Manisa'da yılda bir kere baharın son aylarında açan Manisa Lalesi fotoğrafçıların ilgi odağı oldu. Manisa Spil Dağı Milli Parkı'nın zirveye yakın bölgelerinde yetişen ve koruma altında olan Manisa Lalesi Manisa Valisi Ahmet Deniz öncülüğünde düzenlenen geziyle basın mensupları ve fotoğrafçılar tarafından fotoğraflandı.
Koparmanın cezası 60 bin lira...
Manisa'nın Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen ve koruma altında bulunan Manisa Lalesi fotoğrafçıların ilgi odağı oldu. Koparana 60 bin 163 TL ceza kesilen Manisa Lalesi, Manisa Valisi Ahmet Deniz ve Manisalı fotoğrafçılar tarafından özenle fotoğraflandı.
Spil Dağı’nda yetişen Manisa Lalesi için özel olarak geçtiğimiz yıllarda Tür Eylem Planı hazırlanırken cezalar ise ağırlaştı. Bu özel türe zarar verip, biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre geçen yıl 48 bin 625 lira ceza uygulanırken, bu yıl ceza miktarı arttı. Çevre Kanunu’na göre bu yıl Manisa Lalesini koparan ya da soğanlarını toplayanlar 60 bin 163 lira idari para cezası kesilecek.
Manisa Lalesiyle ilgili olarak Tür Eylem Planlarını yaptıklarını söyleyen Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, "Manisa Lalemiz açtı. Bugün hep birlikte lalemizi göreceğiz, fotoğraflarını çekeceğiz. Hem Spil Dağı Milli Parkımıza hem de Manisa Lalemize çok değer veriyoruz. 2015 yılında Manisa Lalemizin Tür Eylem Planımızı yaptık bitirdik. Aynı zamanda Celal Bayar Üniversitemiz ve İstanbul Üniversitemiz ile beraber Manisa Lalemizin bioçeşitliliği ile alakalı çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.
"Önemli olan bu güzelliklere sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarmak"
Manisa'da yetişen özel bir tür olan Manisa Lalesinin korumak ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamanın önemli olduğunu söyleyen Manisa Valisi Ahmet Deniz, "Manisa hem bir tarım hem sanayi şehri olduğu kadar doğası, tarihi ve kültürel değerleri olan bir turizm şehri. Çok önemli değerlerimiz var. En önemli değerlerimizden bir tanesi de Spil Dağı. Burada Manisa'mıza özgü bir tür olan Manisa Lalesini fotoğraflamak için toplandık. Gerçekten Anadolu coğrafyası muhteşem bir coğrafya. Sadece Anadolu'da 3 bin 500 endemik türümüz var. Avrupa'dan daha fazla. Bunlardan en önemli bir tanesi de Manisa Lalemiz. Binlerce yıldır bu coğrafyada yetişen bu toprakların ürünü. Önemli olan bu güzelliklere sahip çıkmak, korumak, kollamak ve gelecek kuşaklara aktarmak. Bu da bizlerin görevi" diye konuştu.