Kombi su basıncı neden düşer?

Kombi, ısıtma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için ev veya işyeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlar için üretilmiş ısıtma cihazıdır. Ebatlarının küçük olması ve duvara asılması nedeniyle eski yer tipi ısıtıcılara göre çok az yer kaplamaktadır. Çalışırken oldukça sessiz oluşu, kullanıcı isteğine göre bağımsız kullanım kolaylığı sağlaması (kullanıldığı kadar yakar, yaktığı kadar ödersiniz), bunun yanında hafif ve kolay montaj ve de montajı yapılabilmesi çok tercih edilmesini sağlamaktadır. Özellikle sık yaşanan sorunların başında kombi su basıncının düşmesi görülür. Bu gibi durumlarda, kombi su basıncı düşünce ne yapmalı? Kombi su basıncı nasıl arttırılır? Kombi su basıncı neden düşer? Kombi suyu neden azalır? Gibi soruları sormaya başlarız ve çözüm ararız.

Ev veya iş yeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlar için, ısıtma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak üretilmiş ısıtma cihazlarına kombi denir. Kombi su seviyesinin birkaç ayda bir düşmesi olağan bir durumken, sık sık düşmesi bir sorunun olduğu anlamına gelir. Birkaç ayda bir kombinin su eksiltmesi normal bir durumdur. Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerde ise normaldir. Bu durumda kombi altında bulunan ufak bir vana ile kombiye tekrar su takviyesi yapılabilir. Kombi su basıncı nasıl arttırılır? Kombi su basıncı neden düşer? Kombi suyu neden azalır? Detaylar haberimizde...

6

KOMBİ SU BASINCI 2-3 AYDA BİR DÜŞÜYORSA

Kombi su seviyesinin birkaç ayda bir düşmesi olağan bir durumken, sık sık düşmesi bir sorunun olduğu anlamına gelir. Birkaç ayda bir kombinin su eksiltmesi normal bir durumdur. Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerdeyse normaldir. Bu durumda kombi altında bulunan ufak bir vana ile kombiye tekrar su takviyesi yapılabilir.

Kombilerin üzerinde, kombinin içindeki suyun değerini gösteren elektronik veya analog bar göstergesi vardır. Bu gösterge 1.5-2 bar arasında idealdir. Kombi montajı için gelen servis personelleri, bar seviyesinin 1.5 bar da olması gerektiğini söylerler.

5

KOMBİYE SU BASMA NEDEN GEREKLİ?

Kombilerin çalışma mantığı, kombi içindeki su eşanjörden geçerek ısınır ve sisteme gönderilir. Kombideki su 1,5 barın altında olunca, kombi pompası sürkülasyonu sağlamak için daha çok çalışır ve doğalgaz sarfiyatını arttırdığı gibi ısınmadan yeterli verim alınmaz.

KOMBİNİN SUYU NEDEN EKSİLİR?

Kombide su eksilmesi 2-3 ayda bir oluyorsa olağan bir durumdur ve normaldir.

Bu durumda kombi altındaki ufak vana açılır ve bar seviyesi tekrar eski haline getirilir.

Kombide su basınca sık sık düşüyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir.

Bu basıncın düşme sıklığına göre değişen bir durumdur.

Günlük olarak düşme sağlanıyorsa, bu eşanjörde ufak bir çatlak olduğu anlamına gelebilir. Bunu fark etmeniz zordur
çünkü çatlaktan çıkan su buharlaşır.

Basınç düşmesi daha sık oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir.

Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer.

Isıtma sistemindeki basınç, temiz su basıncından çok düşük olduğu için bunu fark edemeyiz.

Fark etmenin tek yolu kombideki bar göstergesinin düşmesidir.

Bu durumda kendi imkanlarınızla yapacağınız bir şey yoktur.

Termal kamera ile sorunun kaynağını bulup, raporlayarak size sunuyoruz.

4_3

KOMBİNİN SU BASINCI NEDEN YÜKSELİR?

