Kronik hastalık nedir? Kronik hastalıklar nelerdir? Tedavi edilebilir mi?

Kronik hastalık terimi son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlandı. Birçok kişi tarafından sıkça merak edilen ‘kronik hastalık’ terimi özellikle viral hastalıkların risk grubunu tanımlarken kullanılır. Peki, kronik hastalık ne demek? Kronik hastalıklar nelerdir? İşte cevabı…

Covid-19 ve Maymun Çiçeği virüsü gibi viral hastalıkların yaygınlaştığı bu dönemlerde oldukça sık duyulan ‘kronik hastalık’ terimi en çok risk grubundaki kişileri sıralarken kullanılır. Kronik hastalık terimi özetle uzun süren ve tamamen tedavi edilemeyen hastalık anlamına gelmektedir. İşte kronik hastalık nedir? Kronik hastalıklar nelerdir? Kronik hastalıkların nedenleri nelerdir? gibi sorularınızın cevabı haberimizin devamında.

KRONİK HASTALIK NEDİR?

Kronik hastalıklar, uzun süren, tamamen tedavi edilemeyen ve bu nedenle sıklıkla tekrarlanan tedaviler gerektiren hastalıklardır. 

Kronik hastalıklar, düzenli olarak tıbbi müdahale gerektirdiğinden ötürü kişinin gündelik yaşamının aktivitelerini sınırlar.

Hastalık nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin şiddeti değişkendir. Hastalık bazı dönemlerde alevlenip ağır bir seyir izleyebilirken, bazı dönemlerde ise hastalığın şiddeti azalıp, kişide ortaya çıkardığı belirtiler hafifleyebilir.

Kronik hastalık nedir? Kronik hastalıklar nelerdir? Tedavi edilebilir mi?

KRONİK HASTALIKLAR NELERDİR?

Kardiyovasküler hastalıklar (yüksek tansiyon, damar sertliği, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kardiyak aritmiler )

Eklem ve kemik hastalıkları (osteoartrit, romatoid artrit, gut hastalığı)

Solunum yolu hastalıkları ( bronşiyal astım, KOAH, bronşit)

Diyabet (Tip 1 ve daha sıklıkla Tip 2)

Tiroid hastalıkları (hipertiroidizm, hipotiroidizm)

Nörolojik hastalıklar (Alzheimer, Parkinson, demans)

Alerjiler (saman nezlesi, ev tozu akarı alerjisi, hayvan tüyü alerjisi ve besin alerjileri)

Mental hastalıkları (depresyon, tükenmişlik, bipolar hastalık, şizofreni)

Gastrointestinal hastalıklar (irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit, Crohn hastalığı)

Kanser hastalıkları (meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri)

Kronik hastalık nedir? Kronik hastalıklar nelerdir? Tedavi edilebilir mi? - Resim : 2

KRONİK HASTALIKLAR NEDEN OLUR?

Kronik bir hastalığın oluşmasında birçok faktör vardır. Genetik yatkınlık, kazalar ve viral hastalıklar dış faktörlerdendir. Çevresel faktörlerde kronik hastalıklara neden olabilmektedir. Hava kirliliğinin olduğu bölgede yaşayanlar, asbest maruziyeti, kerpiç evlerde yaşayanlarda daha fazla görünen KOAH veya stres yoğunluğu nedeni ile kalabalık şehirlerde yaşayanlarda kronik hastalık riskini artırır. Bununla birlikte, kronik bir hastalığa yakalanma riskinin artması, kişinin günlük yaşamdaki davranışlarından da kaynaklanabilir. Örneğin aşırı alkol tüketimi, sigara içmek, egzersiz yapmamak, fazla kilolu olmak ve sağlıksız beslenmek kardiyovasküler hastalıklar, kronik akciğer hastalıkları ve kanser hastalıklara neden olabilmektedir.

KRONİK HASTALIKLAR TEDAVİ EDEBİLİR Mİ?

Kronik hastalıklar hastaya ve hastalığa bağlı olarak yüksek oranda iyileşebilir fakat genelde kronik hastalıklar uzun sürer. Uzun vadede iyi bir destekleyici tedavi süreciyle belirtileri azaltılabilir fakat çoğunlukla tamamen geçmez ve tekrardan nüksedebilir.

Kronik hastalık nedir? Kronik hastalıklar nelerdir? Tedavi edilebilir mi? ile ilgili etiketler kronik hastalık nedir Kronik hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.