4 diş sarımsak
PÜF NOKTASI
İşkembeyi, iyice temizleyip bol suda yıkadıktan sonra haşlayın.İşkembeyi, arzuya göre sirkeli suda beklettikten sonra da haşlayabilirsiniz.Haşlama esnasında kullanılan kuru soğan, sarımsak, limon suyu gibi malzemeler işkembenin kokusunu alacaktır.
PİŞİRME ÖNERİSİ
Çorbanın kesilmemesi için; terbiye karışımını azar azar ekleyin ve çorbayı sürekli karıştırarak kaynatın.Haşlama esnasında zamandan tasarruf etmek için düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
İyi temizletilmiş işkembeyi, limon suyu, sarımsak, kuru soğan ve su ilavesi ile yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika haşlayın.
Haşlanan işkembeyi bir kevgir yardımıyla alın. Küçük küpler halinde doğrayın. Çorbanın renginin berrak olması için; haşlama suyunu süzün.
Tereyağını derin bir tencerede eritin. Unu, kokusu çıkana kadar kavurun. Süzdüğünüz ve ılınmış olan haşlama suyundan çorba tenceresine azar azar ekleyin. Unun topaklanmaması için; bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırın.
Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; yumurta sarısı, un, yoğurt, limon suyu ve tuzu ayrı bir kapta çırpın.
Terbiye karışımını kaynamakta olan haşlama suyu ile ılıştırdıktan sonra çorba tenceresine azar azar ekleyin ve hızlıca karıştırın.
Son olarak; küçük parçalar halinde doğradığınız işkembeyi çorbaya ilave edin. Kısık ateşte, 15 dakika kadar kaynatarak pişirin.
Sarımsakları rendeledikten sonra sirke ile karıştırın. Servis kaselerine aldığınız çorbayı, sarımsaklı sirke ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
İŞKEMBE ÇORBASININ FAYDALARI
İşkembe çorbası tamamen biz Türklere ait bir çorbadır. Ancak zaman zaman Bulgaristan, Yunanistan, Romanya gibi çeşitli Balkan ülkelerinde de varlık göstermiştir. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde de çok sevilmekte ancak sağlıksız olduğu gerekçesi ile sakatat kullanılmadan yapılmakta ve tüketilmektedir. Ülkemizde ise yaygın olarak işkembe çorbası tüketimi yapılmakta ve sadece işkembe çorbası ile kelle paça çorbası yapıp, satan işletmeler dahi bulunmaktadır.
İşkembe çorbası aslen Osmanlı İmparatorluğu zamanında Trakya bölgesinde yaşayan Arnavut ve Bulgarlardan gelmiştir. Balkanlar da Osmanlı toprağı olduğu için kolay bir şekilde yayılma özelliği göstermiştir. Türklerin yaşadığı Avrupa’nın pek çok bölgesinde de işkembe çorbası sıklıkla tüketilmektedir. İşkembenin çorbası dışında farklı çeşitlerde tüketimi de yapılmaktadır. Bunlara örnek olarak tuzlama işkembe, işkembe kavurması, terbiyeli işkembe çorbası gibi çeşitleri de tüketilmektedir.
Yiyecek tüketiminde dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de mideyi yormayan içerisinde fazla baharat ve acı içermeyen yiyeceklerin tüketimine özen gösterilmesidir. Bu yüzden başta mide yanması olmak üzere çeşitli diğer rahatsızlıklardan uzak durmak için aşırı baharat tüketiminden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Yemekten önce bir kase sade ve baharatsız işkembe çorbası içmek, mideyi rahatlatacak ve sindirimi kolaylaştırıcı bir etki yapacaktır. Çorbadan sonraki tüketeceğiniz yemeklerin de aşırı yağlı olmamasına dikkat ediniz. Ayrıca mide rahatlaması için yemekten sonra bir adet orta şekerli kahve içmek de mideyi rahatlatmada yardımcı olacaktır. Ek olarak işkembe çorbasının çok çeşitli faydaları da bulunmaktadır. Bunlar;
1.Bağışıklık
İşkembe çorbasında bulunan çinko, bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki yapar ve hastalıkları uzak tutar. Sirke ve limon eklenmesi lezzet katacağı gibi işkembe çorbasının, bağışıklık sistemini güçlendiren etkisini daha da arttıracaktır. Kış aylarında meydana gelen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür. Bu hastalıklara yakalananların da iyileşme sürecini hızlandırır. İçerisinde yüksek miktarda protein bulunduğu için ufak ve gelişmekte olan çocuklar için faydalıdır. Ayrıca işkembe çorbası içerdiği malzemelerden dolayı bir enerji verici görevi görür.
2.Kolesterol
Genel olarak baharatlı bir yapısı olması nedeniyle kolesterol için zararlı bir etki verdiği bilinse de bu bilgi tamamen yanlıştır. Aksine işkembe çorbası kolesterolü düzenleyici bir etki yapar. Yararlı kolesterol olarak bilinen HDL’yi yükseltir ve zararlı kolesterol olan LDL’yi düşürür.
3.Kanser
Kanser hücrelerinin bölünmesi ve çoğalmasını engellemek için bol miktarda işkembe çorbası içerek gerekli antioksidanı alabilirsiniz. Böylece kansere sebep olan serbest radikallerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesine engel olunmuş olacaktır. Antioksidanlar bu görevini kanser hücrelerinin elektron yapısını bozarak gerçekleştirir.
4.Grip
Özellikle sonbahar aylarında salgın olarak meydana gelen grip hastalığı için işkembe çorbası tavsiye edilmektedir. Genellikle C vitamini içeren meyveler ön planda yer alsa da, bu listenin içerisine işkembe çorbası da uzmanlar tarafından dahil edildi. Bunun sebebi ise protein değerinin yüksek olması, dolayısı ile kış günlerinde vücut bağışıklığınızı arttıracak olmasıdır. Sonuç olarak işkembe çorbası içmek büyüme ve gelişme de etkili, ayrıca kendinizi daha dinç hissetmenizde önemli bir rol oynamaktadır.
İşkembenin diğer faydaları ise şu şekildedir. Sarhoş olan kişilerin işkembe çorbası içmesi alkolün etkisini azaltmaktadır. Midedeki asidi almak için gerekli pepsin maddesi de işkembe çorbasının içerisinde bulunmaktadır. İşkembenin bir diğer faydası da cinsel gücü arttırması ve cinsel sağlık vermesidir. Eklem ve romatizma gibi hastalıklara sahip olan kişilere işkembe çorbası tavsiye edilmektedir. Böylece ağrıların azaldığı gözlenecektir.
Ortalama 6-8 kişi için yapılacak bir işkembe çorbası için; 1 kg temizlenmiş işkembe, 2 çorba kaşığı un, 2 yumurta sarısı, 1 limon suyu, 1 fincan sirke, 3-5 diş sarımsak, baharatlar, 2 çorba kaşığı tereyağı ve haşlarken kullanmak için 4 diş sarımsak gerekmektedir.
İşkembenin tüketiminde herhangi bir yan etki bulunmamaktadır. Ancak içerisinde bulunan sarımsak ve benzeri baharatlar tansiyon hastaları için sakıncalı etkiler yapabilir. Yükselen kan basıncı ile tansiyon da yükselir ve sağlık açısından tehlikeli durumlar ortaya çıkabilmektedir. O yüzden hassas ve çeşitli rahatsızlıkları bulunan kişilerin işkembe çorbası tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.