Koruyucu aile kimler olabilir? Nasıl koruyucu aile olabilirim?
Koruyucu aile kimler olabilir? Nasıl koruyucu aile olabilirim? Her yıl binlerce çocuğun yuvasız kalması nedeniyle bu çocuklara bir yuva ve sevgi vermek isteyen kişiler koruyucu aile olarak devreye giriyor. Koruyucu aile kimler olabilir? Nasıl koruyucu aile olabilirim?
Koruyucu aile kimler olabilir? Nasıl koruyucu aile olabilirim? Her çocuğun eşit şartlarda yetiştirilmesi ve onlara yardım etmek isteyen kişiler için koruyucu aile nasıl olunur ve kimler olabilir araştırdık. Çocukların sadece onlardan sevgi istedikleri koruyucu aileler için gerekli bilgiler haberimizde.
Kimler koruyucu aile olabilir?
Hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, Kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.
-TC vatandaşı iseniz
-Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız
-25-65 Yaşları arasındaysanız
-En az ilkokul mezunu iseniz
-Düzenli gelire sahipseniz
-Çocuğun öz anne-babası ya da vasisi değilseniz
-Evli ya da bekâr, çocuklu ya da çocuksuz herkes
-Koruyucu aile olmak üzere ikamet ettiği ilde bulunan il müdürlüğüne başvurabilir.
- Eşlerin birlikte başvurmaları gerekmektedir.
-Özellikle çocuğun yakın çevresinde olan akrabalar, komşular ya da aile dostları tercih edilmektedir. Akrabaların koruyucu aile olmak istemesi halinde yapılacak sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim koşulları değerlendirilmektedir.
- Koruyucu aile adaylarının yaşı değerlendirilirken, eşler arasındaki yaş farkının on yaş veya daha az olması halinde yaşı küçük olan eşin yaşı, bunun haricindeki durumlarda eşlerin yaş ortalaması esas alınır. Adayların başvuru ve çocuğun yanlarına yerleştirildiği tarih itibarıyla belirlenen yaş aralığında bulunmaları, çocuğun yaş dönemine uygun davranış gösterebilme becerisi ve çocukla aralarında birebir ebeveyn-çocuk ilişkisi sağlanması esasları göz önünde bulundurulmaktadır.
-Uzmanlaşmış koruyucu aile ya da geçici koruyucu aile modellerinde belirtilen başvuru şartlarına ek olarak; yanlarına yerleştirilecek çocuklara yardımcı olabilecek Bakanlıkça belirlenen lisans eğitimi almış veya eşlerden biri en az ilköğretim düzeyinde olmak üzere temel ana-baba eğitimleri, koruyucu aile birinci ve ikinci kademe eğitimlerini almış olmak gerekmektedir.
-Koruyucu aile olmak isteyen kişi bekâr ise yerleştirilecek çocuğa diğer ebeveynin yoksunluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olması konusuna özellikle önem verilmektedir.
İstenen Belgeler
-T.C. kimlik numarası beyanı
-Bir adet vesikalık fotoğraf
-Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği
-İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği
-Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerden, çocuğun yüksek yararından hareketle; 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile millete ve devlete karşı suçlar, topluma karşı suçlar, kişilere karşı suçlar ile uluslararası suçlardan ve çocuklara yönelik işlenen istismar suçlarından mahkûm olmadığına dair adli sicil belgesi.
-Varsa koruyucu aile birinci kademe, koruyucu aile ikinci kademe veya temel aile eğitimi belgesi veya belgelerinin onaylı örneği.
- Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin, çocuğun bakımını, psiko-sosyal gelişimini ve eğitimini etkileyecek ya da çocuğa zarar verecek düzeyde fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren, Devlet ya da üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerinden alınan doktor raporu, gerekli görülmesi halinde kişinin sağlığına, devam eden hastalığına veya bağımlılığına ilişkin ayrıntılı rapor.
-Kişilerin evli olması halinde her iki eş için de aynı belgeler istenir.
Koruyucu aile dosyası içinde yer alan belgeler, hiçbir şekilde başvurana iade edilmez.
Sosyal inceleme sürecinde tespit edilen durumlara ilişkin koruyucu aileyi tanımaya yönelik ihtiyaç duyulacak diğer belgeler de istenir.
Hizmet sürecinin devam ettiği her iki yılda bir ve koruyucu aileye yeni katılan her aile üyesi için doktor raporu ve adli sicil belgesi yenilenir. Tespit edilen duruma uygun işlem tesis edilir.
Başvuru Yeri
İkamet ettiğiniz yer Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
koruyucu.ailevecalisma.gov.tr adresi
E- Devlet
Koruyucu Aile Aylık Ödeme Miktarları
Koruyucu ailelere ödenen ücret (10270) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda elde edilen rakamın sırasıyla %50'si, %75'i, %80'i, %85'i ve %90'ı alınarak belirlenmektedir. Harçlıklar ise kuruluş bakımındaki çocuklar için yapılan hesaplama ile belirlenmektedir. Memur maaş katsayısı sırasıyla okul öncesi 0-3 yaş 600, İlköğretim 1-4 ve 5-8. sınıfı 900, Lise ve dengi okul 1200 ve Yükseköğrenime devam edenler için 2000 gösterge rakamı ile çarpılarak bulunan miktar kadar ödeme yapılmaktadır. 2020 yılının Temmuz-Aralık ayları için katsayı: 0,154461
Koruyucu Aile Sigorta Ödemesi: 941,76
Servis ve kurs ücretlerine ilişkin olarak bulunan ildeki ortalama fiyatlara dikkat edilmelidir.
İllerde Valilik tarafından belirlenen rayiç bedel üzerinden ödeme yapılması gerekmektedir.
Daha fazla bilgi ve başvuru için tıklayınız.