Komşusuyla sorun yaşayanlar dikkat! Her an tazminat gelebilir!
Komşuluk ilişkileriniz iyi değilse, bazı sorunlardan dolayı mahkemelik olmanız söz konusu olabilir. Bu bağlamda apartmanda yaşayanları uyaran avukatlar, yüksek tazminatlara dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
90’ların hakim olduğu mahalle kültürü ve müstakil yapılar, büyükşehirlerde 90’lar; küçük şehirlerde ise 2000’lerde başlamak üzere tek tek yok oldu. Şimdilerde gecekondulaşmanın bile kat kat olduğu Türkiye’de tek başına bahçeli bir evde yaşamak neredeyse imkansız hale geldi. Şehirleşmenin hızlanması, şehre göçün artması ve çıkan kentsel dönüşüm yasaları kapsamında her yeri apartmanlar sardı. Elbette apartman yaşantısı pek çok sorumluluğu da beraberinde getirdi.
Daha çok komşu anlamına gelen apartmanlar, pek çok açıdan avantaj olsa da aynı zamanda kişilere pek çok sorumluluk da yükledi. Bu sorumluluklardan biri de kiracıların sadece ev sahiplerine değil, aynı zamanda komşularına da ev sahiplerinin ise hem komşulara hem de apartmana karşı sorumlu hale geldiği günümüzde bazı tahtsız konuların sonunda ise mahkeme var.
AKAN SU KOMŞULARI MAHKEMELİK YAPABİLİR
Apartman hayatının en büyük sorunlarından biri de hiç kuşkusuz evde gerçekleşen bir sorunun bir başka evi etkilemesi. Bunlardan elbette akla ilk geleni akan tavanlar… Başka bir deyişle, üst kat tavanından damlayan su, nem ve küf gibi risklerin yanı sıra elektrik kaçağı ya da yangın gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Bu konuda uyarılarda bulunan hukukçular ise, evi akıtan kişilere seslendi.
Üst kattan akan su ya da damlayan tavanlarda sorumlu hukuken üst komşu. Bu noktada devreye giren hukukçular, böyle durumlarda mahkemenin tazminat hükmüne karar verdiği pek çok örnek sıraladı. Bu nedenle tavanı akıtan kişinin alt komşusuna tazminat ödememesi için akan yer için önlem alması hukuken şart.
AKAN SU EVE İZİNSİZ GİRME SEBEBİ OLABİLİR
Öte yandan bilindiği üzere, izinsiz eve girmek hem ‘mala zarar verme’ hem de ‘konut dokunulmazlığı’ açısından suç teşkil ediyor. Ancak, tavandan su sızması ana taşınmaza zarar verebileceği gibi elektrik kontağından çıkacak yangının can ve mal kaybına neden olmasını da ortaya çıkarabileceğinden dolayı komşunuz tavanınızın akıtması halinde evinize izinsiz bir şekilde girebilir.
Hukukçular, bu gibi durumlarda tavanı akan kişiye ulaşılamaması halinde çilingir ile eve girilip, duruma müdahale edilmesinin suç teşkil etmediğinin altını çiziyor. Tamirattan doğan bedel ise, mahkeme inceleme sonucunda elbette üst komşudan alınıyor.