Korona'da endişelendiren gelişme! İyileşen hastalar neden önce negatif sonra pozitif görünüyor?

Güney Kore'de bazı Kovid-19 hastalarının iyileştikten sonra yapılan testlerinde önce negatif sonra pozitif oldukları gözlendi. Peki, bu ne anlama geliyor? Türkiye'de de bu tip sonuç veren hastalar var mı? Bu kişiler yeniden virüsü bulaştıracak etkiye sahip oluyorlar mı? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Türkiye'den de örnekler vererek anlattı. Aydın, koronavirüse karşı verilen mücadeleyi ise uzun bir dansa benzetti.

Güney Kore'de son zamanlarda yapılan testlerde Kovid-19 geçirip iyileşmiş bazı kişilerde virüs pozitif bulguya ulaştı. 

Yani, bu kişiler virüsü yenmelerine rağmen hala vücutlarında koronavirüsü taşıyordu.

Peki, bu durum ne anlama geliyor? Bu kişiler virüsü yayabilirler mi?

Habertürk Ana Haber'de Veyis Ateş bu soruyu Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın'a yöneltti.

Aydın soruya ilişkin şunları söyledi:

"En fazla 2 yıl sürüyor bu virüs salgınları dünya tarihinde. Bir yerden başladığı zaman insandan insana karşılaştığı her mücadelede yeni bir yetenek kazanıp, ya da kaybediyor. Şimdi bu da bir insanın içindeki savunma hücreleri ile yaptığı mücadelede bir kısım yeteneğini kaybettiğini düşünebiliriz. Ancak ilk başta infekte ediyordur. Sonra kendi organizmasında kalıp, savunma hücreleri onu hapsettikten sonra, o hapsin içerisinde bir kısım yeteneğini kaybeder. Hücreye tutunup, hücreye girme yeteneğini kaybedince, normal bir molekül olarak kalıp, genomu vardır ama karşı tarafa gidip hastalık yapma yeteneğini kaybetmiş olabilir. Bunlar için yeni çalışmalara ihtiyaç var. Panik yapmayalım ama şu da söz konusu. Diyelim ki 14 gün sonra negatifti diyoruz ama şu anda şunu şöylüyorum ben, sahadaki tecrübelerimle ve çevremdeki tüm meslektaşlarımla konuşunca o 14 günün sonunda ilgili kişiye en az 10 gün daha kurallara uymaları gerektiğini söyleyin. Çünkü negatifleştikten sonra şimdi bir hastam var hem de meslekdaşım. İstanbulda 4. haftası ve hala pozitifliği devam ediyor. Arada bir negatiflendi, sonra tekrar pozitiflendi. Bu tür vakalarla karşılaşacağız. Biraz takibe ihtiyacımız var."

Korona'da endişelendiren gelişme! İyileşen hastalar neden önce negatif sonra pozitif görünüyor?

Koronavirüs ile mücadeleyi uzun bir dansa benzeten Aydın, "Bu bizimle dansettiği sürece her gün ayak hereketlerimize karşılıklı dikkat edeceğiz. Bildiğimiz bir dans değil." dedikten sonra insanoğlunun virüslere karşı mücadelede çok da başarılı olamadığını şu sözlerle vurguladı:

"Daha önceki virüslere karşı çok ciddi başarı elde ettiğimiz çocukluk dönemi hastalıkları vardır. Ama başarı elde edemediğimiz yüz yıldır infülanzayı biliyoruz. Hayatımızda her sene var. AIDS'i biliyoruz diğer tarafta. 33-34 milyon insan öldü 40 yılda. Ve 36 milyon insan şu an o virüsü taşıyor. Korona Sars ve Mers'e biz bir şey yapmadan, o kayboldu. Ebola Afrika'da çok ciddi kanamalıydı, kayboluyordu geri geldi. Türkiye'nin bildiği keneyle bulaşan Kırım-Kongo hastalığı o da bir virüstür. Şu an Çorum-Çankırı-Sivas hattında Erzurum-Iğdır-Gümüşhane havzası da olmak üzere bu mevsimde başlayacak ve eylüle kadar devam edecek. Geçen bir ilimizle konuştum bu havzadaki büyük bir ilimizde. Hocam dedi, 36 kırım kongo hastamız yatıyor, 2 tane Kovid hastamız var. Yani o ilin önceliği Kırım-Kongo hastalığı oldu."

Prof. Aydın'ın son sözleri ise aşı karşıtlarına yönelikti, virüslere karşı başarının aşıyla sağlandığının altını çizen Aydın, "Bir kısım kızamıktı, çiçekti onlarda başarı elde ettik, aşıyla elde ettik. O nedenle bir parantezle aşı karşıtı olanların bugünlerde neye tavaf ettiklerini merak ediyorum." dedi. 

Korona'da endişelendiren gelişme! İyileşen hastalar neden önce negatif sonra pozitif görünüyor? ile ilgili etiketler Koronavirüs Sağlık Bilimleri Üniversitesi Güney Kore Test Prof. Dr. Kemalettin Aydın rektör yardımcısı pozitif
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.