Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın bir biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiptirler. Yerel demokrasi bakımından yerel yönetimlerin seçimle gelmeleri büyük önem taşımaktadır. Anayasa’nın 67. Maddesinde yerel yönetimlerin karar organlarının seçimle iş başına geldikleri açıkça belirtilmiştir. Yerel seçim vatandaşların belirli süreler için köy, mahalle, belde, ilçe veya ilinin yerel hizmetlerini yerine getirmesi için yöneticilerini seçmesi demektir. Örnek olarak belediye başkanı seçimi ve muhtar seçimi yerel seçimlerdendir.
Yerel Seçimler Kaç Yılda Bir Yapılır?
Ülkemizde yerel seçimler beş senede bir gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz en son 2014 yılında yerel seçime gitmiştir. Yani bir dahaki muhtar, belediye başkanı gibi yöneticilerin seçimleri 2019 yılında gerçekleştirilecektir. Bu seçimde de yine değerlerinde olduğu gibi okullara sandıklar kurulacak, oy kullanma hakkına sahip olan her birey için bir oy pusulası ve zarf hazırlanacaktır. Bireyler kendileri için hazırlanmış olan kabinlere girerek yeni yöneticilerini seçeceklerdir. Hatta şimdiden çok sayıda siyasi parti ve kişi 2019 yılında gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için çalışmalarına başlamıştır.
Yerel Seçimde Kimler Seçilir, Kimleri Seçeriz?
Yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, belde belediye başkanları, mahalle ve köy muhtarları ile il genel meclisi ve belediye meclisi için üyeler seçilmektedir. Bu yazımızda yerel seçim hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.