Köpekbalıkları insanın ömrünü uzatacak!
Ömrü 400 yıl kadar uzayan bu köpekbalıkları, en uzun yaşayan omurgalı hayvanlardır. Araştırmacılar, Grönland köpekbalıklarının uzun yaşam sırrını barındırabileceğini inanıyorlar. Bilim adamları, köpekbalığının DNA haritasını çıkartarak, uzun yaşamalarını sağlayan geni tespit etmeye çalışıyor. Norveç’in Arktik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu balıkların bazılarının 'Georgian dönemi'nden beri hayatta olduğunu tespit etti. Atlas okyanusunun derinliklerinde yaşayan Grönland köpekbalıklarının biyolojisi ve genetiği hakkında oldukça az şey bilinmekte.
Grönland'daki 400 yaşındaki gizemli köpekbalıkları, uzun ömrün sırlarını barındırıyor olabilir.
Ömrü 400 yıl kadar uzayan bu köpekbalıkları, en uzun yaşayan omurgalı hayvanlardır. Araştırmacılar, Grönland köpekbalıklarının uzun yaşam sırrını barındırabileceğini inanıyorlar. Bilim adamları, köpekbalığının DNA haritasını çıkartarak, uzun yaşamalarını sağlayan geni tespit etmeye çalışıyor.
Norveç’in Arktik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu balıkların bazılarının 'Georgian dönemi'nden beri hayatta olduğunu tespit etti. Atlas okyanusunun derinliklerinde yaşayan Grönland köpekbalıklarının biyolojisi ve genetiği hakkında oldukça az şey bilinmekte.
Ekip yakaladıkları ve serbest bırakmadan önce etiketledikleri köpekbalıklarından aldıkları yüzgeç kırpıntılarından DNA örnekleri topladı. Bu DNA örneklerini kullanarak araştırmacılar, 100'e yakın Grönland köpekbalığının tam genomunu dizinledi.
Ekibin şimdiki amacı köpek balıklarının bu kadar uzun yaşamasını sağlayan geni tespit etmek. Araştırmaya öncülük eden Profesör Kim Praebel, Exeter'de düzenlenen bir konferansta ‘Bu köpek balıkları en uzun ömre sahip omurgalı hayvan. Danimarka, Grönland, ABD ve Çin'deki meslektaşlarımızla birlikte şu anda köpekbalığının bütün nükleer genomunu sıralamaktayız. Bu, niçin Grönland köpekbalığının yalnızca diğer köpekbalığı türlerinden daha uzun yaşamakla kalmayıp diğer omurgalılardan da daha uzun yaşadığını anlamamıza yardımcı olacaktır.
Exeter'de sunduğumuz sonuçlar, yakalanması zor bu türün biyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacak. Eğer bu cinsin 'uzun yaşam' genlerini tespit edebilirsek, niçin tüm omurgalıların sınırlı ömürleri olduğunu anlayabilir, ve insanlar da dahil olmak üzere farklı türlerin ömürleri hakkında bilgi edinebiliriz’ dedi.
Araştırmacılar bir yandan 'uzun yaşam’ genlerini ararken, Grönland köpekbalıklarının kilometrelerce uzakta yaşayan diğer türleriyle ne tür bağlantıları olduğuyla ilgili keşifler yaptı.
Profesör Praebel, "Grönland köpekbalığı yüzlerce yıl yaşadığı için uzun mesafelere göç edebilir, bulgularımızda tam olarak bunu gösteriyor. Çalışmamızdaki köpekbalıklarının çoğu binlerce kilometre uzakta yakalanan köpekbalıklarıyla oldukça yüksek genetik benzerlik sergiliyor," dedi ve köpekbalıklarının üreme şekillerini açıkladı.
'Grönland köpekbalığının nerde ve nasıl ürediğini hâlâ bilmiyoruz, ancak Exeter'de sunduğumuz sonuçlar, köpekbalığının Arctic'in derin ve gizli fiyortlarında çiftleşmeyi tercih edebileceğini gösterdi.'
Köpekbalığından alınan dokular, kemikler ve genetik veriler, iklim değişikliğinin nüfus üzerindeki etkisini, sanayi kaynaklı kontaminantların ve kimyasal kirliliğin ne zaman okyanusları etkilemeye başladığını ve ticari balıkçılığın etkilerini ölçmeye yardımcı olabilir.
Profesör Praebel son olarak, 'Gezegendeki en yaşlı omurgalı, Atlantik Okyanusu'nda birkaç popülasyon oluşturdu. Bu popülasyonları takip etmek uygun koruma eylemleri gerçekleştirebilmemiz için önemlidir,’ dedi.