Koronavirüs aşısı ingiliz mutasyonuna karşı ne kadar etkili?
Koronavirüs salgınına karşı aşılama çalışmaları sürerken, mevcut aşıların mutasyonlara karşı ne kadar etlili olduğu merak konusu olmaya devam ediyor. Düzen Sağlık Grubu Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, aşıların hiçbirinin tam koruma sağlamadığının altını çizerek, mutasyonlara karşı ne kadar etkili olduğunun ise belirsiz olduğunu belirtti. Taşkınoğlu, aşı olanların da dikkatli olmaları gerektiğinin vurguladı.
Koronavirüs salgınında bir yandan aşılama çalışmaları sürerken bir yandan da vaka sayısındaki artış devam ediyor. Koronavirüs aşılarının özellikle mutasyonlu virüslere karşı ne kadar etkili olduğu merak konusu olmaya devam ediyor. Mikrobiyoloji uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İngiliz varyantına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
”Üzgünüm.Lütfen antikor titrelerinize güvenmeyin. Aşılı, antikor titresi yüksek, PCR pozitif ingiliz varyantı ile enfekte hastalar var.”
"HİÇBİR AŞI TAM KORUMA SAĞLAMIYOR"
SuperHaber, DR. Taşkınoğlu’na bu mesajla beraber aşı ve korumayı sordu. Taşkinoğlu, aşıların hiçbirinin tam koruma sağlamadığına dikkat çekerek, ”Şu an uygulamada olan hiçbir aşı sizi yüzde yüz hastalıktan korumamaktadır. Özellikle endişe verici varyantlar olarak bilinen İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarının aşılara ne kadar karşı koyabildiği veya diğer bir deyişle aşıların bu varyantalara karşı ne kadar başarılı olacağı net değildir.” şeklinde konuştu.
Taşkınoğlu sözlerine şöyle devam etti:
”Hepimizin dikkati haklı olarak, uygunluktan tedariğe kadar, covid-19 aşısı haberlerine odaklanıyor. Aşılanamayanlar ne zaman aşılanacaklarını ve ne ile aşılanmalarının daha doğru olacağını anlamaya çalışırken, aşılanalar, aşı ile bağışıklık cevabının oluştuğunu görmemizi ve takip etmemizi sağlayan antikor testleri ile ne kadar korunacaklarını anlamaya çalışıyorlar.”
"AŞILARIN MUTASYONLARA KARŞI NE KADAR ETKİLİ OLDUĞU NET DEĞİL"
Mikrobilyoloji uzmanı Dr. Taşkınoğlu, mevcut aşıların mutasyonlara karşı ne kadar etkili olduğunun belli olmadığının altını çizerek, ”Şu an uygulamada olan hiçbir aşı sizi yüzde yüz hastalıktan korumamaktadır. Özellikle endişe verici varyantlar olarak bilinen Birleşik krallık (B.1.17), Güney Afrika (B.1.351) ve Brezilya (P.1) varyantlarının aşılara ne kadar karşı koyabildiği veya diğer bir deyişle aşıların bu varyantalara karşı ne kadar başarılı olacağı net değildir. Şu ana kadar yapılan açıklamalara göre dolaşımdaki virüse karşı yüzde 95 civarında başarılı olduğunu iddia eden, mRNA aşıları dahi bu varyantlar karşısında etkinliğinin düştüğünü kabul etmekte ve buna çözüm aramaktadır.Ülkemizde sıklıkla tercih edilen, çoğunluğun aşılandığı Coronovac aşısı için ise bu bilgi ne yazık ki net değildir.
Bu nedenle antikor titresini öğrenmeye çalışmak ve ne kadar sizi koruduğunu anlamak çok doğru bir yaklaşım olmayabilir. Her şeyden önce, henüz hangi düzeyde antikor varlığının sizi koruduğu net olmadığı gibi çok yüksek düzeyde antikorunuz olsa bile endişe verici varyantlara karşı sizi koruyup korumayacağı bilinmemektedir.” görüşünü dile getirdi.
“COVID-19 İÇİN HENÜZ BELİRLENMİŞ BİR ANTİKOR DÜZEYİ YOK!”
