Kredi kartı düzenlemesi nedir? Hangi ürün kaç taksit olacak? BDDK'dan yeni düzenleme taslağı!
BDDK, kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslak hazırladı. BDDK'nın hazırladığı yönetmelik taslağına göre, belirli ürünler hariç tüketici kredisinin vadesi azami 36 ay olacak. Yeni kredi kartı düzenlemesi nedir? Hangi ürün kaç taksit olacak? BDDK'dan yeni düzenleme taslağı bu haberde...
BDDK'dan kredi kartı taksitlerine flaş düzenleme geldi. Taslakta kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılması öngörülüyor. Yeni kredi kartı düzenlemesi nedir? Hangi ürün kaç taksit olacak? BDDK'dan yeni düzenleme taslağı ile ilgili ayrıntıları haberimizden okuyabilirsiniz.
YENİ KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ NEDİR?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bankaların kredi işlemlerine dair yürürlükte olan yönetmelikte bazı değişiklikler yapılmasına karar verdi. Yönetmelik taslağı yayımladı. Yönetmelik taslağında bazı özel amaçların haricindeki tüketici kredilerinin vadesi 36 ay olarak sabitlendi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yeni yönetmelik taslağı hazırlanarak yayımlad. Yönetmelik taslağında tüketici kredilerinin vadesi azami 36 ay olarak sabitllendi. Ayrıca yönetmelik taslağında kredi kartında taksit sayısına 12 ay sınırı getirildi.
Taslakta "tüketici kredilerinin vadesi otuz altı ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi on iki ayı aşamaz" denildi.
Ayrıca taslakta taşıt kredileri hakkında bazı düzenlemelere yer verildi.
HANGİ ÜRÜN KAÇ TAKSİT OLACAK?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu taslağına göre, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'dan bu konuda yapılan açıklama şu şekilde;
"Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemeyecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı" hazırladı.
Buna göre, bu süre elektronik eşya alımlarında üç ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda altı ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak.
Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.
Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemeyecek.
BDDK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Türkiye'de tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, bankalar ve özel finans kurumlarının piyasa disiplini içerisinde sağlıklı, etkin ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir yapıda işleyişi için uygun ortamı yaratmak bu sayede ülkenin uzun vadeli büyümesine ve istikrarına katkıda bulunmak amacıyla 31 Ağustos 2000 tarihinde kurulmuş özerk bir kurumdur. İdari yapılanma, Kurul ve Kurum şeklinde örgütlenmiştir. Kurulun karar organı olarak aldığı karar ve yaptığı düzenlemelerin uygulanması, Kurumun yetki ve görevleri arasındadır.
BDDK, 5411 sayılı Bankacılık Kanunun ve mevzuatla kendisine verilen düzenleme ve denetlemeyle ilgili görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Kurumun kararları yerindelik denetimine tâbi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi BDDK kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, BDDK'nın karar organıdır. Kurul; biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere yedi üyeden oluşur. Kurul Başkanı Kurumun da başkanıdır. Kurumun şu anki başkanı Mehmet Ali Akben'dir.
Bağlı birimler
Ana Hizmet Birimleri
Bilgi Sistemleri Uyum Daire Başkanlığı
Denetim Daire Başkanlıkları (4 adet)
Düzenleme Daire Başkanlığı
Ekonomik Değerlendirmeler Daire Başkanlığı
Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı
Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı
Risk Yönetimi Daire Başkanlığı
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Uygulama Daire Başkanlıkları (5 adet)
Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı
Danışma Hizmet Birimi
Hukuk İşleri Daire Başkanlığı
Yardımcı Hizmet Birimi
Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı