KOSGEB destek verdi, hidrojenden elektrik üretiyor

KOSGEB’in küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verdiği destekler yeni şirketlerin ekonomiye kazandırılmasına yol açıyor. İşte detaylar...

Kadın girişimci Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz, hidrojen gazından elektrik enerjisi elde ederek yenilikçi yakıt hücresi sistemleri geliştiriyor.

KOSGEB destek verdi, hidrojenden elektrik üretiyor

Ar-Ge desteğiyle yaptığı elektrospin cihazı; fiber malzemeler, maskelerden atık su arıtımı, li-ion piller, koruyucu giysiler, ilaç salınımlı yara bantları ve savunma sanayi ürünlerine kadar birçok alanda kullanılabiliyor.

Hidrojen enerjisi ve yakıt hücresi sistemleri konusunda yenilikçi çözümler geliştiren GNZ Enerji, kendi yakıt hücre sistemlerini geliştiriyor.

Yerli teknolojiyle geliştirdikleri yakıt hücresi sistemlerini dünyaya ihraç etmek için kolları sıvayan kadın girişimci Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz, aldıkları desteklerle şirketin önemli bir noktaya geldiğini söyledi.

Kaçmaz, “Kimya mühendisiyim, doktoramı ise makine mühendisliğinde tamamladım. 2012 yılından beri Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünde akademisyen olarak görev yapmaktayım. GMZ Enerji Sistemleri’nin kurulumundan itibaren çalışmalarıma firma projeleri üzerinden devam etmekle birlikte Mayıs ayı başından itibaren Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmaya başladım." dedi.

Çalışmalarınıza ilk adımı ne zaman attınız?

"2009 yılında başladığım hidrojen enerjisi ve yakıt hücresi çalışmalarımı laboratuvardan çıkarıp katma değerli ürün haline getirme hayaliyle GMZ Enerji Sistemleri’ni 2021 Kasım ayında TÜBİTAK 1512-Girişimcilik Destek Programı ile kurdum. Hâlihazırda var olan cihazlarla ve sistemlerle yaşanmış problemleri kendi çözümlerimizle geliştirmek ve pazara kazandırmak en önemli hedeflerimizden. Bir buçuk yılı aşkın bir süredir de firmamız faaliyetlerine bu yönde yoğun bir biçimde devam ediyor. Özellikle enerji alanında uzmanlığa sahip olan ve çalışan kadın sayısının azlığını bildiğim için çalışan seçiminde kadınlar önceliğimiz. Şu anda bir elektrik-elektronik mühendisimiz olmakla birlikte, iki adet daha çalışan alımı için görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Yaptıkları araştırma sonucunda KOSGEB’in birçok destek verdiğini gördüklerini söyleyen Kaçmaz, şöyle devam etti:

“Şirketi kurduktan sonra alabileceğimiz destekleri araştırırken KOSGEB’in birçok destek programından da yararlanabileceğimizi gördük. Kendime İleri Girişimcilik Eğitimleri’ni de tamamlayıp bir altyapı oluşturmuştum. Öncelikle İşletme Geliştirme Programı’na başvurduk ve kabul aldık. Hatta patent başvurumuz için desteğimizi bu programdan sağladık. Sonra da Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’na başvurduk ve bu programdan da destek aldık, projemiz hala devam ediyor. Hem çalışmalarımızın devam etmesinde hem de diğer kurumlara yaptığımız proje başvurularında KOSGEB’den destek almış olmanın avantajlarını yaşadığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.

Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında devam eden projemizde akıllı ve yenilikçi alt bileşenlere sahip elektrospin cihazı geliştirmeyi hedefliyoruz. Buradaki amacımız istediğimiz özelliklerde nanofiber membranları tekrarlanabilir şekilde üretime olanak sağlayacak cihazın bileşenlerini geliştirerek üretmek. “Peki, bu cihaz bize ne sağlayacak?” diyebilirsiniz. Fiber malzemeler maskelerden atık su arıtımına, li-ion pillerden koruyucu giysilere, ilaç salınımlı yara bantlarından savunma sanayi ürünlerine kadar birçok alanda kullanılabiliyor. Bu malzemeler yapıları gereği daha iyi mekanik dayanıma, daha uzun çalışma ömrüne ve daha yüksek performansa sahip olma avantajlarına sahipler. Daha da önemlisi bu özellikleri üretim şartlarının değiştirilmesiyle istenilen şekilde değiştirilebiliyor. Geliştirmeyi hedeflediğimiz elektrospin cihazında ise en büyük problem standart ve tekrarlanabilir üretim sağlamanın zorluğu. İşte bu noktada hedefimiz bu sorunları ortadan kaldıracak alt bileşenler ile elektrospin cihazını daha da etkin bir hale getirebilmek ve nihayetinde istediğimiz özelliklerde fiber malzeme üretecek bir sistem elde etmek.”

KOSGEB destek verdi, hidrojenden elektrik üretiyor ile ilgili etiketler ekonomi KOSGEB
GÜNÜN VİDEOSU

Rus stratejistten Türkiye’yle ilgili çarpıcı sözler: Türkiye Batı'nın parçası değil, bağımsız devlet

Rus Stratejist Aleksandr Dugin, Türkiye ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dugin "Türkiye Batı'nın bir parçası olarak görülebilir ama bağımsız bir devlet. Rusya'nın da istediği Türkiye'nin bu egemenliğine devam etmesi." dedi.