İsmail Günaçar kimdir?
Genç siyasetçi, 1998 yılında İzmir’de dünyaya geldi, ancak aslen Rizelidir. iki kardeşi olan Günaçar, henüz 5 yaşındayken ailesi ile birlikte ABD’yer yerleşti. Boş zamanlarını laboratuvarda araştırmalar yaparak, web tasarımı ile ilgilenerek geçiriyordu. Endokrinoloji ya da radyoloji alanında uzmanlaşmış bir doktor olmak istediğini belirmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 12 yaşında üniversiteye girip, 17 yaşında mezun olarak tarihe geçen İsmail Günaçar, akademik başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettirmişti.
Günaçar, 2015 yılında 17 yaşındayken Cincinnati Üniversitesi‘nden Bachelor’s of Science (Türkiye’de temel bilimlerde lisans eğitimin karşılığı), diplomasını aldı. Üniversiteye başlayınca özellikle biyoloji ve biyokimya konuları ilgisini çekti ve bu alanlar üzerine yoğunlaştı. Laboratuvarlarda çalıştığı sırada, hücrelerden nükleotid çıkarma yöntemi üzerinde araştırmalar yaparak yeni yöntemler keşfetti. Bu yöntemlerle nükleotid verimini 6-8 kat artırmayı başardı.
Yöneticiliğe ve girişimciliğe ilgi duyduğunu açıklayan İsmail Günaçar, üniversite yıllarında liderlik eğitimi aldı. ABD, 17 yaşında biyokimya mühendisi olan Rizeli İsmail Günaçar’ı konuşuyor. Nükleotidlerle ilgili yeni bir yöntem geliştiren Günaçar, “Aziz Hoca’yı örnek alıyorum. Hedefim Nobel’i kazanmak” diyor
Aslen Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin Çat Köyü’nden olan İsmail Günaçar, şu sıralar tıp fakültesine başvuru yapmaya hazırlanıyor. 16 yaşındaki kardeşi İshak ve 14 yaşındaki Ayşenur da aynı üniversitede biyoloji okuyor. İshak, 4 yıllık eğitimden sonra diş hekimi, Ayşenur da tıp fakültesinde neurosciences yani beyin bilimi okumak istiyor. Onlar da İsmail gibi 17’li yaşında mezun olacaklar. İsmail ve kardeşlerinin öyküsü dişhekimi olan babaları Recep Turgay Günaçar’ın çocuklarının eğitimi için ABD’ye taşınmasıyla başlamış. Anne Aygen Günaçar ise eğitimlerinde en büyük destekçileri olmuş. İsmail Günaçar, eğitiminin son yılında Dr. Pat Limbach’ın laboratuvar grubuna girerek hücrelerdeki nükleotidlerin verimini artırmak konusunda çalışımalar yapmış. Başarısıyla ABD’nin de gündemine oturan İsmail Günaçar, liselerde başarılı öğrencilere üniversiteden ders alma fırsatı verildiğini söyledi.