Koronavirüse karşı küresel Komünizm önerdi!
Filozof Slovaj Zizek, Habertürk'ten Kübra Par'ın sorularını yanıtladı. Zizek, dünyayı saran koronavirüs salgınına ilişkin olarak küresel Komünizm önerisinde bulundu.
Filozof Slovaj Zizek yakında çıkacak ‘Pandemic’ adlı kitabından bir bölümü ve tartışma yaratan ‘Koronaya karşı küresel Komünizm’ önerisine dair Habertürk'ten Kübra Par'ın sorularını yanıtladı.
Par'ın Zizek ile gerçekleştirdiği röportajın ilgili kısmı şu şekilde;
Sivri çıkışları ve radikal önerileriyle tanınan Sloven Marksist sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni Slavoj Zizek şu sıralar yine gündemde çünkü dünyayı saran korona virüs salgınına karşı en etkili mücadele biçiminin küresel bir Komünizm sistemi yaratmak olduğunu öne sürüyor.
Zizek’in bu önerisi Batı’daki entelektüel çevrelerde tartışma yarattı. Kimileri hak verdi, kimileri eleştirdi hatta alay etti. (Geçen hafta tarihçi yazar Yuval Noah Harari de yaptığımız röportajda “Ben o kadar ileri gitmezdim. Tayvan, Güney Kore gibi bazı demokratik ülkeler bu hastalıkla çok başarılı şekilde mücadele ediyorlar” demişti.) Zizek geçtiğimiz günlerde birkaç yazı daha kaleme alarak yöneltilen eleştirilere cevap verdi.
Tartışma sürerken Kübra Par da kendisiyle kısa bir röportaj yaparak ‘Küresel komünizmden kastınız bir yönetim şekli mi yoksa bir fikri perspektif mi? Pratikte nasıl mümkün olacak? Ve daha önemlisi, hayatımızı kontrol eden devletlerden bize yardımcı olmaları için üzerimizde daha fazla güç kullanmalarını istememiz bir paradoks değil mi?” diye sordu...
Röportajın yanı sıra Zizek, korona salgını üzerine yazdığı ve önümüzdeki günlerde çıkacak yeni kitabı ‘Pandemic’ den bir bölümü de ilk kez paylaştı.
‘DEVLETLER KORONA PROBLEMİNİ ÇÖZMEK İÇİN DAHA FAZLA GÜÇ KULLANMAK ZORUNDALAR’
Son günlerde Korona’ya karşı küresel komünizm ihtiyacı olarak dile getirdiğiniz yazılarınızdan aslında şuraya varıyoruz; bu salgın döneminde devletler üretkenlik, kâr ya da her hangi bir piyasa kuralını dikkate almadan vatandaşlarını korumak için her şeyi yapmalılar diyorsunuz. O halde soru şu; hayatımızı kontrol eden devletlerden bize yardımcı olmaları için üzerimizde daha fazla güç kullanmalarını istiyoruz. Bu bir paradoks değil mi?
Bunun bir paradoks olduğunu kesinlikle kabul ediyorum çünkü devletler şu an bu epidemi gibi gerçek bir problemi çözmek için daha fazla güç kullanmak zorundalar -tabii bilimin yardımıyla. Aslında belli ki devlet güçleri bunu yapabilmek için panik ve baskı altındalar.
‘SAĞ YA DA SOL, KÜRESEL KOMÜNİZMİ KİMİN GERÇEKLEŞTİRECEĞİNİN ÖNEMİ YOK, ÖNLEMLERİN KENDİSİNİN POLİTİK BİR ANLAMI VAR’
Komünizmi bir yönetim şekli olarak değil insan hayatını korumak ve yüceltmek için bir perspektif olarak ortaya koyuyorsunuz. Boris Johnson’ı örnek göstererek milliyetçiliğe olan eğiliminden bahsediyorsunuz. Dolayısıyla muhafazakâr ya da sol, komünizm perspektifini kimin uygulayacağı önemli değil, öyle mi?
Hayır, bu sadece bir perspektif değil, uluslar arası işbirliği, devletin piyasaya şimdikinden fazla doğrudan müdahalesi, binlerce kişinin mobilizasyonu gibi bir seri öneri ve önlemleri içeren bir perspektif. Bunu kimin yapacağının bir önemi yok, bu önlemlerin kendisinin bir politik anlamı var.
Elbette devletler küresel dayanışmayı desteklemek zorunda, ama ihtiyacımız olan şey işbirliğinden fazlası, bu eylemlerin direkt olarak koordine edilmesi gerekiyor. Bunun hangi şekilde yapılabileceğini bilmiyorum. Hatta yapılabilecek mi ondan bile emin değilim fakat uygarlığın hayatta kalabilmesi için bunun bir yolu olmalı.
Birleşmiş Milletler’e alternatif bir resmi yapının kurulmasını mı öneriyorsunuz yoksa herhangi bir kesin yapı yerine sadece uluslararası işbirliğini artırmayı mı? Eğer ikincisi ise, böylesi derin bir panik ve kriz döneminde devletlerin desteği olmadan bir küresel dayanışma sağlamak mümkün mü?
Devletler elbette küresel dayanışmayı desteklemeliler, ama şu an ihtiyacımız olan dayanışmanın çok ötesinde: atılan adımların doğrudan koordinasyonu şart. Bunun hangi şekilde yapılacağını bilmiyorum, hatta yapılabilecek mi ondan da emin değilim, fakat bunun insanlığın devam edebilmesi için ŞART olduğunu düşünüyorum.
‘JULIAN ASSANGE’LARA HER ZAMANKİNDEN FAZLA İHTİYACIMIZ VAR!’
Sizin Komünizm alternatifiniz dışında bu kriz kapitalizmi nasıl dönüştürebilir?
Bu sorunuza da kesin bir cevabım yok. En olası gördüğüm ihtimal “insani gösterilen bir barbarlık” yani sistemin sürdürülebilmesi için hayatların kibar, medeni ama bilinçli olarak feda edilmesi ve yeni baskı araçlarının kitleler üzerinde kötüye kullanılması… Bugün yeni Julian Assange’lara her zamankinden fazla ihtiyacımız var! Bakın ben Komünizmin şimdi zafer kazanacağını düşünecek kadar naif değilim, fakat Komünist tedbirlere kalıcı olarak ihtiyaç olduğunun bilincine varacağız. Şu anda küresel bir sağlık sistemine acilen ihtiyaç duyduğumuzu kim inkâr edebilir?
RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...