Koronanın yeni etkisi tespit edildi

Koronavirüse yakalanıp atlatanların organlarında çeşitli hasarlar oluştuğu biliniyor. Şimdi koronanın yeni bir etkisi daha tespit edildi. Londra'da bilim insanlarının yayınladığı makaleye göre Kovid-19 erken tedaviye başlanmazsa işitme kaybına neden oluyor.

Çin'in Wuhan kenti 2019 Aralık ayında başlayan koronavirüs salgını nedeniyle şu ana kadar 1 milyon 100 bine yakın kişi öldü. 38 milyondan fazla kişiye de bulaşan virüsün tuttuğu kişiye ölüm dışında da zararlar verdiği biliniyor. 

Salgının önüne geçmek için Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkede aşı çalışmaları devam ederken, İngiltere'de yapılan bir araştırma virüsün bir etkisi daha ortaya koydu.

Araştırmada, yoğun bakımda tedaviye alınan 45 yaşındaki astımlı bir hastanın, 1 hafta sonra sol kulağında işitme kaybı yaşadığı belirtildi.

HEMEN TEDAVİYE BAŞLANDI

İngiltere'nin University College London uzmanları tarafından yapılan ve bilim dergisi BMJ Case Reports'ta yayımlanan araştırmaya göre yoğun bakım ünitesine yatırılan 45 yaşındaki astımlı hasta solunum cihazına bağlandı. Bu kişiye antiviral bir ilaç olan remdesivirin yanı sıra damardan da kortizon verildi.

BİR HAFTA SONRA DUYMA KAYBI YAŞADI

Yapılan tedavi sonucunda yoğun bakımdan çıkan hastada beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Yoğun bakımdan çıktıktan bir hafta sonra kulağında çınlama sesleri duyduğunu ifade eden hasta, sol kulağında da duyma kaybı olduğunu söyledi.

Uzmanlar, hastaya tedavi boyunca işitme kaybı yaşatacak herhangi bir ilaç vermediklerini belirttiler.

Kulağında ve kulak zarında da hiçbir sorun olmayan hasta üzerinde tetkikler yapıldı ve sonuçlara göre hastanın duyma kaybına yol açabilecek bir otoimmün hastalığının da (bağışıklık sisteminin yanlışlıkla normal dokulara saldırması) bulunmadığı belirlendi. Hastanın daha önce grip geçirmediği, HIV virüsü taşımadığı ve hayatında hiç işitme sorunu yaşamadığı da tespit edildi. 

STEROİDLERLE TEDAVİ EDİLDİ

İşitme kaybı yaşayan hastaya yapılan testler sonucunda sol kulağında gerçekten de sensörinöral işitme kaybı olduğu anlaşıldı. Sensörinöral iştime kaybı, iç kulağın ya da sesten sorumlu olan sinirin iltihaplanması ve hasar görmesiyle ortaya çıkan bir durum. Bu sorun steroid ilaçlarla tedavi edildi ve kısmi de olsa bir başarı elde edildi.

ERKEN TEDAVİ İŞİTME KAYBINI ÖNLÜYOR

Araştırmayı yürüten heyetten Dr. Stefania Koumpa vakaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sars-Cov-2 virüsü iç kulakta hücre ölümüne yol açmış ve/veya vücudun iç kulak için toksik olabilecek sitokinler (inflamasyona neden olan kimyasallar) salgılamasına neden olmuş olabilir. Steroidler inflamasyonu ve dolayısıyla sitokinleri de azaltarak faydalı olabilir" dedi.

Bu nedenle yoğun bakımda hastalara işitme kaybı olup olmadığının da sorulması gerektiğinin altını çizen Dr. Koumpa, "Hemen tedavi edilmezse, tek taraflı işitme kaybının bile bir kişinin yaşam kalitesinde ağır etkileri olabilir" ifadesini kullandı.

121 HASTADAN 16'SI DUYMA KAYBI YAŞADI

Manchester Üniversitesi'nden Odyoloji uzmanı Prof. Kevin Munro, hastanelerinde Kovid-19 tedavisi gören 121 hastadan 16'sının taburcu olduktan iki ay sonra işitme sorunu yaşadıkları bilgisini vererek araştırmanın sonucuna destek verdi. 

Prof. Munro, bu sorunun ne kadar yaygın olduğunu araştırdıklarını ancak bunun bizzat virüsten mi yoksa bağışıklık sistemi tepkisi, stres ve hatta koronavirüs tedavisinden mi kaynaklandığının bilinmediğinin altını çizdi.

Munro'ya göre hastaların önceden var olan işitme kaybı sorunlarını, herkesin maske taktığı gürültülü bir hastane ortamında fark etmiş olabilecekleri olasılığı da bulunuyor.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.