Köseliğin sebepleri nedir? Tedavi yöntemleri neler?

Köselik ergenlik dönemlerinde belli olan ve kıllar ile alakalı bir sorundur. Köselerin bu sorunu fark etmeleri 13-16 yaş döneminde yani ergenliğe geçiş dönemlerinde yüzlerde ki kıllara göre anlamaları mümkündür. Köseliğin neden olduğu ve tedavi yöntemlerinin neler olduğu araştırılan konular arasında. Peki, köseliğin sebepleri nedir? Tedavi yöntemleri neler? Tüm detaylarıyla haberimizde... 

Erkeklerde köselik, ilk olarak yüzde küçük kılsız alanların ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Bu gibi dökülmeler saç, göğüs gibi vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir. Köseliğin neden olduğu ve tedavi yöntemlerinin neler olduğu araştırılan konular arasında. Peki, köseliğin sebepleri nedir? Tedavi yöntemleri neler? Tüm detaylarıyla haberimizde... 

Köseliğin sebepleri nedir? Tedavi yöntemleri neler?

Köselik ergenlik dönemlerinde belli olan ve kıllar ile alakalı bir sorundur. Köselerin bu sorunu fark etmeleri 13-16 yaş döneminde yani ergenliğe geçiş dönemlerinde yüzlerde ki kıllara göre anlamaları mümkündür. Bu dönemlerde kıl oluşması başlamamış ise köselik ihtimali yüksektir. Yüzde kılların seyrek olması da köselik olarak tanımlanmaktadır. Ama seyrek sakallara sahip iseniz bu köse olduğunuzu göstermez.

KÖSELİK NEDİR?

Sakal bölgesi kılları kalitesini artıran homonlar ile ya da kılların olmaması durumunda gerekli testler yapılır. Bu hormonun etkili olduğu ve kıl köklerinin olmadığı durumlarda da kişinin vücuduna dışarıdan hormon verilerek sakal çıkması sağlanabilir. Hormon ile birlikte sakallar çıkmaya başlar. Vücut eğer ki erkeklik hormonunu üretmiyor ise ilaç tedavisi bırakıldığı anda sakallar dökülme gösterebilir.

Erkeklerde köselik problemi olduğu için erkeklik hormonu yani testosteron hormonu verilir. İlaç iğne şeklinde olabildiği gibi hap şeklinde de olabilmektedir. Bunun dışında deriye de uygulandığı görülmektedir. Köselik sorununu ortadan kaldırmak için kıl kökü ekilebilir. Genellikle 1000 adet kıl kökü yeterlidir fakat kişi daha sık kıl köklerine sahip olmak ister ise bu sayı artırılabilir. Kıl ekme işlemi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Günümüz de tıbben ilerleme gösteren ve oldukça popüler olan saç ve sakal ekimi işlemleri ile bu sorunlar ortadan kaldırılabilmektedir. Fakat biraz önce de belirtildiği gibi kıl kökünden ziyade hormon bozukluğundan kaynaklanan bir sorun ise kıl kökü ekimi yetersiz ve başarısız olacaktır. Ekilen kıl kökleri çalışmayan hormonlardan dolayı dökülme gösterir.

KÖSELİK BELİRTİLERİ

Ergenlik dönemi itibari ile herhangi bir sakal ve bıyık çıkartmamış bireye köse denilmektedir. Köseler de çok az miktarda sakal olabildiği gibi hiç sakal olmayabilir. Sakalları seyrek olan bireyler ise köselik grubuna girmezler. Köse olunup olunmadığını anlamanız ergenlik döneminde belli olur. Bu da 13 yaşından sonra kendisini gösterecektir. Köselik de diğer bölgelerde kıllanma olmayacağı anlamı taşımaz sadece yüz bölgesi ile alakalı bir durumdur.

