Kripto para birimi IOTA nedir?
Kripto para birimleri gündemden düşmek bilmiyor. Pazar günü akşam saatleri itibariyle kripto ürünler arasında yeni bir paranın yıldızı parladı. IOTA’nın ani bir şekilde yükselmesi yatırımcıların dikkatini çekti. IOTA, internet dünyasının bildiği dijital para birimi Bitcoin’den biraz farklı. IOTA vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. IOTA sistemi, Coordinator adı verilen tek bir yönetici ile çalışmaktadır. Coordinator, tüm işlemleri onaylamayı sağlar. Coordinator olmadan IOTA DAG ilk aşamalarda yeterince güvenli olarak sayımaz. Coordinator, ağ yeterince geniş hale gelince kaldırılması gerektiği anlamı taşır. Peki, IOTA nedir? Nasıl kazanılır? Güvenilir mi? Detaylar haberimizde...
IOTA nedir? Kripto para birimleri vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor... IOTA sistemi, blockchain (blok zinciri) yerine yönlendirilmiş asiklik grafiği DAG kullanır. IOTA'nın DAG'ı amiyane tabirle Tangle (Aapsaçı) olarak adlandırılır ve blok zinciri protokolünün genelleştirilmesidir. Blok zincir ağına dayanmayan IOTA, Tangle adını taşıyan alternatif bir dağıtımcı hesap sistemine dayanıyor. IOTA’nın ani bir şekilde yükselmesi yatırımcıların dikkatini çekti. IOTA, internet dünyasının bildiği dijital para birimi Bitcoin’den biraz farklı. Peki, IOTA nedir? Nasıl kazanılır? Güvenilir mi? Kripto para birimleri nelerdir? Detaylar haberimizde...
IOTA NEDİR?
IOTA, dijital para birimi sahasının yenisi. Blok zincir ağına dayanmayan IOTA, Tangle adını taşıyan alternatif bir dağıtımcı hesap sistemine dayanıyor. Microsoft, Fujitsu ve diğer başka şirketlerle işbirliği yapan bu yeni dijital para birimi, ‘nesnelerin interneti' alanında kendini ilk piyasa alanı olarak tanımlıyor.
18 Aralık 2017 tarihi itibari ile bir (1) IOTA'nın değer 3,83 dolardır. Aralık 2017 itibari ile kripto para birimi IOTA'nın pazar değer 12 milyar dolar civarıdır. Bu değerle beraber IOTA dolaşımdaki en büyük dördüncü kripto para birimidir.
IOTA İŞLEMLERİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?
Bir IOTA kullanıcısının işlem gerçekleştirebilmesi için kullanıcı rastgele seçilmiş başka iki işlem daha doğrulamalıdır. Gönderilmiş bir işlemin alıcı tarafından onaylandı olarak kabul edilmesi için gönderici yeterli onay seviyesini sağlamalıdır (örneğin başka kullanıcılar tarafından yeterli sayıda onaylanmalıdır). IOTA sistemi, Coordinator adı verilen tek bir yönetici ile çalışmaktadır. Coordinator, tüm işlemleri onaylamayı sağlar. Coordinator olmadan IOTA DAG ilk aşamalarda yeterince güvenli olarak sayımaz. Coordinator, ağ yeterince geniş hale gelince kaldırılması gerektiği anlamı taşır.
IOTA BİRİMLERİ NELERDİR?
IOTA'nın en küçük hesap birimi bir Lota'dır. Lota ayrıca Yunan Alfabesi'ndeki en küçük harften bir sonraki harftir. Daha büyük hesap birimleri Lota kelimesinin önüne koyulan ön eklerle oluşturulur. 1 milyon IOTA, Megalota ya da Miota (Mi) olarak adlandırılır. Bu birim, kritp para birimi alışverişlerinde kullanılan temel lota birimini temsil eder.
IOTA birimleri şu şekildedir;
Kilolota (Ki) = 1.000 IOTA
Megalota (Mi) = 1.000.000 IOTA
Gigalota (Gi) = 1.000.000.000 IOTA
Teralota (Ti) = 1.000.000.000.000 IOTA
Peralota (Pi) = 1.000.000.000.000.000 IOTA
Ki birimini temsil eden Kilolota, 1.024 baytı temsil eden Kilobayt ile karıştırılmamalıdır.
IOTA FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?
Pazar günü akşam saatleri itibariyle kripto ürünler arasında yeni bir paranın yıldızı parladı.
Pazar günü 1.45 dolar seviyelerinden işlem gören IOTA adındaki kripto para birimi, soluksuz bir şekilde yükselişe geçerek iki günde 3.21 dolara kadar tırmandı.
IOTA'daki yükseliş yüzde 120 olarak kaydedilirken, piyasa değeri 8 milyar doları aştı. IOTA'da yaşanan yükselişle birlikte işlem hacmi de patladı ve son 24 saatte 1.13 milyar dolarlık işlem gerçekleşti.
IOTA'da yaşanan bu yükselişte, para biriminin arkasındaki kurum olan Alman IOTA'nın veri piyasası üzerine Fujitsu, Microsoft ve Samsung gibi büyük teknoloji firmalarıyla ortaklığa başladığını açıklaması etkili oldu.
IOTA, ulaştığı büyüklükle dijital paralar arasında beşinciliğe yükseldi.
