Türk bilim insanlarının koronavirüsle mücadelenin de seyrini değiştirecek keşfine ilişkin konuşan Öğretim Görevlisi Doktor Alpay Medetalibeyoğlu, "Bu genotipe sahip olan kişilerin yeni tip corona virüse yakalandıklarında yeterli bağışıklık yanıt oluşturma konusunda daha savunmasız olduğunu gördük. Çalışmamız, genetik ile hastalığın şiddeti arasındaki ilişikiyi açıkça ortaya koyan bir araştırma olma özelliğine sahip. Bununla birlikte, aşılama çalışmalarında bu gen varyasyonuna sahip olan kişilerin öncelikli olmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Kovid-19'un şiddetini artıran gen bulundu
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, Mannan Bağlayıcı Protein (MBL2) gen B varyantına sahip olan kişilerin yeni tip koronavirüse karşı daha savunmasız olduğunu belirledi. Bilim insanları, bu genotipe sahip olan insanların şiddetli hastalığa yakalanma riskinin 10 kat, yoğun bakıma alınma olasılığının ise yaklaşık 3 kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
NTV'den Ayşegül Engür Dahi'nin haberine göre, tüm dünyada 2 milyonu aşkın kişinin ölümüne yol açan Kovid-19 pandemisiyle ilgili bilimsel çalışmalar Türkiye'de ve küresel çapta hız kesmeden sürüyor. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları genetik faktörler ile Kovid-19’un şiddeti arasında bağlantıyı kanıtlayarak bu alanda çok önemli bir çalışmaya imza attı.
Kovid-19’un bazı genç hastalarda altta yatan herhangi bir faktör olmaksızın ölümcül bir seyir izlediği; yan sağlık sorunları olan bazı yaşlılarda ise çok hafif seyrettiği gözlemleniyordu.
Araştırmacılar, bu durumun bu kişilerin genetik yapısından kaynaklanabileceğini fark etti.
Buradan yola çıkarak genetik faktörler ile Kovid-19 hastalığının seyri arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar, insanların DNA’sındaki genetik kodlardan birini oluşturan kodon 54 nükleik asit dizisindeki Mannan Bağlayıcı Protein (MBL2) gen B varyantının Kovid-19 enfeksiyonu daha kötü hale getirip getirmediğini inceledi.
284 KİŞİNİN GENETİK KODU İNCELENDİ
Araştırmada 284 Kovid-19 hastasının genetik kodu incelendi ve veriler 100 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubunun örnekleriyle karşılaştırıldı. Kovid-19 hastaları da klinik özelliklerine göre alt gruplara ayrıldı ve geçirdikleri diğer hastalıklar inelendi. Tüm hastaların ve kontrol grubunda yer alan kişilerin DNA'ları, MBL2 geninindeki A ve B varyasyonu açısından değerlendirildi.