Günümüzde kahve tüketiminin artmasıyla birlikte insanların aklına şu soru yer etti, “Kahveyi en doğru nasıl tüketebilirim?” İşte kahve kullanımı hakkında püf noktalar…
Kokusu bile hafızayı güçlendiriyor! Kahve tüketiminin püf noktaları…
Son 5 yıl içerisinde popülaritenin kahve kültürüne dönmesiyle birlikte insanların kahve tüketimi oldukça arttı. İşte kahve demlerken veya içerken dikkat edilmesi gerekenler…
KAHVE İÇİNCE NELER OLUR?
Peki kahve içince gerçekten neler olur? Uyandırmaya, sporda daha çok kalori yakmaya yardımcı olduğu bilinse de aslında ne gibi etkileri var? Vücuda neler yapıyor?
KOKUSU BİLE ETKİ EDİYOR
Aslında kahve, daha bir yudum bile almadan etkilerini göstermeye başlar. 2019 yılında 18-22 yaş arası 80 kişiyle yapılan bir araştırmaya göre, sadece kahve kokusunu almak bile hafızayı geliştirebilir ve uykuyu açabilir.
2018’de yapılan başka bir araştırma da deneklerin iyi kokular aldıktan sonra analitik muhakeme testlerinde daha iyi performans gösterdiklerini buldu. Bununla birlikte, araştırmacılar, kokusundaki bu etkinin bir plasebo olabileceğini öne sürdüler.
Kokusu ile ilgili şaibeli sonuçlar olsa da alındıktan kısa bir süre sonra etkileri görülmeye başlar. 2008 yılında yapılan bir araştırma, bir fincan kahvenin etkilerinin, içtikten sadece 10 dakika sonra ortaya çıkabileceğini bulsa da kandaki en yüksek kafein konsantrasyonunun 45 dakika sonra ortaya çıktığı da belirtiliyor.
KAHVENİN UYANDIRMADA Kİ ETKİSİ NEDİR?
Kafein, merkezi sinir sistemi uyarıcısı olarak hareket eder. Yani; insanı daha uyanık ve odaklanmış hale getirir, ancak aynı zamanda potansiyel olarak daha sinirli ve endişeli de yapar. Aslında bu durum; kalp atış hızını, kan akışını ve uyku-uyanıklık döngülerini düzenlemeye yardımcı olan vücudun adenosin reseptörleri ile ilgili. Kafein, sinir hücrelerini kandırabilir ve bunun yerine bunlara bağlanarak adenosinin işini yapmasını engelleyebilir.
Bu da birçok insan için ruh halinde yükseltici etkiler oluştururken, yüksek dozlardan sonra kaygıya da neden olabilir. Vücut, bir süre sonra kafeinin etkilerine uyum sağlarken, farklı kişiler aynı miktarda kafeine çok farklı tepkiler verebilir.