FETÜS NEDİR?
Fetüs, gebeliğin on birinci haftasından doğuma kadar gelişmekte olan bir bebeğin tıbbi terimidir. Bundan dönemden önce, gelişmekte olan bebeğe embriyo denir. Fetal dönemin başlangıcında, fetüsün tüm önemli sistemleri ve yapıları vardır. Hamileliğin kalan haftalarında, fetüsün vücudu ve beyninden tutun, tırnaklarına kadar gelişir ve büyür. Fetüs, fetal periyodun başlangıcında, 2.5 cm olacaktır ve doğana kadar 48 cm uzunluğundan çok büyüyecektir. Hamileliğin son ayında, fetüs, ortalama olarak, haftada yaklaşık yarım kilo alacaktır.
Zigot Nedir?
Döllenme, genellikle birkaç saat içinde gerçekleşen bir süreçtir. Sperm yeni yumurtlanan yumurtayı karşıladığında üremenin kritik noktası yaşanmış olur. Bu karşılaşmada 23 erkek ve 23 dişi kromozom bir araya gelerek zigot olarak adlandırılan tek hücreli embriyoyu oluşturur.
Embriyo ve Fetüs Farkı Nedir?
İnsan gebeliğinde, bebeğin doğumdan sonraki 9. haftaya kadar veya son adet dönemi (LMP) sonrası 11. haftaya kadar bir fetüs olduğu düşünülmez. Embriyonik dönem, vücudun önemli sistemlerinin oluşumuyla ilgilidir. Bebeğinizin temel kurulumu ve çerçevesi olarak düşünün.
Öte yandan, fetal dönem büyüme ve gelişme hakkında daha fazla şey içerir, böylece bebeğiniz dış dünyada da hayatta kalabilecektir.