Arkeoloji biliminin sunduğu delillere bakıldığında futbol gibi topla oynan oyunların tarihinin Sümerlere kadar uzandığını söyleyebiliriz. Arkeolojik kazılarda bulunan Sümerler gibi çeşitli medeniyetlere ait duvar resimlerinde top oynayan insan figürlerine rastlamak mümkün. Romalı askerlerin savaş taktiklerini geliştirmek amacıyla oynadığı ‘Harpastum’ ise günümüz futbolunun atası sayılmaktadır. Futbol gerçek anlamda kimliğine 12.yüzyılda Britanya’da kavuşmuştur. 1904 yılında profesyonel bir ligin oluşturulması ile futbol dünya çapında yaygınlık kazanan bir spor olmuştur.
Gol kelimesinin ne anlama geldiği aslında herkesin bildiği ancak tam anlamıyla sözcüklerle ifade edemediği bir kavram. Gol kelimesinin anlamı konusunda TDK 'futbol, hentbol ve hokey müsabakalarında topun kaleye girmesi ile kazanılan sayı' olarak tanımlama getirmiştir. Ancak gol kelimesi dilimize diğer birçok kelimede olduğu gibi İngilizceden geçmiştir.
Futbol gibi dünya çapında ilgi duyulan popüler spor dallarındaki yabancı kelimelerin diğer milletlerin dillerine geçmesi normal bir durum. Ancak kelimelere ait oldukları dillere göre anlam verildiği düşünüldüğünde birçok kelimenin geçtiği diğer dillerde asıl manasından uzak bir biçimde kullanıldığını görüyoruz. Gol kelimesinin anlamı İngilizce hedef ve amaç manasına geliyor. Bu kelime İngilizce ‘Goal’ kelimesinden Türkçeye ‘Gol’ olarak geçmiştir. Futbolu oynayan oyuncuların topu kaleye sokma hedefinde olması ‘Gol’ sözcüğünün İngilizce anlamı bakımında bir sorun çıkarmamaktadır. Ancak Türkçede kullanılan gol kelimesi esas anlamından uzaklaşarak sadece topun kaleye girmesi olarak anlam kazanmıştır.