Konutta canlanma ikinci yarıda başlayacak

Ekonomik daralma, artan inşaat maliyetleri ve krediye erişimin zorlaşması gibi faktörlerin etkisiyle arz-talep dengesi bozulan gayrimenkul sektöründe 2024 yılının ilk yarısında daralma yaşandı. Yılın ikinci yarısı için iyimser beklentilerin hakim olduğuna dikkat çeken The Best Invest CEO’su Dara Altunyay, “Ekonominin toparlanmasıyla gayrimenkul sektörünün hareketleneceğini ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki satışların hızla artacağını düşünüyorum.” yorumunda bulundu. İşte detaylar...

Konut kredilerine erişimin zorlaşması, yüksek faiz bir de bunun üzerine gayrimenkule ek vergi getirileceğine yönelik söylentiler gayrimenkul sektöründe durgunluğa neden olsa da yılın ikinci yarısında piyasanın hareketlenmesi bekleniyor. Yılın ikinci yarısından itibaren özellikle piyasanın normale dönmesinin, ekonomik istikrarın sağlanmasının ve tüketici güveninin artmasının, gayrimenkul sektöründeki durgunluğu azaltacağı gibi aynı zamanda konut fiyatlarını da yükselteceği tahmin ediliyor.

Konutta canlanma ikinci yarıda başlayacak
 
Yabancıya konut satışı yüzde 2 oldu

Geçtiğimiz günlerde Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından yayımlanan Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü Raporu'na göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 oranında azalarak 279.604 adet olarak gerçekleşti. Bu rakam, son 12 çeyreğin en düşük satış adedi olarak kayıtlara geçti. Yabancı yatırımcıya yapılan konut satışları ise yıllık bazda %48 azalarak 5.685 adet oldu. Yabancı yatırımcının toplam satışlar içindeki payı da %2'ye geriledi. Buna rağmen, İstanbul, yabancı yatırımcıların konut alımında ilk sıradaki yerini korudu. Ülke uyruklarına göre en yüksek konut alımı, uluslararası yatırımcılara yapılan satışlar içerisinde Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından gerçekleştirildi. Raporda verilen bilgilere göre, il bazında birinci çeyrekte en yüksek satış İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul yüzde 36,1 ile birinci sırada, ikinci sırada yüzde 35,6 pay ile Antalya, üçüncü sırada ise yüzde 9 pay ile Mersin yer aldı. Böylece İstanbul, 2022 yılının ikinci çeyreğinden sonra tekrar birinci sıraya yükseldi.
 
Konut fiyatlarındaki artış oranı 17 ay üst üste düşüş kaydederek Şubat ayı itibarıyla yüzde 58,31’e geriledi. Raporda verilen diğer bilgiye göre; reel bazda 2019 yılının aralık ayından itibaren yıllık bazda ilk kez negatif gerçekleşme görüldü ve Şubat ayı itibarıyla reel değişim yıllık bazda eksi yüzde 5,2 oldu. Yeni konut fiyatlarında da Şubat ayı itibarıyla yıllık bazda nominal olarak yüzde 57 artış, reel olarak ise yüzde 6 oranında gerileme yaşandı.  
 
İkinci yarıda hareketlilik artacak

Ekonominin toparlanmasıyla kredi faizlerinde düşüş beklediklerini bunun da sektöre ihtiyacı olan ivmeyi kazandıracağını söyleyen The Best Invest CEO’su Dara Altunyay, “Yurt içindeki bu hareketliliğin yanı sıra Türk gayrimenkul yatırımcısının yurt dışına yönelik ilgisinin de artacağını düşünüyorum. Dubai’de, 2023 yılı sonunda yabancılara 100 milyar doların üzerinde gayrimenkul satışı yapıldı. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl 10 bin konutun satıldığı KKTC’de gayrimenkul piyasası toplamda 400 milyon Sterlin’i buluyor. Karadağ başta olmak üzere Balkanlar’da Türk yatırımcısının gözde lokasyonları arasında bunuyor. Tüm bunları göz önüne aldığımızda yatırımcının gayrimenkule olan ilgisinin devam edeceğini ve yatırımcısına kazandırmaya devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
 
The Best Invest hakkında:

2016 yılından beri gayrimenkul pazarlaması alanında Türkiye ve KKTC ofisleriyle faaliyet gösteren The Best Invest, yurt içi ve dışı alıcı ve satıcıların güven içinde işlemlerini tamamlamaları ve satış sonrası süreci şeffaf bir biçimde takip etmelerini sağlıyor. Aynı zamanda Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Hollanda, Almanya, Belçika, İran ve Rusya Federasyonu’ndan oluşan geniş bir yatırımcı ağına sahip olan The Best Invest, doğru inşaat firmaları ve lokasyonları ile her gün yenisi eklenen yatırımcılarını bir araya getiriyor.  The Best Invest, yakın bir zamanda Avrupa, Batı Afrika ve Ortadoğu’da satış ağını genişletmeyi ve ofisler açmayı hedefliyor.

Konutta canlanma ikinci yarıda başlayacak ile ilgili etiketler emlak ekonomi
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.