Kronik ve alerjik hastalıkları olan kişiler sıcak havaya karşı daha duyarlı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Karakullukçu Çelebi, “Sıcaklığın artması sonucunda terleme ile birlikte vücutta sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kayıpları olmaktadır. Bu nedenle bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Bu gibi durumların yaşanmaması için yaz aylarında da beslenmeye özellikle dikkat edilmelidir” dedi.
Kronik hastalığı olanlar dikkat! Sağlıklı bir yaz için altın değerinde tavsiyeler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Karakullukçu Çelebi, yaz aylarında kronik hastalığı bulunanların beslenme ve sıvı tüketimine dikkat etmezlerse bazı sorunlarla karşılaşabileceklerini belirtti. Dikkat edilmesi gerekenler konularda uyarılarda bulunurken harika bir meyveli soğuk çay tarifi de verdi. İşte altın değerindeki o tavsiyeler haberimizin devamında.
Yaz aylarında özellikle nemin hissedildiği bölgelerde vücut ısısının arttığını ve metabolizmamızın da bu durumdan etkilendiğini söyleyen Dyt. Sena Karakullukçu Çelebi, “Bu durum kronik hastalıklara (kalp, diyabet, hipertansiyon vb.) ve alerjik semptomların artmasına neden olmaktadır. Kronik ve alerjik hastalıkları olan kişiler sıcak havaya karşı daha duyarlıdırlar. Sıcaklığın artması sonucunda terleme ile birlikte vücutta sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kayıpları olmaktadır. Bu nedenle bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Bu gibi durumların yaşanmaması için yaz aylarında da beslenmeye özellikle dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.
KIZARTMALARDAN UZAK DURULMALI
Hayatın her döneminde olduğu gibi sağlıklı beslenme alışkanlığının yaz aylarında da kazanılması ve devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Dyt. Sena Karakullukçu Çelebi, “Tabağınızda her çeşit besin grubundan bulundurarak porsiyon kontrolünü dikkate alarak tüketim sağlamaya çalışınız. Yağlı besinlerin ve yağda kızartılarak hazırlanmış yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde zeytinyağı kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ KAHVALTI
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunun altını çizen Dyt. Çelebi, “Özellikle çocuklar, ergenler, hamileler, emziren anneler, yaşlılar, her yaş grubunda kronik rahatsızlığı olanlar ve iş yükü fazla olan kişiler için kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda yağ oranı düşük peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de yarım yağlı süt, açık şekersiz çay, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir” açıklamasında bulundu.