Küçük yatırımcı soyuluyor! Borsada aracı kurum isyanı

İki gün önce Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) aracı kurumlara kestiği astronomik (!) cezalar piyasaları hareketlendirdi. Borsa uzmanları, aracı kurumlara kesilen cezaların kazançlarının yanında çekirdek parası olduğunu tartışmaya başladı.

İBRAHİM AÇAR

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), yayımladığı son haftalık bültende 53 aracı kuruma mevzuata aykırı işlemlerden dolayı ceza verdi. Kesilen ceza miktarı 157 milyona ulaştı. Ayrıca sosyal medya hesaplarından hisse öneren ve artacağına dair garanti veren Barbaros Arif Nacaroğlu’na da para cezası kesildi. Borsa uzmanları, bu aracı kurumlara kesilen cezaların kazançlarının yanında çekirdek parası olduğunu tartışmaya başladı.

Bir uzman, “50 milyon kazanıp, 3 milyon 1 milyon ceza ödemeye hazırım” diyerek işin traji komik yönünü gösterdi. Borsa uzmanları, küçük yatırımcıya aracı kurum yerine bankalarda işlem yapmasını önerdi. Borsa uzmanı Sezgin Demirel, bankalara bağlı aracı kurumlar ile bankaların tamamen farklı olduğunu ve kendisinin bankada işlem yaptığını yazdı.

Demirel, “Ben bankaya gidiyorum, kapıda güvenlik var, en sonda müdür. Şubede hisse senedine ait işlem yok. Hesabı açıp her şeyi kendin yapıyorsun. Şubede aracı kurum tarzı hiç bir işlem yok. Kendi başınasın. Açtığın yatırım hesabı bir aracı kuruma seni devir etmiyor. Komisyonu yüksek ve canlı ekran vermiyor. Seni arayıp senet sepet işi konuşmuyor, seni hiç bir şekilde rahatsız etmiyor veya yönlendirmiyor. Adı sanı önemli değil, aracı kurumlar tamamı zan altındadır” diye yazdı.

CEZALAR BUNUN İLK TESCİLİDİR

Demirel, SPK’nın kestiği cezaların bunun en büyük ve ilk tescil olduğunu belirtti. Demirel, “Mevzuata göre haraket etmeleri gereken kurumlar ihlal yapmıştır. Cezanın miktarı önemli değil. Sizler aracı kurumda kediye ciğer emanet ediyorsunuz. Canlı ekran ve ucuz komisyon cazibesinden kurtulun” diye uyardı.

BORSADA ADİL ORTAM ÇAĞRISI

Bir başka borsa yazarı Kürşad Bucak ise, kesilen cezaların Borsa İstanbul’un uzun vadeli yatırım için bu süreçte uygun bir yer olmadığını ispat ettiğini söyledi. Bucak, “Yatırım yapılabilir seviyeye gelmemiz önemli. Bunun için adil bir ortam yaratılması lazım. Herkes bütün oyun Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’da (VİOP) dönüyor diyor ama VİOP alıcılarını anlık neden görmüyoruz, yoksa siz bu oyunu kuranlarla iş birliği içinde misiniz diye kimse sormuyor. Borsa İstanbul bir dünya borsası olacaksa şeffaf olmalı aksi takdirde buraya milleti çarpmak için gelen fonlar haricinde kimse gelmez” dedi.

Piyasa Analisti Gürdal Hançer de, önemli iddialar da bulundu. Hançer, “Herzaman söylüyorum yatırımcıyı koruması gereken yetkililer ve kurumlar malesef tam tersi yatırımcıyı yem ediyorlar. Bakın yasak olan ve yapılmaması gereken şeyleri aracı kurumlar dalga geçer gibi yapıyor ve buna yeni ceza veriyorlar. Verdikleri cezalarda kazandıklarının yanında çerez parası. Bunu ödeyip sonrada vatan,millet edebiyatı yaparlar. Ama ödedikleri cezalar bile küçük yatırımcıdan aldıkları değil çaldıkları!

Nerede en ufak olay olsa en çok biz etkileniyoruz çünkü piyasayı 3-4 kişiye bıraktılar bunlarda da rüşvet, yolsuzluk ne ararsanız var çocukları İngiltere’den özel uçaklarıyla gelir haftasonu gece kuluplerinde eğlenir sonra geri dönerler.

ÜÇ GÜNDE % 10 NİYE DÜŞTÜ?

Son 3 günde %10 düştük peki neden? Bilen var mı? Savaşta olan ülkeler maksimum haftayı %1 düşüşle tamamladı.

VİOP’takileri bitirdiler, kredili mal taşıyanları bitirdiler, borsada ana parası olanların geriye bir anası kaldı ama yinede doymadılar

Tekrar tekrar yazıyorum yetkililerin, kurumların acil bir şekilde borsaya el atması lazım bu yapılanları 2 yıldır yazıyorum bu günlere geleceğimizi…” diye isyan etti.

Küçük yatırımcı soyuluyor! Borsada aracı kurum isyanı

SABAH YAZARI DİLEK GÜNGÖR DE UYARDI

SPK’nın son kararları üzerine Sabah Gazetesi yazarı ve Ekonomi Müdürü Dilek Güngör de, X hesabından uyarı da bulundu. Güngör,
“SPK hazır aracı kurumlara el atmışken şu VİOP’taki shortçulara da bir baksa! Küçük yatırımcıyı soyan düzen asıl orada…
100 binlerce kontrat…” diye yazdı.

Küçük yatırımcı soyuluyor! Borsada aracı kurum isyanı - Resim : 2

Küçük yatırımcı soyuluyor! Borsada aracı kurum isyanı ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Selçuk Bayraktar'a hiç beklemediği yerden soru geldi: Ceketiniz çok güzelmiş ne iş yapıyorsunuz

TEKNOFEST'i takip eden genç bir kadın, toplu fotoğraf çekimi sırasında T3 Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'ın yanına gelerek "Ceketiniz çok güzelmiş, ne iş yapıyorsunuz?" diye sordu.