"Koronavirüs laboratuvardan çıktı" iddiaları hâLâ gündemde... Harvardlı bilim insanından flaş sözler
Dünyayı yaklaşık 2 yıldır etkisi altına almaya devam eden koronavirüs salgınının kaynağı henüz belirlenemedi. Virüsün laboratuvarda meydana gelen bir sızıntı nedeniyle çıktığı iddiaları tartışma konusu olmaya devam ederken Harvard Üniversitesi'nden Dr. Dr. Alina Chan Çin'in soruşturmaları örtbas etme girişimlerinin bu iddiaları güçlendirdiğini söyledi.
Çin'in Wuhan kentinde çıkan koronavirüs salgınının kaynağı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Virüsün Wuhan'daki bir hayvan pazarından ya da laboratuvardan çıktığı iddiaları gündemdeki yerini korurken, Dünya Sağlık Örgütü'nün soruşturma yapma talebini Çin hükümetinin reddetmesi ise salgının çıkış kaynağı ile ilgili soru işaretlerini artırdı.
Harvard Üniversitesinden bilim insanı Dr. Alina Chan tartışmaları yeniden alevlendiren bir açıklama yaptı. İngiliz parlamentosunda kurulan Bilim ve Teknoloji Seçim Komitesi'ne sunum yapan Chan, Çin hükümetinin soruşturma talebini reddetmesinin salgının laboratuvar kaynaklı olduğunu ve virüsün 'insan yapımı' olduğu iddialarını güçlendirdiğini söyledi.
Dr. Chan, "Bence laboratuvar kökenli olma olasılığı daha yüksek. Şu anda, pandeminin kökenini bilen insanların öne çıkması güvenli değil. Ama eninde sonunda ortaya çıkacak kadar çok bilginin saklandığı bir çağda yaşıyoruz. Pek çok üst düzey virologdan, genetiğiyle oynanmış bir kaynağın makul olduğunu duyduk ve buna ilk SARS virüsünde değişiklikler yapan virologlar da dahil" dedi.
Öte yandan bazı araştırmacılar virüsün hayvan kökeninin henüz bulunamamasının salgının 'insan kökenli' olduğu iddialarını güçlendirdiğini savunuyor. Çin'in örtbas etme girişimine ilişkin son ifşaatlar, İngiliz ve ABD'li istihbarat yetkililerini, bir zamanlar çılgın bir komplo teorisi olarak reddedilen laboratuvar sızıntısı hipotezini ciddiye almaya zorladı. Çin'in salgının kaynağının soruşturmasına izin vermemesi ve hükümetin örtbas girişimleri, Pekin yönetiminin başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı ülkeleri ile ilişkilerinin gerginleşmesinin merkezinde yer alıyor.
ABD'li gazete Wall Street Journal'ın mayıs ayında duyurduğu istihbarat raporunda Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden (WIV) üç bilim adamının, Çin'in koronavirüs pandemisini açıklamasından aylar önce, Kasım 2019'da nasıl hastaneye başvurduğu belirtilmişti. Laboratuvar, tehlikeli koronavirüslerin mühendisliğinde uzmanlaşırken Çin'deki tek dördüncü seviye biyokimyasal laboratuvardır.