KPSS lisans sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

KPSS lisans sınavına giren adaylar, artık sabırsızlıkla sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihi bekliyor. Yüz binlerin merak ederek sorguladığı sınav sonuç tarihi belirlendi. KPSS lisans sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Detaylarıyla bu haberde...

Aylarca hazırlandıkları KPSS lisans sınavını atlatan adaylar şimdi sonuçları merak ediyor. Sınav heyecanını geride bırakan yüz binlerce katılımcının sorguladığı sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih belirlendi. KPSS lisans sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Bu sorunun yanıtını ve gerekli bilgileri haberimizde topladık.

KPSS lisans sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

KPSS LİSANS SINAVI SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Kamuya personel alımı için gerekli olan KPSS genel kültür ve genel yetenek testi, 22 Temmuz Pazar günü yapıldı. Eğitim bilimleri testinin de aynı günün öğle saatlerinde gerçekleştirildiği sınavın sonuçlarının 31 Ağustos 2018 tarihinde erişime açılacağı duyuruldu.


SINAV SORULARI
Sınavda genel kültür ve genel yetenek alanından 60'şar soru yöneltildi. Genel kültür alanındaki soruların yüzde 45'ini tarih, yüzde 30'unu Türkiye coğrafyası, yüzde 15'ini temek yurttaşlık bilgisi, geriye kalan yüzde 10'luk kısmını ise güncel konular oluşturdu.

Öte yandan genel yetenek sınavının 30 soruluk kısmı Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik sorulardan oluştu. Sayısal bölümde ise mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorular yöneltildi.

ALAN BİLGİSİ SINAVI 28-29 TEMMUZ 'DA
Kamuda belli alanlarda işe alınacak adayların katılım göstereceği alan bilgisi sınavı 2 gün sürecek. İlk sınav 28 Temmuzda yapılacakken, ikinci sınav 29 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek. Alan bilgisi testindeki soruların dağılımı ise dahil olunacak sınava göre değişiklik gösterecek.

Öğretmenlik ya da Din Hizmetleri alanında görevlendirilmek isteyen adaylar, ÖSYM'nin ilerleyen tarihlerde gerçekleştireceği sınavlara dahil olacak. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 5 Ağustos Pazar günü gerçekleşecekken, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) yıl sonunda, 9 Aralık Pazar günü uygulanacak. ÖABT sınavı, sınıf öğretmenliği, rehber öğretmen, ilköğretim matematik öğretmenliği gibi 16 farklı öğretmenlik branşı için yapılacak. DHBT sınavında adaylara, İslam İnanç Esasları, İslam İbadet Esasları, Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi), Tefsir, Fıkıh gibi sorular yöneltilecek.

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS NEDİR?
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan bir sınavdır. KPSS, öğretmenler de dahil kamu kurumlarına atanacak personeli seçmek için gerçekleştirilir.

İlk olarak 1999'da başlayan sınavın adı 1999 ve 2000 yıllarında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS), 2001'de Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı (KMS) oldu. 2002'den itibaren de Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla düzenleniyor.

İşte KPSS ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları:

KPSS'YE KİMLER GİRİYOR?
Kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılıyor.

A GRUBU KADROLAR NE DEMEK?
Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atanacakları kapsar.

B GRUBU KADROLAR NELERİ İFADE EDİYOR?
Genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakları kapsar.

SINAVA KİMLER BAŞVURABİLİR?
Sınavın türüne göre lise, önlisans veya lisans mezunları bu sınavlara girer. Sınava sınavın geçerlilik süresi içinde mezuniyet belgesi alacak olan öğrenciler de katılabilir.

KPSS LİSANS SINAVI NE DEMEK?
Sadece lisans yani 4 yıllık ve üzeri yükseköğretim kurumları programlarını bitirenlerin katılabildiği bir sınavdır. Yüksek lisans ya da doktora yapanlar da A Grubu ve öğretmenlik ile B grubu kadrolarına lisans diplomalarını aldıkları alandan başvurabilirler.

KPSS ÖNLİSANS VE ORTAÖĞRETİM SINAVI NEDİR?
Bu sınava yükseköğretim kurumlarının iki yıllık önlisans programları ile lise mezunları katılabilir.

SINAVIN SINIRLILIKLARI NEDİR?
Lisans mezunları hem KPSS lisans hem de önlisans ve ortaöğretim sınavlarına giremez. Sınavlardan yalnızca birine girmek zorundalar.

KAÇ KEZ GİRME HAKKI VAR?
Sınava adaylar istedikleri kadar girebilir. Yalnızca A grubu kadrolara başvurabilmek için 35 yaş sınırı bulunuyor.

MEZUN OLMADAN GİRİLEBİLİR Mİ?
Öğrenciyken sınava girmek mümkün. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarında mezuniyetten önce girilmiş sınavların sonuçlarını kabul etmiyor.

KPSS NASIL UYGULANIR?
KPSS hafta sonları cumartesi ve pazar günleri sabah ve öğleden sonra oturumları olarak yapılır. Adaylara çoktan seçmeli sorular yöneltilir. Adaylar atanmak istedikleri alan ve mezuniyetlerine göre sınavlara girerler.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.