Kuduz aşısı sağlık ocağında yapılabilen bir aşıdır. Kuduz aşısı hastanelerin acil servislerinde sağlık ocaklarında ve aile hekimliklerinde yapılabilir. Aynı zamanda devlet hastanelerinde de kuduz aşısı yapılır. Kuduzdan şüphelenilen bir durumda saldırgan bir hayvanın ısırması gibi durumlarda en yakın sağlık ocağı ve sağlık kuruluşuna gidilebilir.
Kuduz Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır Mı?
Kuduz Aşısı sağlık ocağında yapılır mı, nelerde yapılması önerilir? Kimler kuduz aşısı yaptırabilir? Konu hakkında merak edilenlere bakabilirsiniz.
Kuduz Aşısından Önce Neler Yapılır?
Aşı yapılmadan önce enfekte olan hayvan tarafından ısırılan bölgenin temizlenmesi gerekir. Bu temizleme işlemi bol miktarda su ve sabun ile yapılır. Temizleme basit gibi görünse de hastalığın önlenmesinde etkilidir.
Isırılan bölge beyne uzak bir bölgede ise 72 saat içerisinde virüs vücuda yayılır. Kişiyi ısıran hayvan yakalanıp 10 gün boyunca hayvanda kuduz belirtisi olup olmadığına bakılır. Eğer kuduz belirtisi yoksa hayvan ısırdığı insanda da kuduz meydana gelmez.
Fakat hayvanın yakalanmaması durumunda kuduz riski olacağı için kişi direkt tedavi altına alınmalıdır. Öncelikle kişiye serum takılır ve ısırılan bölgede iyi bir pansuman işlemi yapılır. Bu işlemler bittikten sonra kuduz aşısı yapılır.
Kuduz Aşısı Nereye Yapılır?
Kuduz aşısı koldan yapılan bir aşıdır. Eski dönemlerde kuduz aşısı göbek bölgesine yapılırdı. Günümüzde kola yapılarak kas içerisine enjekte edilir.
Kuduz Aşısı Kaç Doz Şeklinde Yapılır?
Kuduz aşısı toplam 4 tozdan oluşur. Eskiden 21 doz olarak yapılan kuduz aşısının dozları düşürülmüş ve dördü indirilmiştir. Hayvanın kişiyi ısırdığı ilk gün birinci doz yapılmalıdır. İlk doz yapıldıktan sonra 3 ve 7. günlerde birer doz daha yapılır. 14 ve 28 günler arasında bir doz daha yapılır ve aşı uygulaması sonlanır.
Kişi daha önce kuduz aşısı olmuşsa doz sayısı indirilebilir. Daha önce kuduz aşısı olan kişilerde ısırmanın hemen ardından ilk doz yapılır. Sonrasında 3. günde 2. doz yapılır ve 2 doz ile tedavi bitirilir.