Nöroloji Ana Bilim Dalı Doç Dr. Esra Acıman Demirel, bozuk konserve kaynaklı botulizm hastalığının ölüme neden olabileceğini belirterek vatandaşları uyardı.
Konserve yaparken ve tüketirken bunlara mutlaka dikkat edin! Ölümle sonuçlanabilir
Yazın son zamanlarına girerken kışa hazırlıklar başladı. Uzman isim, kışa hazırlık için konserve yapanları uyarırken konserve yaparken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri de açıkladı.
BOZULMUŞ KONSERVELER ÖLÜMCÜL ETKİLER YARATIYOR
Bozulmuş konservelerin ölümcül etkileri olduğunu ifade eden Doç Dr. Esra Acıman Demirel, “50 yaşlarında bayan hasta yaklaşık 1 ay önce yutma güçlüğü bulanık ve çift görme şikayetiyle hastanemize başvurdu. Hastanın solunumunda bozulma olması yoğun bakım ünitesine alındı. Hastamızın öyküsü derinleştirildiğinde konserve tüketimi olduğu öğrenildi. Botulizm olduğu düşünülerek antitoksin tedavisi uygulandı. Hastanın takibinde düzelme oldu solunumu düzledi ve taburcu edilmek üzere servisimizde takip ediliyor.”
KAPAĞI ŞİŞMİŞ KONSERVELERE DİKKAT!
Konserveleri yaparken yeterli ısı ve basınçla kapatılması gerektiğini ifade eden Doç Dr. Esra Acıman Demirel, "Bu toksin gıdalarla bulaşan bir hastalık bu nedenle konserve yapımı sırasında yeterli ısı ile kapatılmasına dikkat edilmesi. Özellikle kapağı şişmiş kokusu bozuluş konservelerin yenmemesi gerekmekte yine 1 yaş altı çocuklarda bal tüketimi yapılmaması gerekmektedir."
HALSİZLİK VE YORGUNLUKLA BAŞLIYOR ÇİFT GÖRME VE YUTMA ZORLUĞUNA KADAR GİDİYOR
Botulizm hastalığına karşı uyaran Demirel, "Gıdanın alınımdan 18- 36 saat sonra belirtiler başlıyor. İlk başta halsizlik ve yorgunlukla başlıyor. Bizim dikkat etmemiz gereken çift görmesinin olması, konuşmasının bozulması ve yutma güçlüğünün bozulması ve öyküsünde de konserve var ise mutlaka Botulizm düşünülmeli ve tedavisine en erken şekilde başlanmalı çünkü toksin ne kadar erken sürede verilirse hastanın hayatta kalması düşünülüyor" diye konuştu.