Koronavirüs en çok oralarda bulaşıyor
Koronavirüse ilişkin yapılan bir araştırma hastalığın yüzde 80 ile en çok bulaştığı mekanları tespit etti. Salgının yayılmasında yüksek risk taşıyan bu yerlerin kapasitesinin yüzde 20'si ile sınırlandırılması gerektiği önerildi.
Bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışma, ABD’nin büyük şehirlerindeki çoğu Kovid-19 vakasının sadece birkaç yere yapılan ziyaretlerden kaynaklandığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre restoranlar, spor salonları ve diğer kalabalık kapalı mekanlar ABD koronovirüs salgınının ilk aylarında enfeksiyonların yüzde 80'inden sorumlu.
Salı günü saygın bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmaya göre bu mekanların doluluğunu azaltmak, hastalığın yayılmasını önemli ölçüde yavaşlatabilecek.
Çalışmanın yazarlarından ve Stanford Üniversitesi'nden Doç. Dr. Jure Leskovec, “Bu tür mekanlarda doluluk oranı yüzde 20’yle sınırlandırılırsa enfeksiyonları yüzde 80’den fazla oranda azaltabilir” dedi.
SÜPER BULAŞTIRICI O MEKANLARDA HASTALIĞI YAYIYOR
Stanford Üniversitesi ve Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kovid-19'un ABD’deki en büyük metropollerdeki yayılımını modellemek için cep telefonu konum verilerinden yararlandı.
Araştırmacılar, her bölgedeki vaka sayılarını inceledi ve insanların belirli mekanlara ne sıklıkta seyahat ettiklerine yakından inceledi. Bu mekanlar arasında marketler, spor salonları, kafeler, muayenehaneler, ibadethaneler, oteller ve restoranlar ön sıradaydı.
Araştırmanın yazarları tespitleriyle ilgili şu bilgileri verdiler:
Ortalama metropollerde restoranlar, spor salonları, oteller, kafeler ve dini kurumlar, yeniden açıldığında, enfeksiyonlardaki tahmin edilen en büyük artışa neden oldu.
GELİRİ DÜŞÜK BÖLGEDE RİSK DAHA YÜKSEK
Modelde ayrıca, düşük gelirli mahallelerde yaşayanların Kovid-19’a yakalanma olasılığının diğer yerlere göre daha yüksek olduğu öngörüldü. Araştırmacılara göre bunun nedenlerinden biri, söz konusu bölgelerdeki mekanların genelde daha küçük ve kalabalıklaşmaya daha müsait bir ortam sunması.
Leskovec bununla ilgili, "Modelimiz, düşük gelirli bir bireyin bakkal ziyaretinin, yüksek gelirli birine kıyasla iki kat tehlikeli olduğunu öngörüyor" diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Bunun sebebi, düşük gelirli bireylerin gittiği bakkalların yüzde 60 oranında daha fazla insan tarafından ziyaret edilmesi ve bireylerin orada yüzde 17 oranında daha uzun kalması.
Araştırmacılar bu modelin riski doğru tahmin ettiğinin kanıtlanması halinde, sağlık görevlileri tarafından sosyal mesafe politikalarında kullanabileceğini ifade ediyorlar...