IOTA kurucu ortağı ve CEO'su David Sonstebo “yeni petrol veri” dediği açıklamasında pazaryeri projesinin firmaların heba olacak verileri satmasına ve paylaşmasına olanak tanıdığını belirtti.
“Şu anda toplanan bu değerli verinin yüzde 99'u kayıp. IOTA, komisyonsuz işlem sistemi ve merkezi olmayan dağıtık defteri üzerinden datanın bütünlüğünü ücretsiz olarak garantileyerek bu verilerin paylaşımını teşvik ediyor” açıklamasında bulundu.
Yaşanan yükselişin IOTA'nın blockchain teknolojisine yaklaşımından ve adı geçen firmalarla yapacağı partnerlikten kaynaklandığını kaydeden Sonstebo, IOTA'yı ‘uyuyan dev'e benzetti.
IOTA SİSTEMİNDE TANGLE NEDİR?
IOTA sistemi, blockchain (blok zinciri) yerine yönlendirilmiş asiklik grafiği DAG kullanır. IOTA'nın DAG'ı amiyane tabirle Tangle (Aapsaçı) olarak adlandırılır ve blok zinciri protokolünün genelleştirilmesidir.
IOTA ŞİFRELEME SİSTEMİ NEDİR?
IOTA, eliptik egri kriptografisi yerine karma tabanlı şifreleme Winternitz kullanır. Karma tabanlı imzalar, eliptik eğri kriptografisine göre daha hızlıdır. Ayrıca kuantum algoritması, kuantum bilgisayarının saldırılara karşı oldukça etkili olduğunu belirtir. Bitcoin bloğu oluşturmak için kripto saldırganları tespit etme süreci genel olarak saldırılara karşı zayıf kalmaktadır. Fakat IOTA sistemi, saldırılara karşı daha güçlüdür.
IOTA SİSTEMİNİN VERİ PAZARI NEDİR?
IOTA sistemi, üçüncü parti bileşenleri tarafından oluşturulan veri için kamuoyuna açık bir pazar sistemi kullanır (https://datum.iota.org/). Amaç, günlük olarak oluşturan ve büyüyen 2.5 kentilyon bayt veri için patlayan pazarı paraya çevirmektir. Proje, Deutsche Telekom, Bosch, Microsoft, PricewaterhouseCooper, Airbus, Cisco, Samsung, Orange S.A., Fujitsu ve Çin Huawei Group gibi küresel çapta büyük 20 kadar kuruluşun katılımı ile toplanmıştır.
Veri pazarı bağlı cihazlara güvenli bir şekilde işlem yapma, alış, satış ve çeşitli veri imkanı sağlar. Ücretsiz mikro işlemler IOTA protokolü tarafından yürütülür.
LİTECOİN NEDİR?
Litecoin basitçe bir alt kripto para birimidir.
Litecoin ilk kripto para birimi Bitcoin’in açık kaynak kodlu yazılımından esinlenilerek geliştirilmiş ilk altcoindir.
Bitcoin’in Dünya genelinde büyük sükse yaratmasından sonra, 13 Ekim 2011 tarihinde kimliği bilinmeyen kişiler yarafından Bitcoin’in açık kaynak kodlu yazılımı geliştirilerek oluşturulmuş, temelde Bitcoin’den daha gelişmiş olduğunu iddia eden Litecoin, aynı zamanda alternatif coinler yani altcoinlerin ilk örneğidir.
Litecoin, Dünyadaki herkes için hemen hemen sıfır maliyet ile para transferleri yapmayı sağlayan P2P (kişiden-kişiye) kripto para birimidir. Litecoin de diğer altcoinler gibi herhangi bir merkezi olmaksızın, açık kaynak kodlu, küresel bir ödeme ağıdır.
Kullandığı matematik tabanlı teknolojisi ağı korur ve bireylerin kendi paralarını kendilerinin kontrol etmelerini olana tanır. Litecoin, önde gelen kripto paralardan daha hızlı işlem onay sürelerine ve gelişmiş depolama imkanlarına sahiptir.
Litecoin aynı zamanda, büyük sanayi desteği, ticaret hacmi ve akışkanlığı ile Bitcoin'inin eksiklerini tamamlayan bir ticaret ortamıdır.
Litecoin bir çeşit eş değer kripto para birimi ve MIT/X11 lisansı altında ortaya çıkarılmış açık kaynak kodlu yazılımdır. Litecoin madenciliği ve transferi açık kaynak kodlu kriptolu protokol temelinde yapılır ve bir merkez havuz ya da tek yönetici ile çalışmaz. Popüler kripto para birimi Bitcoin’den etkilenen ve teknik olarak Bitcoin’e benzeyen Litecoin, Bitcoin’e ve diğer kripto para birimlerine nazaran SegWit ve Lighting Network gibi sistemlerle uyumlu çalışan bazı teknik iyileştirmeler içerir. Bu gibi teknik iyileştirmeler Litecoin’e, olası engel ihtimallerini azaltarak belirli bir süre içerisinde ağ tarafından işleme tabi tutulan çok sayıda işlemin yapılmasına izin verir. Litecoin işlem ücreti sıfıra (0) yakındır ve ödemeler Bitcoin’e nazaran dört (4) kat hızlı gerçekleşir.
11 Aralık 2017 tarihi itibari ile bir (1) Litecoin 240 ABD dolarına denktir. Litecoin’in sembolü LTC ya da Ł biçiminde gösterilir.