IMF'yi kısaca tanımlamak gerekirse 189 ülkeden oluşan bir para fonu. Kendi iç tüzüğü olan bu uluslararası para fonu dünyadaki para durumunu dengeliyor. 189 ülkeden oluşan bu fonda her yurdun bir temsilcisi oluyor. Zor durumda olan ülkelere para vermek amacıyla kurulan IMF'nin merkezi ABD'de bulunuyor. IMF, küresel alanda iş birliği sağlamayı, dünyada ekonomik büyümeyi geliştirmeyi amaçlıyor.
IMF'nin 189 üyesi olsa da guvenörler kurulu dediğimiz bir kısmı bulunuyor. IMF'nin en etkili organı olan guvenörler kurulu 12 kişiden oluşuyor. Yılda bir kez toplanan guvenörler kurulu, yeni üye kabulünden kotaların belirlenmesine kadar en önemli kararlarla ilgileniyor.
IMF'nin Kuruluş Amacı Nedir?
1944 yılında kurulan fakat 1947 yılında fiili olarak hayata geçen IMF'nin temel amacı ülkeler arasındaki ekonomik iş birliği sağlamaktır. Ülkelere borç veren IMF, uluslararası ticari ilişkilerin dengeli ilerlemesini sağlıyor. Ülkeler zor durumda kaldıkları zaman IMF'ye başvuruda bulunuyor ve borç alabiliyor.
IMF'den Her Ülke Borç Alabilir Mi?
Akıllara ilk gelen soru IMF'den her ülke borç alıp alamadığı oluyor. Maalesef her ülke borç alamıyor. IMF ödeme ihtimali olan ülkelere borç veriyor. Yani IMF kendini garantiye almadan bir ülkeye borç vermiyor. IMF'nin borç verebilmesi için ülkenin gelişme ihtimali olması ve sürekli işleyen bir ekonomisinin olması gerekiyor. IMF'den ilk borç alan ülke ise Fransa.
IMF'nin Başında Kim Var?
IMF'nin başında 2011 yılında beri Christine Lagarde bulunuyor. Fransız bir avukat olan Lagarde, Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü 17.kadını seçildi.