KÖSEİK İÇİN ÇÖZÜM YOLLARI 

Köselik için en çok tanınan yöntem sarımsak sürülmesi ya da uygulanmasıdır. Sarımsağın kıl köklerini beslediği bilinmektedir. Fakat sarımsak surata uygulandığı zaman daha gür sakal çıkartmaz. Daha çok sakalın oluşumunda etkili olan tüyleri çıkartmayı sağlar. Sarımsak bitkisel yöntemlerden birisi olsa da her kişiye olumlu sonuç vermeyebilir. Bazı kişilerde yan etkiler bile gösterebilir. Bu nedenle olumsuz sonuçlar doğurmuş ise bu yöntemden uzak durmak gerekmektedir. Tıbben de yararlı ve başarılı olduğu kanıtlanmamıştır.

Bunun dışında badem yağı da köseliğin giderilmesi için kullanılabilecek başka bir yöntem daha kullanılabilir. Badem hem sakal ve kıl köklerini beslemekte hem de sakal çıkartmakta etkili bir yöntemdir. Genel de sakal ve bıyığı parlatmak için de kullanılır. Ancak sakal çıkartma durumu da sarımsak gibi kişiden kişiye değişir. Eğer ki kıl kökü hiç oluşmamış ise bu sorun oluşabilir. Yüzde çıkan tüylerin tıraş edilmesi de sakal çıkmasına neden olacaktır. Zayıf kıl kökleri jilet ile daha da güçlenme gösterir.

KÖSELİK TEDAVİSİ İÇİN DOKTORA GİDİLİR Mİ?

Köseliğin kontrol edilmesi için ilk olarak cildiye bölümüne gitmek gerekmektedir. Cildiye uzmanları gerekli tetkikleri ve incelemeleri yaptıktan sonra hastanın testlerinin yapılması ve daha sık bir kontrolden geçmesi için endokrinoloji kliniğine yönlendirilir. Bu klinikte genellikle hormon testleri uygulanır.

KÖSELİK TEDAVİSİ

Hormon eksikliği ya da vücudun hormonu üretmiyor olduğu durumlarda dışarıdan hormon takviyesi yapılarak sakal çıkması sağlanabilir. Vücut hormon üretimi bulunmadığı durumlarda tedavi bitirildiği anda sakallarda dökülmeye başlayacaktır. Sakallar erkeklik hormonu ile alakalı olduğu için erkeklik hormonu verilir. Bu hormon kişiye hap şeklinde ya da iğne olarak uygulanabilir.

Piyasada bulunan bazı saç ve sakal çıkartan serumlar ya da ilaçlar bulunmaktadır. Bunların etkisi hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Eğer ki hasta hormon üretemediği için bu sorunu yaşıyor ise zaten kıl kökleri gelişmemiştir ve bu nedenle sakal çıkması zorlanacaktır. Sakalları çıkan ama seyrek olan bireylerde belki işe yaraması mümkündür. Aslına bakılacak olursa köselik sorunu yaşayan hastalar kendi isteklerine göre ilaç kullanmamalıdır. Sorunun nedeni bilinmeden tedavi başarısız olabilir. Öncelikle hastanede gerekli hormon testleri yapılmalı, kıl köklerinin yapısı incelenmeli ve buna göre bir tedavi şekli uygulanmalıdır. Eğer ki hormon sorunu var ise hormon tedavisi uygulanması en doğrusudur.

Bunun dışında saç ve sakal ekimi de bir başka alternatif tedavi şeklidir. Çoğunlukla saçı ve sakalı olmayan kişiler için ekim işlemi uygulanır. Sakal için 1000 adet kıl kökü yeterli olmaktadır. Ekim işlemi de uzman ve bu konuda eğitim almış bireyler tarafından yapılması gerekir. Kıl kökü ekimi yapılmasının ardından doktor kontrolünde hormon tedavisi devam edilebilir. Ekim işlemi yapıldığı ilk zamanlarda hasta için zorlu bir dönem olabilir. Tek tek kıl köklerinin deriye iğne yardımı ile ekilmesi ile gerçekleştirildiği için kanama, iltihaplanma gibi sorunlar oluşabilir. Tedavi sürecinde ilaçlar aksatılmamalı ve gerekli kontroller de yapılmalıdır.

 

Köseliğin sebepleri nedir? Tedavi yöntemleri neler? ile ilgili etiketler Köselik sebepleri neler nasıl tedavi edilir
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.