Taşköprü yada Kutluca Köprüsü diye anılan tarihi Roma Köprüsü, düzgün kesme blok taşlar ile inşa edilmiş ve yaklaşık 25 metre uzunluğundadır. 1940 yılında Kocaeli’de araştırma yapan Alman Karl Dörner Kutluca Köprüsü’nün mimari özelliklerine bakarak köprünün İmparator CLADİUS Dönemi'nde inşa edildiğini belirtiyor. 7 gözlü ve 5 kemerli olan köprü yöresel kesme taş malzeme kullanılarak yapılmış. Milattan sonra birinci yüzyılda inşa edilmiş olan köprünün duvar işçiliği ve kemer tekniği dikkat çekmektedir.
Kocaeli'nde restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Roma köprüsü, yeni görüntüsüyle alay konusu oldu.
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan tarihi Roma köprüsü, asıl adıyla Kutluca köprüsü 2 bin yıllık tarihiyle ayakta duruyor. Antik Roma dönemine dayanan Taşköprü, restorasyon çalışmaları sonrasında alay konusu oldu. Eski halini andırmayan bu görüntüler, köprünün eski halini bilen vatandaşlar tarafından tepki aldı.
Kocaeli'nin Körfez ilçesinin Kutluca köyünde bulunanan Kutluca köprüsü, 2 bin yıllık tarihiyle ayakta duruyor. Antik Roma dönemine dayanan bu tarihi Roma köprüsü dayanıklılığını hala korumaktadır. Çeşitli olumsuz hava şartlarından dolayı tahrip olan köprü, karayolları genel müdürlüğü tarafından restorasyonu yapıldı. Eski halini andırmayan köprü, köylüler tarafından alay konusu oldu.
Köprünün tarihi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Körfez Kutluca Köyü Muhtarı Engin Öztürk, "Şu an bulunduğumuz yer aslında bölgeye de ismini veren Taşköprü yani Tarihi Roma Köprüsüdür. Burası 2003 yılında Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu'nun Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescillendi. Resmi adı Kutluca Köprüsüdür. Bu köprü M.S. 1. Yüzyılda yapılmıştır. Yaklaşık 2 bin 100 yıllık bir köprüdür. Şimdiye kadar çeşitli olumsuz hava şartları, üzerinde bulunduğu derenin sel suları gibi sebeplerle köprü tahrip oldu. Tahrip olmasından sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi buranın tadilat çalışmasını yaptı.
2015-2017 yılları arasında da karayolları genel müdürlüğünce restorasyonu yapıldı ve korumaya alındı. Buranın tescillenmesinden sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi köprüyü trafiğe kapattı. Yıllarca buranın üzerinden kamyon geçti, tekrardan trafiğe açılsa kamyon yine geçebilir çünkü çok sağlam. Daha sonra yapılan tadilat çalışmasıyla biraz daha enjeksiyonla güçlendirildi. 2 bin 100 yıldır ayakta ve kullanılabilir" dedi.