Enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlara rağmen talep beklenilen seviyede düşmedi. Satışlar canlılığını korurken, harcamalar her hafta rekor kırdı. Merkez Bankası verilerine göre şubat ayının son haftasında kredi ve banka kartı ile yapılan harcamalar yüzde 15 arttı. Bu durum ise kredi ve kredi kartlarına yönelik düzenleme beklentileri artırdı.
Kredi kartlarına yeni sınırlamalar gelir mi?
Enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlara rağmen talep beklenilen seviyede düşmedi. Merkez Bankası verilerine göre şubat ayının son haftasında kredi ve banka kartı ile yapılan harcamalar yüzde 15 arttı. Kredi kartlarına yönelik adımların atılması bir süredir bekleniyordu. Bankalar, nakit avansa taksit sınırı getirerek ilk adımı resmen atmış oldu. Aynı zamanda kredi faizlerinde de artışa gidildi. Peki kredi kartlarına yeni sınırlamalar gelir mi? İşte detaylar...
Kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin seçimlerden sonra yapılması beklenirken, bankalar bazı kararları hayata geçirdi.
- Kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12'den 3'e indirildi.
- Nakit avansta limit oranları düşürüldü.
- İlk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya indirildi.
- İhtiyaç ve kredi faizlerinde yıllık faiz oranı artırıldı.
Söz konusu düzenleme ile ilgili Merkez Bankası'ndan bankalara talimat gitmediği, sözlü yönlendirme yapıldığı ifade edildi.
KREDİ KARTINA SINIR GELDİ Mİ?
Bankaların kararının kredi kartlarını kapsamadığı belirtildi. Kartlı alışverişlerde taksit sınırlanması henüz söz konusu değil.
İŞTE KONUŞULAN ÖNLEMLER
Kredi kartına düzenlemelerin seçim sonrasında gelmesi bekleniyor. Finans çevrelerinde gelebilecek bazı önlemler şöyle sıralanıyor:
- Kredi kartlarına taksit uygulamasının kaldırılması
- Kredi kartı limitlerinin düşürülmesi
- Kredi kartı faiz oranlarının artırılması
- Asgari ödeme tutarının artırılması
- Yüksek limitli harcamaların kısıtlanması
- Lüks tüketim için harcama limitleri konulması