Kızılhaç Ukrayna'daki korkunç durumu açıkladı: Mariupol'e erişim yok

Rusya'nın işgali sonrası Ukraynalı sivillere yardım etmek için bölgede bulunan Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden flaş bir açıklama geldi. Mariupol kentine ulaşan ekiplerinin olmadığını belirten Kızılhaç, "Uluslararası hukuka göre, savaş bölgesindeki insanların oradan ayrılmasına izin vermesi gerekiyor, ancak ayrılmaya da zorlanmamalılar" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) kuşatma altındaki Mariupol'e hâlâ erişiminin olmadığını; Rusya ve Ukrayna'nın güvenli geçiş garantisi vermesi gerektiğini söyledi. Sivil halkın kentteki sığınaklarda gıda, su ve ilaca erişimi olmadan yaşamaya çalıştıkları aktarıldı.

ICRC Sözcüsü Matt Morris, BBC'ye yaptığı açıklamada "Taraflar garantör olmalı ve güvenli geçişe izin vermek için bir anlaşma imzalamalı. Rotayı açıklamaları ve insanların çıkışı için yeterli zamanı da vermeleri gerekir. Şu an oraya ulaşabilen sahada bir ekibimiz yok." dedi.

Kızılhaç Ukrayna'daki korkunç durumu açıkladı: Mariupol'e erişim yok

Morris, "Uluslararası hukuka göre, savaş bölgesindeki insanların oradan ayrılmasına izin vermesi gerekiyor, ancak ayrılmaya da zorlanmamalılar." dedi

MARİUPOL'DE İNSANLIK DRAMI

Mariupol sakinlerinin sığınaklarda gıda, su ve ilaca erişimi olmadan yaşamaya çalıştıklarını söyledi.

Kızılhaç Ukrayna'daki korkunç durumu açıkladı: Mariupol'e erişim yok - Resim : 2

Ukrayna, Rus güçlerini, şehirdeki binlerce kişiyi Rusya kontrolündeki bölgelere zorla götürmekle suçlamıştı. Rusya ise herhangi bir zorlama olduğuna dair iddiaları reddetti, Rusya'nın konvoylarıyla tahliyeler olduğunu doğruladı. ICRC de hiçbir zorla tahliyeye yardımcı olmadığını açıkladı.

Kızılhaç Ukrayna'daki korkunç durumu açıkladı: Mariupol'e erişim yok - Resim : 3

GECE YARISI FÜZE SALDIRILARI

Rusya Savunma Bakanlığı, son günlerde artan stratejik füze saldırılarında Ukrayna’ya ait kritik noktaların vurulduğunu duyururken, bu saldırılar gece saatlerinde de birçok kente devam etti. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus saldırılarının gerçekleştiği kentlerin isimlerini duyurarak, "Yine Ukrayna’ya toplu füze saldırıları yapıldı. Lutsk, Jitomir, Harkov ve Rivne. Her gün daha fazla füze. Mariupol hala bombardıman altında" ifadelerini kullandı.

Kızılhaç Ukrayna'daki korkunç durumu açıkladı: Mariupol'e erişim yok ile ilgili etiketler Ukrayna kızılhaç
GÜNÜN VİDEOSU

Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden suç makinesi adliye götürülürken "Ben öldürmedim" dedi

Ümraniye'de polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden suç makinesi adliye götürülürken "gencecik polisi şehit ettin pişman mısın?" sorusuna "Öyle bir şey yok. Bana saldırdılar" diye cevap verdi.