MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, Video Yardımcı Hakem Sistemi'ne (VAR) dair merak edilen sorulara yanıt verdi.
Namoğlu, Mackolik Radyo'ya verdiği özel röportajda sisteme dair hazırlıkların devam ettiğini anlatırken, "Kendi hazırlığımızın yanı sıra, FIFA tarafından görevlendirilen, Dünya Kupası'na VAR sistemini uygulayacak olan hakemlere aktaran Roberto Rosetti bizim eğitmenimiz olacak. Bu konuda bir avantajımız olduğu kanaatindeyim. Daha önce offline olarak bu sistemi denedik, şimdi de Riva'da bir turnuva yaparak online denemesini yapacağız." dedi.
İşleyiş nasıl olacak? Son söz orta hakemde mi?
Yusuf Namoğlu, sistemin işleyişinde tüm kararları orta hakemin vereceğini belirtirken, "VAR, orta hakemi sadece yönlendiriyor. Orta hakem 'Böyle böyle bir olay var, istersen bak' diyor. Orta hakem zaten yüzde yüz eminse 'Ben gördüm' diyor ve sorumluluk alıyor. Bir penaltı var veya yok. VAR, o an durumu incelemeye alıyor, orta hakeme 'Yavaş hareket et' diyor. Maçın hakemine 'Git sen de incele' diyor. Eğer gerçekten penaltı yoksa, penaltı iptal ediliyor ve hakem atışı yapılıyor." diye konuştu.
Namoğlu işleyişe dair Inter - Lazio arasındaki maçta yaşanan bir pozisyonu örnek verirken, şöyle devam etti: "İtalya'nın Dünya Kupası'na gidecek olan bir numaralı hakemi Rocchi, elle oynama görüyor. Oysa top ayaktan ele geliyor. O an göremiyor ve karambolde penaltıyı veriyor. . Asistan, 'Penaltıyı yavaş attır, inceliyorum' diyor. İnceliyor ve bakıyor ki top net bir şekilde ayaktan geliyor. Rocchi de monitörden kontrol edince video işareti yapıyor, penaltıyı iptal edip hakem atışı yapıyor."
'VAR' sistemi hangi pozisyonlarda kullanılacak?
Yusuf Namoğlu, orta hakemin sistemden yardım alacağı durumları ise şöyle anlattı: "VAR, açık, net şekilde yapılan bir faul olayında, penaltıda veya ihraç olaylarında devreye girebiliyor. Açık, yüzde yüz olaylarda VAR devreye giriyor, ama son kararı orta hakem veriyor. VAR'ın penaltıyı ver, ihracı yap deme hakkı veya müdahalesi yok, olmayacak. 'Sana göre, bana göre' dediğimiz, 'gri' anlarda kararı hakem verecek."
'VAR'ın pozitif katkıları neler olacak?
Sistemin İtalya ve Almanya'da zaman zaman endişelere yol açsa da zaman içinde uygulamanın doğru bir şekilde yürütüldüğünü belirten Yusuf Namoğlu, 'VAR'ın pozitif katkıları hakkında, "Fauller azaldı, topun oyunda kalma süresi arttı, oyuncular daha kontrollü oynamaya başladı, penaltı sayısı ve haliyle gol oranı arttı, kırmızı kartların oranı değişti, futbola pozitif bir katkı oldu. Böylelikle halkın ve kulüplerin VAR sistemine desteği artmaya başladı." şeklinde konuştu.
Hakemlerde bir rahatlama oluşabilir mi?
Yusuf Namoğlu, 'VAR' sisteminin hakemler üzerinde bir rahatlamaya yol açma ihtimalinin olduğuna inanmadığını da söylerken, "Hakem VAR'a güvenip havaya girmesin diye, VAR müdahalelerinde gözlemci tarafından hakemin notu kırılacak. Oyunun akışını bozacak bir sistem değil, İtalya'da ortalama 3,5 maçta 1 müdahale oluyor. Çıtayı yukarı koyarsak, maçın kesilmesi az olur, zevkine müdahale olmaz, yalnızca skandal kararlar önlenir. VAR'a ihtiyaç duymadan maçı tamamlayan hakem zaten iyi not alır. Sistem, hakemi daha dikkatli olmaya itecek." ifadelerini kullandı.
"Hakemler, %99 VAR'ın dediğine katılacak"
Sistemin herkese göre net olayların kararında devreye gireceğini vurgulayan Namoğlu, şöyle devam etti: "Sistem, sana göre, bana göre, herkese göre net olayların kararında etki edecek. Bazı hakem arkadaşlar bu tarz anları atlamıyor mu? Atlayabiliyor. Mesela golü elle önledi. Hakem atladı. Maçn kaderini değiştirebilecek bir an. Hakem atlarsa, VAR burada devreye girecek. Hakemler de zaten %99 VAR'ın dediğine katılacak. Gri nitelikli olan pozisyonlara VAR müdahale etmeyecek. Kargaşa da ortadan kalkacak."
Hakemlerin bu sezonki performansı
Yusuf Namoğlu, ligimizdeki hakemlerin bu sezonki performanslarını ise şöyle yorumladı: "Sahada başarılı olan hakem, bizim için en iyi hakemdir. Bizim görevlerimizden biri de hepsini hazır hale getirmek. Hakemler de futbolcular gibi formda veya formsuz olabilir. Seminerde de hakem arkadaşlar hataları minimuma indirme adına çalışıyorlar. Hepsi atletik testlerden de başarıyla çıktılar."
Türk hakemler, Avrupa maçlarında neden daha rahatlar?
Yusuf Namoğlu, Türk hakemlerin Avrupa maçlarındaki görevlerinde daha rahat olmalarını ise üzerlerindeki baskıya bağlarken, "Türkiye'de korkunç bir psikolojik baskı var. Dışarıda bu baskılar tabii ki daha az oluyor. Benim döneminde de bu böyleydi. Aynı şeyler konuşuluyordu. Türkiye'deki kadar hangi ülkede hakem dilim dilim analiz ediliyor? İtalya'da yapılıyor ancak orada bile bizden daha az. Bu tabii yeni değil. Yıllardır olan bir olay. Kamuoyu da hakemlerle ilgili biraz empati yapmalı diye düşünüyorum." dedi.