Kolonyada 'alkol' fırsatçılığı

Türkiye, ilk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgınıyla mücadelesini her koldan sürdürüyor. Hükümet bir taraftan ölümcül virüsle savaşırken bir taraftan da fırsatçılarla mücadele ediyor.

Hükümet bir taraftan koronavirüsle savaşırken diğer taraftan da fırsatçılarla mücadele ediyor. Koronavirüse karşı korunmada en önemli hijyen araçlarından biri olan kolonya ve dezenfektanın hammaddesi etil alkolde fiyatlar 3 katına kadar çıktı. Virüs öncesi 1 tonu 730 dolardan satılan etil alkolü 2.000 doların üstüne çıkaran fırsatçılar, hem kolonya hem de dezenfektan üretimini zora sokuyor. Sorunun çözümü için Sanayi Bakanlığı araya girse de fırsatçılar arka kapıdan dolaşıyor.

''SÜREÇLERİ AKSATIYOR''

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; fırsatçılığa isyan eden kolonyacılar, "Bakanlık bizi etil alkol üreticileriyle bir araya getirdi ve fiyatı çekmeleri konusunda uyardı. Masada 1 ton etil alkolün 1.250 doların üzerine çıkmaması konusunda anlaşıldı. Ancak Amasya Şeker masayı devirdi. 1.600 doların altından satmıyor. Bu da maliyetleri yükseltirken süreçleri de aksatıyor" diyor.

Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 65 yaş üstüne dağıtmayı taahhüt ettiği kolonya üretimini sürdürdüklerini aktaran sektör oyuncuları, şunları anlattı: "Toplam 5 milyon adet 200 ml kolonya şişesi dağıtılacak. Üretime başladık. İlk partinin teslimatını yaptık. Kalanı 17 Nisan'da vereceğiz. İlk teslimatı elimizdeki alkolle yapmıştık şimdi alkol lazım ancak fırsatçılarla uğraşıyoruz."

DEPOLARDAKİ ALKOLLE ÜRETİM YAPILIYOR

Rebul Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Müderrisoğlu, bugüne kadar depolarında bulunan alkolle üretim yaptıklarını belirterek, "Ancak elimizdeki alkol bitmek üzere. Alkolde ise inanılmaz bir fırsatçılık var. Bu durum önümüzdeki dönemde üretim süreçlerimizi zorlar, maliyetlerimizi artırır" dedi. Kolonya üreticilerinin bu süreçte hiç fiyat artırmadığına dikkat çeken Eyüp Sabri Tuncer Kolonyaları Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer de, "Bir yıldır bir litrelik kolonyalarımızın perakende fiyatı 24.90. Maliyetlerimizin artmasına rağmen hiç fiyat artırmadık. Sektördeki bütün oyuncular bizim gibi fiyat artırmadı. Biz bu denli özveriyle çalışırken alkol üreticilerinin daha hassas davranması gerekiyor" diye konuştu. Engin Tuncer, piyasada yüksek fiyatlı ürünlerin ise üreticilerden değil aradaki fırsatçılardan kaynaklandığını ekledi.

SAHTEKARLARA GÜN DOĞUYOR

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği eski Başkanı Murat Akyüz, etil alkol fiyatının yüksekliği nedeniyle sahtekarlara da gün doğduğunu vurguladı. Akyüz, "Türkiye'de 300'e yakın kolonya üreticisi var. Bu kişiler kolonyada etil alkol dışında ürün kullanmaz. Ancak merdivenaltı üreticileri bu dönemi fırsat biliyor. Metil alkol dediğimiz, cilde zarar veren bu ürünle kolonya ve dezenfektan üretiyor. Devletimiz hem koronayla hem fırsatçılarla hem de sahtekarlarla mücadele ediyor" diye konuştu.

Kolonyada 'alkol' fırsatçılığı

Kolonyada 'alkol' fırsatçılığı ile ilgili etiketler alkol Koronavirüs Korona kolonya fırsatçı
GÜNÜN VİDEOSU

Acı detay belli oldu: Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!

İstanbul Beşiktaş'ta, denize düşen bir kadın ile onu kurtarmak için peşinden atlayıp kaybolan erkeğin abla-kardeş oldukları belirlendi.