Vücudumuza aldığımız kalorinin büyük bir kısmını beyin harcarken yüzde 40'lık bölümünü de bağırsaklarımız kullanmaktadır. Bu nedenle bağırsaklar vücudumuzun ikinci beyni olarak adlandırılır.
Kötü beslenip stresli yaşayanlar dikkat! Sinsi hastalık sizi bulmuş olabilir...
Koronavirüs pandemisi nedeniyle evde kaldığımız günlerde kötü beslenme ve stres bağırsaklarımızı olumsuz etkiledi. Bu nedenle son yıllarda geçirgen bağırsak sendromu hastalığı yaşayanların sayısı giderek arttı. Peki bu hastalıktan korunmak için neler yapılmalı? İşte madde madde dikkat edilmesi gerekenler...
BUNLARI YAPANLAR YANDI
Sabah'ta yer alan habere göre, beslenmenizde şeker yüklü, rafine edilmiş tahıllardan yoğun, doymuş yağlı hayvansal ve bitkisel gıdalar, tatlandırıcılar gibi yapay zararlı maddeler tüketilirse zamanla bu birbirine bağlı hatta sıkı bağlı bağlara zarar vermeye başlamakta ve aralarında boşluklar oluşarak kan dolaşımına zararlı bileşiklerin geçişi hızlanmaktadır. Bu duruma inflamasyon yani iltihabik maddelerin üretiminde artış diyoruz.
GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR?
Geçirgen bağırsak sendromu; bağırsaktaki sızdırma durumunu veya bağırsaklardaki aşırı geçirgenliği ifade eder. Bağırsak yüzeyindeki hücreler arası sıkı bağlar bağırsak iç astarını sağlam tutmak ve iki önemli görevi yerine getirmek için burada bulunurlar.
İlki sindirilen yiyeceklerin emilerek sağlıklı besin bileşenlerinin dolaşıma geçmesini kolaylaştırmak diğeri ise zararlı mikroplar kontrol altında tutmaktır.
İşte tam burada sık ve uzun süre antibiyotik kullanımına maruz kaldıysanız, yüksek yağlı ve yüksek şekerli besleniyorsanız bu astar hasar görebilmekte dolayısıyla bağırsak sızdırma sıkıntısı oluşabilmekte sonrasında ise bağırsaktaki bağışıklık savunması bozularak vücudun başka yerlerine zincir reaksiyonlarla ince bağırsağın hastalıklarının meydana gelmesini kolaylaşmaktadır.