Doktor Young Seok, “Yapay mini akciğer üzerinde sayısız deneysel tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu şekilde, bazı insanların koronavirüse karşı neden daha duyarlı olduğunu açıklayabiliriz. Çalışmamız sayesinde şu ana kadar cevaplanmamış birçok soruya yanıt verilebileceğine inanıyoruz. En önemlisi bu yöntem bize, akciğerlerin virüse karşı ürettiği törepatik ajanları görme olanağı sunuyor” sözleri yaptıkları çalışmanın önemini anlattı.
Koronanın akciğerlerde izlediği yol görüntülendi
Güney Koreli ve İngiliz bilim insanları yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), akciğer hücrelerindeki yayılımını gözlemleyebilmek için yapay olarak akciğer üretti. İnsan akciğerlerinden alınan kök hücrelerin laboratuvar ortamında büyütülmesiyle oluşturulan yapay organa Sars CoV-2 enjekte edildi. Araştırmacılar, bu şekilde virüsün akciğerlerdeki dolaşımını adım adım görüntüleme şansı yakaladı. Söz konusu çalışma, Kovid-19’a karşı yapılan çalışmalarda dönüm noktası olarak görülüyor.
AKCİĞERİN 6 SAATTE TAMAMEN ENFEKTE OLDU
Araştırmacılar, bu şekilde corona virüsün akciğerlerdeki izlediği yolu adım adım görüntüleme imkanı buldu.
Bilim insanları, akciğerin tamamen enfekte olmasının, virüsün enjekte edilmesinden sadece 6 saat sonra gerçekleştiğini açıkladı. Aynı zamanda, akciğer hücrelerinin komşu organlardaki hücreleri virüse karşı uyarmak için interferon ürettiği de tespit edildi.
60 SAAT SONRA AKCİĞERDE BOZULMALAR BAŞLADI
48 saat sonra, interferonların, bağışıklık sisteminin ilk savunma hattını oluşturan doğal bir bağışıklık tepkisini tetiklediği görüldü.