Türk Tarih Kurumu Ne Zaman Kuruldu?
Türk Ocakları’nın 4. Kurultayı’nın sonlarında Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifinin ardından Afet İnan, kurultaya Türk tarihinin bilimsel bir biçimde araştırılmasının istendiği 40 imzalı bir önerge sunmuştur. Bu önerge Türk Ocakları Kanunu’nun da eklediği bir madde ile birlikte yürürlüğe girmiştir. Ardından 29 Mart 1931 tarihinde Türk Ocakları kapanma kararı alınca, Türk Tarih Kurumu 15 Nisan 1931 tarihinde içlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de bulunduğu 16 üye ile beraber “Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti” adıyla kurulmuştur.
Türk Tarihi Tetkik Heyeti
Kurultay’da yapılan görüşme sonucunda Türk Ocakları Kanunu’na, 84. madde olarak “Merkez Heyeti, Türk tarih ve medeniyetini ilmî surette tedkik ve tetebbu eylemek vazifesiyle mükellef olmak üzere bir Türk Tarih heyeti teşkil eder.” şeklinde bir madde eklenmiştir. Bu eklenen madde çerçevesinde 16 üyeden oluşan bir Türk Tarihi Tetkik Heyeti oluşturulmuştur.
Yönetim Kurulu: Başkan Tevfik Bıyıklıoğlu, Başkanvekilleri Yusuf Akçura ve Samih Rıfat, Genel Sekreter Dr. Reşit Galip.
Üyeler: Afet İnan, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Hâmid Zübeyir Koşay, Halil Edhem, Ragıb Hulusi, Reşid Safvet Atabinen, Zakir Kadiri, Sadri Maksudi Arsal, Mesaroş, Mükrimin Halil Yinanç, Vasıf Çınar ve Yusuf Ziya Özer.
Dört sene boyunca Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti ismi altında görevini sürdüren araştırma kurumu 3 Ekim 1935 yılında ismini şu anki ismi olan Türk Tarih Kurumu olarak değiştirmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Vasiyeti ve Türk Tarih Kurumu
Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Eylül 1938’de İstanbul’da vasiyetini yazdırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk vasiyetinde Türkiye İş Bankası’nda bulunan hisselerinin gelirini (Türkiye İş Bankası’nın % 28,09’u Hissesi) Cumhuriyet Halk Partisi aracalığı ile bazı kişi ve kurumlara bırakmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti çerçevesinde mülkiyeti Cumhuriyet Halk Partisi’ne ait olan söz konusu Türkiye İş Bankası hisselerine ilişkin temettü geliri, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na bırakılmıştır.