ALANYA HAKKINDA BİLGİ
Antalya denilince ilk akla gelen isimlerden biri şüphesi Alanya’dır. Alanya için tatil yöresi değil tatil cenneti demek daha doğru olur. Tatile gelen bir turistin aradığı tüm özellikleri taşıyan bir ilçedir Antalya. Türkiye’nin güney kıyılarının yıldızlarından olan Alanya ilkbahar ve yaz aylarında o kadar çok turist çeker ki bu aylarda nüfusu ikiye ya da üçe katlayabilir. Bu yüzden Alanya için tatil planlarını mutlaka önceden yapmak gerek.
Alanya’nın nüfusu yaklaşık olarak 300.000’dir ve Antalya’ya 130 km uzaklıktadır. Tipik Akdeniz iklimi etkisinde olan Alanya çevresindeki dağlar nedeniyle rüzgara kapalı durumda bulunmakta ve bu da Alanya’da yetişen bitki çeşitlerini etkilemektedir. Alanya halkı genel olarak tarımla uğraşmakta özellikle muz ve narenciye alanında diğer bölgelerin de ihtiyacını karşılamaktadır.
Alanya’nın kültürüne bakacak olursak tamamen turizme dayalı bir kültür haline geldiğini söyleyebiliriz. Yaz aylarında Alanya halkını ikiye katlayan turist nüfusu nedeniyle Alanya kozmopolit bir yer haline gelmiştir. Bunun yanı sıra yemek kültürüne baktığımızda Alanya’nın sıcak ve turistik bir yer olmasından dolayı yemekler hafif ve balık ürünleri ağırlıklıdır.
Alanya Tarihi
Sırasıyla Klikya, Pamfilya, Hititler, Yunanlılar, Romalılar tarafından işgal edilmiş olan Alanya Romalılar tarafından yıkılan kısımlar yeniden inşa edilmiş ve yeni eserler inşa etmişlerdir. Bizanslılar zamanında güzel dağ anlamına gelen ‘Kolonoros’ ismi verilmiş Selçuklular zamanında ise ‘Alaiye’ olarak değiştirilmiştir.
Selçuklular zamanında devletin kışın başkenti olan Alanya Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştı. En son 1871 yılında Antalya iline bağlanan Antalya daha öncesinde sırasıyla Kıbrıs, Mersin ve Konya illerine bağlı bir kasaba olarak kalmıştır.
Alanya’da Gezilecek Yerler
Kleopatra Plajı
Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın her yıl Akdeniz’e geldiğinde buraya gelip denize girmesi ile ünlenmiş ve buraya daha sonra Kraliçenin adı verilmiştir. Uluslararası alanda kendini kanıtlamış mavi bayraklı bir plaj olan Kleopatra Plajı Alanya tatilinde denizin keyfini en iyi çıkarabileceğiniz yerlerin başında geliyor. Altın renginde ince kumları, sığ ve sıcak denizi tatilcileri her yıl bu plaja sürüklüyor. Girişi ücretsiz olan plajda birçok büfe ve fast food tarzı yemekler satılıyor. Ayrıca plajın arka kısmının yeşil olması denizin ve sıcağın yanında insana huzur da veriyor.
Dim Çayı
Yeşilliği ve insanı serinleten ortamı nedeniyle Alanya sıcağından kaçanların buluştuğu yer. Kleopatra’da 20 derecede denize girenler için suyu fazlasıyla soğuk gelecektir. İnsanların sakinlik, huzur ve serinlemek için geldikleri muhteşem bir yerdir Dim Çayı. Çevresinin yeşillik ve mesire alanları ile dolu olması da burayı cazibe merkezi haline getiren özelliklerden.
Süleymaniye Cami
Alaaddin Keykubat döneminde yaptırılan cami yıldırım düşmesi sonucu Kanuni Sultan Süleyman döneminde düzenlenerek yeniden yapılmıştır. Yapı bu özelliği ile hem Selçuklu hem Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtmaktadır.
Akşabe Sultan Mescidi
Alanya’daki çoğu eser Selçuklu zamanında Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiştir. Akşabe Sultan Mescidi de bunlardan bir tanesidir. Alanya’nın ilk kumandanlarından olan Akşabe Sultan tarafından yaptırılmıştır. İçerisinde Akşabe Sultan’ın bulunduğu bir mezar ve mescit mevcuttur. Ayrıca mescid girişinde Akşabe Sultan tarafından yazılan bir kitabe de bulunmaktadır.
Alanya Kalesi
Alanya Kalesi, Alanya denilince ilk akla gelen sembol haline halmiş tarihi açıdan çok zengin bir yapıdır. Bir yerleşim yeri olarak tarihi çok önceye dayansa da asıl kale görünümünü Selçuklu zamanında almıştır. Başladığı nokta olan Kızılkule’den başlayan surlar yine Kızılkule’de birleşerek son bulur ve surların uzunluğu yaklaşık 7 km’yi bulur. Kale içinde çok sayıda mimari yapı bulunur ve hala kale içerisinde yerleşim yerleri mevcuttur.
Damlataş Mağarası
Merkeze 3 km ve deniz kıyısında olan mağara taş ocağında bir dinamit ateşlendikten sonra bulunmuştur. İçindeki sarkıtların 15000 yıl öncesinden oluşmaya başladığı bilinen mağaranın sarkıtları mağara içinde bulunan aşırı nemden dolayı yılın 4-5 ayı damlar. Ayrıca mağaranın havası tamamen dış ortamdan korunmuştur ve mağara ortamının astıma iyi geldiği tespit edilmiştir. Buraya tedavi için gelen hastalar önce doktordan mağaraya girmek için rapor almalı daha sonra da mağarada tedavi için cüzi bir miktar ödeme yapmak zorundadır
Ulaşım
Kara yolu ulaşımında kıyı şeridi boyunca uzanan yol Alanya’ya kolayca ulaşmanızı sağlayacak yollara bağlıdır. Deniz yolu ulaşımında resmi olarak gemi seferleri yoktur fakat özel tekneleri ile gelenler için yat limanı mevcuttur.
Hava yolu ulaşımı ise Antalya merkezde bulunan havalimanından sağlanmaktadır. Gerek iç hat gerekse dış hatlarda çok sayıda sefer mevcuttur.
Alanya içerisinde özellikle yaz aylarında sık sefer yapan şehir içi minibüsleri bulunur. Bunun dışında köy ve kasabalar için de her gün düzenli olarak minibüsler kalkar. Ayrıca ticari taksiler de 7/24 hizmet vermektedir.
Festivaller
Alanya Uluslararası Turizm & Sanat Festivali : 23-25 Haziran 2018
Myfest: 28 Nisan-1 Mayıs 2018
Magic Break: 21-24 Nisan 2018
Diğer Destinasyonlar
Alanya Arkeoloji Müzesi
Dim Mağarası
Alanya Limanı
Alarahan
Alanya Tersanesi
Alara Kalesi
Syedra Antik Kenti
Sapadere Kanyonu
Seyir Terası