Pek sık rastlanmayan bir durum olan kombi basıncının yükselmesinin nedeni, kombiye su aktarımını sağlayan ufak vananın iyi sıkılmamış olmasından kaynaklanır. Vana iyice sıkılırsa bu sorun ortadan kalkacaktır.

Kombi su basıncı yüksek olursa, belli bir seviyeden sonra kombide bulunan tahliye borusundan kombi, o suyu boşaltır. Suyu boşaltmasının nedeni kombide veya tesisatta bir sorun çıkmasını engellemektir.

KİMYASAL İLAÇLA SU KAÇAĞI TAMİRİ

Isıtma sistemindeki kaçak, ufak bir çatlak veya kesikse kimyasal ilaçla bu sorun rahatlıkla giderilir. Kırma dökme yapmadan çok rahatlıkla uygulanır. Petek sayısına, dairenin büyüklüğüne göre kimyasal miktarı belirlenir.

Kombiye su verilen kısımdan kimyasal ilaç verilir. Tüm peteklere ulaşması sağlanır. Kombi birkaç gün çalıştıktan sonra, kimyasal ilaç bütün çatlakları kapatır. Bu hizmeti protesisat olarak sağlıyoruz.

3_2

KOMBİ ÇEŞİTLERİ

Baca tiplerine, yanma tiplerine, eşanjör tiplerine ve elektrikli modelleri ile birçok kombi modeli bulunmaktadır. Bunlar kendi içlerinde de ayrılmaktadır.

BACA TİPLERİNE GÖRE KOMBİ MODELLERİ

Bacalı Kombi

Bacalı Kombinin içinde yanma için gereken havayı bulunduğu ortamdan alarak atık gazı da baca yolu ile atan ısıtma cihazıdır. Bina veya ev bacalarına bağlanır. Bulunduğu ortamdan hava alması ev veya işyerinizin sürekli havalandırılmasını gerektirmektedir, aynı zamanda fırtınalı havalar da bacanın geri atık zehirli gazı verme ihtimali bacalı kombi tercihini oldukça düşürmüştür. Günümüzde en az kullanılan modeldir.

1_2

Hermetik Kombi

Hermetik kombi içinde bulunan fan yardımı ile yanma için gereken temiz havayı dış ortamdan çeker ve yine fan yardımı ile atık gazın tahliyesini sağlar. Hermetik kombilerin bacaları bulunduğu ortamdan direk dışarı çıkar. Bina bacasına bağlanmaz. Hermetik kombi bacası iç ve dış baca olarak 2 borudan oluşur. İç baca kombi içinde yanan atık gazın tahliyesine, dış bacada yanma için gereken temiz havanın yanma odasına çekilmesi için kullanılır. Hermetik kombi ortamdaki temiz havayı kullanmadığından dolayı ortamı sürekli havalandırma ihtiyacı olmaz. Havada oluşacak fırtına gibi etkenlerden baca emniyet sistemi sayesinde etkilenmez. Bu nedenle günümüzde en çok kullanılan kombi modelidir.

YANMA TİPLERİNE GÖRE KOMBİ MODELLERİ

Konvansiyonel (klasik) model kombiler

Konvansiyonel kombi yanma ile oluşan atık gazı direk dışarı atan kombilerdir. Günümüzde en çok kullanılan klasik modellerdir.

Yoğuşmalı Kombiler

Yoğuşmalı kombi konvansiyonel kombiden farklı olarak yanma odasında yanma ile oluşan atık gazı direk atmayarak atık gazın sıcaklığından faydalanmak için farklı bir ünitede gezdirmektedir. Buradan aldığı ısı ile yakıt tasarrufu elde etmektedir.

EŞANJÖR TİPLERİNE GÖRE KOMBİ MODELLERİ

Tek Eşanjörlü Kombi

Tek eşanjörlü cihazlar ana eşanjörün brülörden aldığı ısı ile hem sıcak suyu hem de kalorifer peteklerinizi ısıtan kombilerdir. Bu kombilerde şebeke suyu direk ana eşanjör den geçerek ısınmaktadır.