“Çok daha uzun süredir kullanımda olan bazı aşılar için, hangi antikor seviyelerinin korumayla ilişkili olduğuna dair daha bir fikrimiz var.” diyen Dr. Tutku Taşkınoğlu, ”Örneğin, hepatit B'ye karşı bağışıklık cevabını görmek için beklediğimiz bir spesifik antikor düzeyi vardır. Hepatit B için yeterince yüksek seviyeye sahip değilseniz yeniden aşılanmanız önerilebilir. Ama ne yazık ki COVID-19 için henüz belirlenmiş bir antikor düzeyi yoktur. Elbette, antikor olması ve olmaması da önemlidir. Aşı olunsa dahi antikor geliştirmemek de olasıdır. Özellikle 65 yaş üstü kişilerde ve bağışıklık sistemi hastalıkları olan, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda bağışıklık sisteminin aşıya yanıt vermemesi ve antikor cevabı üretmemesi söz konusu olabilir. Kişinin bağışıklık sisteminin aşılara cevap vermesine izin vermeyen, bir bağışıklık sistemi sorunu olabilir. B hücrelerinde veya B hücrelerinin antikor yapmasına yardımcı olan yardımcı T hücrelerinde bir sorun olabilir.” ifadelerini kullandı.
"YETERLİ ANTİKOR ÜRETMEYENLERE EK DOZ VERİLEBİLİR"
Taşkınoğlu yeteri kadar antikor oluşmamasına dikkat çekti ve “ Bağışıklığı baskılanmış kişilerde, hakkında henüz aşıya nasıl tepki verebileceklerini belirlemek için yeterli veri yoktur. Şu ana kadar edindiğimiz tecrübeye göre, az miktarda da olsa antikor gelişimi olmaktadır. Metotreksat, rituksimab veya mikofenolat gibi bağışıklık sistemini etkileyen bir ilaç alsanız ve antikor testiniz düşük seviyede antikorlar gösterse bile, bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmek mümkün değildir.
Antikor testlerini yorumlamadaki zorluklar ve aşılama sonrası spesifik bir antikor seviyesinin korumayı tahmin edip edemeyeceğini henüz bilmediğimiz için, kesin sonuçlar çıkarmak zordur. Belki ileri de, yeteri kadar güçlü bir antikor yanıtı olmayan kişiler için, ek doz takviye aşılar önerilebilir.Ancak sınırlı aşı tedariki nedeniyle, bu öneri sadece ülkemizde değil, tüm dünyada hala birinci ve ikinci aşı dozu uygulanmamış milyonlar varken, şu anda zor gözükmektedir. Şu anda bizim için kime ek aşı dozu gerekecek veya ne zaman verilmeli, farklı bir aşı ile aşılama yapılabilir mi konusunda net bir kılavuz yok. Bu konuda verilerin şeffaflığı çok önemlidir. “ şeklinde konuştu.
AŞI OLANLARA MUTASYON UYARISI
Aşı olanlara mutasyon uyarısı yapan Dr. Taşkınoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aşılanan hastaların, hangi varyant ile hastalandığı, hastalandıklarında antikor titrelerinin ne olduğu, hastalığı hangi şiddette geçiriyor oldukları ile ilgili veriler paylaşılarak bu konuda net kılavuzlar sağlanmalıdır. Şu anda bu tür kılavuzlar olmadığı ve bu verilere ulaşılamadığı için tecrübe ile kendi verilerimizle öğrenmeye çalışıyoruz. Edindiğimiz tecrübelere göre aşılı olsanız ve yüksek titrede antikora sahip olsanız dahi, varyantlara karşı hala korunmuyorsunuz ve hastalanabilirsiniz. “
“Covid-19 aşısından sonra bir antikor testi yaptırdıysanız ve sonuçların ne anlama geldiğini anlamıyorsanız, panik yapmayın.” tavsiyesini dile getiren doktor Taşkınoğlu, ” Şu anda yapabileceğiniz en iyi şey COVID-19 aşısını olmak ve virüse maruz kalmamak için standart önlemleri uygulamaya devam etmektir. Elbette hızlı, etkin ve yeterince doğru bir şekilde halkı aşılamak ulusal bir önceliktir. Ancak aşıların tek başına sizi koruyamayacağını ve dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Hastalanabilir veya hastalanmasanız dahi taşıyıcı olabilirsiniz.” uyarısında bulundu.