Kovid-19'a karşı etkiyi artırmak için aşılar karıştırılacak

İngiliz bilim insaların dünya genelinde Kovid-19'un tam 4 bin farklı türünün olduğunu açıkladı. Bilim insanları bu nedenle farklı firmalarca geliştirilen aşıların karıştırılarak, hastalıkla mücadele için etkisini artırmaya çalıştıklarını duyurdu. Benzer şekilde aşıların karıştırılması işlemi Afrika'da ortaya çıkan ölümcül Ebola virüsüne karşı savaşta etkili bir yöntem olduğunu kanıtlamıştı.

Araştırmalara göre mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün önceki dönemlere göre daha hızlı yayıldığı ve İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da da binlerce farklı türünün ortaya çıktığı belirlendi.

İngiliz Aşı Uygulama Bakanı Nadhim Zahawi yaptığı açıklamada, şu anda geliştirilen aşıların koronavirüsün farklı türlerine yakalanan insanlarda etkili olmasının pek olası görünmediğini ifade etti ve özellikle de hastaneye yatırılan ve ağır hastalarda durumun daha kötü olduğunu kaydetti.

Zahawi, "Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca ya da diğer firmalar şimdi ürettikleri aşıların farklı Covid türlerinde de etkili olabilmesi için birtakım yollar arıyorlar. Şu anda dünya üzerinde 4000'den fazla koronavirüs varyantı bulunuyor." dedi.

İngiliz Bakan Zahawi dünyadaki genom dizilimi endüstrisinin yaklaşık yüzde 50'sinin İngiltere'de kayıt altında olduğuna dikkat çekerek, sonbahar ya da ilkbahar mevsimlerinden sonra her türlü Kovid-19 türüne karşı yanıt vermeye hazır olacaklarını ve mutasyona uğramış türler için de aşı üretebileceklerini belirti.

BİONTECH İLE OXFORD AŞILARI KARIŞTIRILACAK

Bu gelişme sebebiyle İngiltere'de perşembe günü Pfizer ve AstraZeneca'ya ait aşıların, iki aşamalı bir programda karıştırılarak bağışıklık sistemine olan etkililerini değerlendirmek için bir deney uygulamaya sokuldu. Deneklere ait bağışıklık durumu verilerinin haziran ayı civarında netleşmesi bekleniyor.

Bu deneme ile aynı zamanda virüsle mücadelede Pfizer ve BioNtech tarafından geliştirilen mRNA tekniğiyle, Oxford Üniversitesi- AstraZeneca işbirliğinde geliştirilen adenovirüs viral vektör tekniğini ilk kez harmanlanmış olacak. İlk dozda deneklere Pfizer-BioNtech aşısı, daha sonra ise Oxford - AstraZeneca aşısı uygulanacak. Hastaların durumları ilerideki 4-12 haftalık dönemlerde yeniden incelemeye alınacak.

AstraZeneca bu çalışmadan bağımsız olarak kendi aşılarını Rusya'da üretilen Sputnik V ile birlikte de denemeye tabi tutacak. 

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Havalimanı'nda yakalanan yavru goril sosyal medyanın gündeminde! İşte yeni görüntüleri...

İstanbul Havalimanı'nda ele geçirilen yavru gorilin beslenirken görüntüleri paylaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, yavru goril gündem olunca sağlık durumuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Ufaklığın durumu şu an iyi” denildi.