Çift Eşanjörlü Kombi

Çift eşanjör kullanılan kombilerde sıcak su ve kalorifer sistemi ayrıdır. Tek eşanlörlü kombilerde şebeke suyunun ana eşanjörün içinden geçmesi ve her ısınmada suyun kireç bırakarak ana eşanjörü tıkayabilmektedir. Çift eşanjör kullanılan kombi bunu engelleyerek direk şebeke suyunun içinden geçmediğinden kireçlenme çok daha az olmaktadır. Çift eşanjör kullanılan kombilerde şebeke suyu ikinci (plaka) eşanjörden geçmesi ile kombi sistemi kullanıcıya istenen sıcaklığı daha verimli sağlamaktadır.

Elektrikli Kombi Tipleri

Elektrikli kombiler içinde elektrikli ısıtıcılar kullanarak, baca gibi atık gaz sistemine gerek olmadan kullanılabilen kombilerdir. Atık gaz sistemi olmaması zehirlenme gibi risklerinin olmaması oldukça iyi yanlarıdır. Fakat yakıt sarfiyatı gazlı modellere göre daha fazla olması kullanımını oldukça düşük olmasını sağlamaktadır.

Kombi Çalışma Sistemi

Kombinin çalışma sistemini kat kaloriferi ve şofbenin bir ünitede birleştirerek kullanılması olarak düşünebilirsiniz. Kombi üzerinde iki tip kullanım vardır kalorifer ve sıcak su.

Kalorifer konumu; Kalorifer kombi ayar düğmesini açtığınız anda kombi içinde üç yollu vana (çift eşanjörlü kombide var tek eşanjörlü de olmaz) kalorifer konumuna geçer ve sirkülasyon pompası devreye girerek kalorifer tesisatında suyu çevirmeye başlar. Elektronik kart kalorifer tesisatında dolaşan suyun sıcaklık bilgisini kalorifer gidiş ve dönüş borularına takılan ntc sensörler tarafından öğrenerek içindeki suyun sıcaklığı talep edilen sıcaklıktan düşük mü yoksa yüksek mi kontrol eder. İçindeki sıcaklık istenilen sıcaklıktan düşük ise elektronik kart sırayla fan (hermetik kombi) gaz valfi, ateşleme elektrotlarına akım yollayarak yanmanın oluşumunu sağlar. Elektronik kart yanma sırasında sürekli gidiş ve dönüş sensörlerini kontrol eder bu sayede ne zaman duracağını ne zaman çalışacağını bilir. Kombi Nedir konusunda sunulacak en önemli işlevlerinden biridir ısıtma…

Sıcak Su Konumu; Sıcak su konumu kombilerin büyük çoğunluğunda kombi açma kapama düğmesi açıldığı an aktiftir. Ayrıyeten bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Sıcak su musluğu açıldığı zaman kombi içinde bulunan sıcak su şalteri (her markada farklı bir sistem vardır tribün, membran conta, swich gibi) elektronik karta bilgi verir ve sıcak su talebini iletir. Elektronik kart ilk olarak çift eşanjörlü bir cihaz ise üç yollu vanayı sıcak su konumuna geçirir kalorifer sisteminde olduğu gibi kombi içindeki suyun sıcaklığını pompanın suyu kombinin içinde çevirmesi ve ntc sensörle öğrenerek çalışması gerekiyor ise fan (hermetik kombi) gaz valfi ve ateşleme elektrotlarına akım yollayarak yanmanın oluşmasını sağlar. Yanma sırasında elektronik kart oluşan ısıyı sürekli kontrol eder ve ısı istenilene ulaştığında kapatıp tekrar istenen sıcaklığın altına düştüğünde aynı şekilde tekrar çalışır. Kombi Nedir sorusunun en önemli yanıtıdır sıcak su sağlayan cihaz…

Kombi Servisi olarak sizleri Kombi Nedir konusu hakkında bilgilendirmiş bulunmaktayız. Kombi arızası yaşadığınız zaman da seçimleriniz Kombi Servisi telefonunu aramanız gerekmektedir. Bizler uzman olan ekibimizle sizlere her bir arıza durumunda yardımcı olmaya hazırız.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.