Kıvırcık Ali vefatının 7. yılında anılıyor!

Türk Halk Müziği'nin sevilen sesi Kıvırcık Ali ölümünün 7. yılında anılıyor. Kıvırcık Ali, Tokat’ın Turhal ilçesinin Erenli köyünde 11 Ekim 1968'de doğdu. Aşık Ali adlı bir halk ozanının oğlu olarak dünyaya geldi. Ali Özütemiz ya da bilinen adıyla Kıvırcık Ali, İlkokulu bitirdikten sonra okumadı. Türk halk müziği sanatçısı Kıvırcık Ali, vefatının 7. yılında büyük bir özlemle anılıyor.Gül Tükendi Ben Tükendim, Isırgan Otu, Üçüncü Gurbet, Hepimize Yeter Dünya albümleriyle tanınan Kıvırcık Ali’nin bilinmeyenlerini derledik. Peki, Kıvırcık Ali kimdir? Ne zaman öldü? Hangi şarkıları var? Kıvırcık Ali'nin gerçek adı ne? Detaylar haberimizde...

Kıvırcık Ali vatandaşlarımız tarafından merakla aranıyor. Vefatının 7. yılında sevenleri tarafından hasretle anılıyor. Kıvıcrcık Ali, Gül Tükendi Ben Tükendim, Üçüncü Gurbet, Hepimize Yeter Dünya ve Isırgan Otu albümleriyle tanınan ve üne kavuşmuştu. 1992 yılında Aşık Nuri Yücel’in Hapishane Ranzaları 2 isimli albümüne bağlamasıyla katılarak ilk profesyonel stüdyo çalışmasına başlamış oldu. 1994-1998 yılları arasında yaptığı albümler piyasaya sürülmedi fakat bu sürede başta Aşık Nuri Yücel olmak üzere birçok sanatçının albümünde sanat yönetmenliği yaptı. Peki, Kıvırcık Ali kimdir? Ne zaman öldü? Hangi şarkıları var? Kıvırcık Ali'nin gerçek adı ne? Detaylar haberimizde...

kAvArcAk_ali_kimdir

KIVIRCIK ALİ KİMDİR?

Ali Özütemiz ya da bilinen adıyla Kıvırcık Ali (d. 11 Ekim 1968, Tokat - ö. 11 Ocak 2011, İstanbul), Türk halk müziği sanatçısı.

Aşık Ali adlı bir halk ozanının oğludur. Tokat'ın Turhal ilçesinin Erenli köyünde doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra okumadı. 1983 yılında İstanbul'a geldi ve saz yapım atölyesinde çalışmaya başladı. Bu sırada katıldığı bir ses yarışmasında aşıklama dalında birinci oldu. Bir yandan konfeksiyon atölyesinde çalışırken, solfej dersleri alarak ve düğünlerde saz çalarak müzikle ilgisini sürdürdü.

1992 yılında Aşık Nuri Yücel'in Hapishane Ranzaları 2 isimli albümüne bağlamasıyla katılarak ilk profesyonel stüdyo çalışmasına başlamış oldu. 1994-1998 yılları arasında yaptığı albümler piyasaya sürülmedi fakat bu sürede başta Aşık Nuri Yücel olmak üzere birçok sanatçının albümünde sanat yönetmenliği yaptı.

1995'te iki arkadaşı ile birlikte Grup Turnalar'ı kurdular ve Türkülerden Türkülere Yol Eyledik ve Türküler Kimliğimiz adlı iki albüm çıkarttılar. 1999'da ilk solo albümü Gül tükendi ben tükendim'i hazırladı ve aynı sene İber Müzik etiketiyle piyasaya sürüldü. Türkiye'de ve Almanya'da çok sayıda konser verdi, televizyon programlarına katıldı. Bestelerini birçok sanatçı seslendirdi. "Kıvırcık Ali" olarak bilinen sanatçı 11 Ocak 2011 tarihinde saat 5.30'da kendi aracıyla geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. İstanbul, Hadımköy'deki Gülbahçe Mezarlığı'nda toprağa verildi.

20130111aw000490_02

ALBÜMLERİ

Gül Tükendi Ben Tükendim
Isırgan Otu
Üçüncü Gurbet
Geriye Dönün Seneler
Hepimize Yeter Dünya
Veda
Hasret
Yanımda Sen Olmayınca
Yangın Geceler
Unutamadım
"Sevdiğim
Bir Selam Sal

TÜRK HALK MÜZİĞİ

Türk halk müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

ETİMOLOJİ

Kurulduğu yıllardan itibaren yöre yöre araştırma yaparak; pek çok anonim türküyü kaynağından derlemiş ve arşivlemiş olan TRT ve yörelerindeki unutulmuş veya unutulagelen türkülerin pek çoğunu yöresel sanatçılar da kayda geçirmişlerdir.

TÜRLERİ

Türk Halk Müziği örnekleri genelde sözlü olmakla beraber, sözsüz dans müziklerini de içerir. Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Uzun havalar Anadolu'nun değişik bölgelerinde bozlak, Türkmani, maya, hoyrat, divan, ağıt gibi adlarla anılır. Bunlar genellikle Karacaoğlan, Emrah, Ruhsati, Sümmani ve daha birçok bilinen halk ozanının deyişleri üzerine yakılmıştır. Kırık havalar ise koşma, yiğitleme, güzelleme, taşlama, ninni ve daha başka adlar altında kümelenir. Bunlar da genellikle gurbet, ayrılık, sıla hasreti, ölüm, askere gidiş, yiğitlik, düğün, çocuk sevgisi, kız kaçırma gibi köye has toplumsal bir olayı konu alır, sadelik, içtenlik, duygululuk gibi özellikler gösterir yerel renkler taşır. Türk Halk Müziği'nin melodi yapısı incelendiğinde bu melodilerin ses genişlikleri bakımından bir oktav (sekiz ses sınırı) tamamlayan dizi ve tonaliteyi kesin şekilde belirtmeyen ikili ile beşli aralıkları içinde yaratılmış olduğu görülür. Bununla birlikte dizi ve tonaliteyi belli eden sekizli ve daha geniş sınırlı melodiler de çoktur. Basit ve birleşik ölçülerden başka aksak ölçüleri içeren Türk Halk Müziği, ezgiler ve formlardan oluşur.

Kıvırcık Ali vefatının 7. yılında anılıyor! ile ilgili etiketler Kıvırcık Ali kimdir gerçek adı şarkıları
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.