Türkiye’de bireysel kredi kartı kullanan ve borcu olan 28 milyon tüketici bulunuyor. Kredi kartı sayısı 127.2 milyon, banka kartı sayısı 192.8 milyon civarında. Son 1 yıl içinde kartla harcamayı yavaşlatmak için birçok düzenleme devreye alındı. Kart faizlerinin yükselmesi, karttan nakit çekim tutarının düşürülmesi, nakit avansta 3 taksit sınırı, limit artışlarının durması ilk akla gelenler. İşte bu önlemlerle birlikte artan faiz maliyeti, alışverişte 2 ve üzeri taksite vade farklarının eklenmesi, kart bakiyelerinin dolmasıyla son dönemde rekordan rekora koşan kart harcamalarında fren sesleri duyulmaya başladı.
Kredi kartlarında son 3 ayın en sert düşüşü
Kredi kartlarında son 3 ayın en sert düşüşü yaşanıyor. Yükselen faizler, taksitli alışverişlerde vade farkı gibi durumlar vatandaşların kredi kartı kullanımını yavaşlattı. Neredeyse tüm sektörlerde kartlı ödemeler azalırken, kredi kartlarında nakit çekim mart ayından sonra fren yaptı. İşte detaylar...
Merkez Bankası’nın haftalık olarak yayımladığı ‘Banka ve Kredi Kartı Sektörel Harcama İstatistikleri’ kartlı harcamaların haftalık röntgenini çekiyor. En güncel veri 11 Ekim haftasını kapsıyor. Bu verilere göre; 3-4 tane istisna dışında neredeyse tüm sektörlerde kartlı harcamalarda frene basıldığı görülüyor. 4 Ekim haftasında kartlarla 328.5 milyar liralık harcama yapılmıştı. Bu tutar ağustos ayındaki 335.8 milyarlık haftalık harcamadan sonraki en yüksek seviyeydi. Ancak 11 Ekim haftasında (4-11 Ekim) işlem adedinin artmasına rağmen yüzde 7’lik (22.6 milyar lira) düşüşle 305.8 milyarlık harcama gerçekleşti. Bu aynı zamanda son 3 ayın en sert haftalık düşüşü oldu.
Harcamaların sektörel dağılımına bakıldığından en fazla düşüşün hizmet sektöründe, eğitim ve kırtasiye harcamalarında, mobilya-dekorasyonda, müteahhit işlerinde, yetkili araç servislerinde, vergi ödemelerinde, bireysel emeklilikte (BES), internet alışverişlerinde ve sigortada yaşandığı görülüyor. Öte yandan akaryakıt harcamaları, havayolları, giyim, yemek ve telekomünikasyon gibi sektörlerde kısmi de olsa kartlı harcama tutarlarında artış gözlemleniyor. Hem haftalık hem de yılbaşına göre kartlı harcamaların en çok azaldığı sektörler ise elektrik, elektronik ve bilgisayar sektörü, mobilya ve sigorta sektörü oldu. Kartla vergi ödemeleri de son 10 ayda azaldı.
Uygun limit: Eğer kart harcamalarınızda ölçüyü kaçırıyorsanız, limitiniz de en üst tutardan belirlenmişse bankadan bunun düşülmesini talep edin.
Öncelik ihtiyaç: Geliriniz borçlarınızı kapatmaya yeterli olsa da harcamalarda önceliğiniz temel ihtiyaçlar olsun. İsteklerinizi finansal sağlığınız oluşana kadar erteleyin.
Borcu zamanında kapatın: Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için aylık yüzde 4.55 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için aylık yüzde 4.25 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanıyor. Nakit çekim faizi ise yüzde 5.